UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2017-02-02 20:57

Jó rajt az átmenet-korosztályban

Ecseki Nándor és Majoros Bence egyesben a legjobb 32 versenyzőt felvonultató második csoportkörbe jutott a Szocsiban zajló U21-es asztalitenisz Európa-bajnokságon. A következő szakasz küzdelmeibe már a hetedik helyen kiemelt Szudi Ádám is bekapcsolódik.

reb Különleges viadal kezdődött el csütörtökön a 2014-es téli olimpia helyszínén, Szocsiban. Az ifjúsági korosztályból a felnőttkorba átmenetet megkönnyítendő hívták életre az U21-es Európa-bajnokságot. Az eseményen az U21-es kontinentális rangsor 56-56 férfi és női versenyzője ragadhat ütőt. Magyar szempontból már az első mérkőzés előtt felemás mérleget vonhattunk meg: a nőknél annak ellenére nem találunk magyar indulót, hogy a ranglistás helyezés alapján helyünk lett volna az 56 között. Csakhogy a szakvezetés szakmailag nem tartotta indokoltnak a részvételt – legalábbis a hivatalos indoklás szerint. Volt, akire sérülés miatt nem lehetett számítani, más – a fegyelmezetlensége miatt – éppen eltiltását tölti.
A férfiaknál ellenben a maximális három asztalteniszező szerepel Szocsiban. A hetedik kiemelt Szudi Ádám az első csoportkörben nem is ragadott ütőt, a 11. helyen rangsorolt Majoros Bence és a 22. Ecseki Nándor viszont már csütörtökön játszott. Majoros háromfős csoportba kapott besorolást, így két mérkőzésen állt asztalhoz: a fehérorosz Gleb Hamrukot szoros meccsen 4-3-ra, míg a szlovák Alexander Valuchot 4-0-ra múlta felül, így magabiztosan lépett tovább (minden csoportból az első két helyezett kerül a következő szakaszba). Ecseki kicsivel jobban megdolgozott a továbbjutásért: 4-3-ra nyert a luxemburgi Luka Mladenovic ellen, ám a fehérorosz Alekszandr Hanin 4-2-re legyőzte. Az utolsó csoportmeccsén aztán legyűrte a spanyol Miguel Angel Vilchezt (4-2), így továbbjutott. Az egyesverseny következő fázisában nyolc, négyfős csoportot alakítanak ki, a nyolc kiemeltet a kvartettekbe sorolják. Körmérkőzést játszanak, majd minden négyesből két-két játékos lép tovább a legjobb 16 közé, s onnan már egyenes kieséses rendszerben zajlik a viadal. A férfi és női egyéni mellett mindkét nem párosversenyeit megrendezik: Majoros a horvát Tomislav Pucarral indul második kiemeltként, míg az Ecseki, Szudi kettőst hetedikként rangsorolták. Párosban mindkét magyar érdekeltségű egység kiemelt az első fordulóban, így a két duó a nyolcaddöntőben kezdi meg a szereplést. Egyesben négy, párosban három szettet kell nyerni a sikerhez. Az összes eredményt itt éri el.