UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-07 19:02

Versenyfutás az Eb-ért

Esztergályos Patrik juniorbajnoki címmel tért vissza a pástra a sérülése után. Az OMS-Tata párbajtőrözője a kényszerpihenő után nagy versenyt fut az Eb-indulásért.

Pusztai Viola Több hónapos kihagyás után junior magyar bajnoki címmel tért vissza a pástra Esztergályos Patrik. A 19 éves párbajtőröző remekül kezdte az évadot, hiszen októberben a rigai korosztályos Világ Kupa-versenyen a harmadik helyen végzett, november elején, a hazai válogatóversenyen azonban megsérült a térde. – A diagnózis szerint fizikai sokkot kapott a térdem – mondja a csapatban Eb-győztes vívó. – Be is vizesedett, de végül nem kellett leszívni, illetve műteni sem kellett, viszont a fájdalom miatt nem tudtam edzeni. A nyár munkával telt, segítettük a riói csapat felkészülését, majd közvetlenül utána már kezdődött is a versenyszezon, nem volt megállás. Jelzett a szervezetem, hogy pihenésre van szükségem. Az elmúlt időszakot gyógytornával töltöttem, nem siettetem a visszatérést, és amiatt sem aggódtam, hogy esetleg kimaradok a junior-világversenyekre utazó keretből.
Az OMS-Tata csapata (balról): Partali Csaba, a junior magyar bajnok Esztergályos Patrik és Plásztán Attila
Az OMS-Tata csapata (balról): Partali Csaba, a junior magyar bajnok Esztergályos Patrik és Plásztán Attila
Nos, Patrik a hazai ranglista jelenlegi állása szerint nem számít Eb-indulónak, de hátránya nem olyan nagy a negyedik helyen álló Andrásfi Tiborral szemben, hogy behozhatatlan lene – és még a harmadik helyen álló Nagy Dávid is befogható. Az elmúlt hétvégén mindjárt 960 pontot gyűjtött azzal, hogy megnyerte a juniorbajnokságot. – Edzőmmel, Partali Csabával a dobogót tűztük ki célként, s mivel még sosem voltam korosztályos bajnok, utolsóéves juniorként meg akartam szerezni az első aranyérmemet. Iskolázás közben arról beszéltünk Csabival, hogy nem lesz könnyű dolgom, és össze is néztünk, amikor megláttam az ágamat. Igazán férfias küzdelmet kellett vívnom azért, hogy megszerezzem az elsőséget. A 32 között Bakos Bálintot győzte le, akivel az Eb-n együtt nyertek csapatban. Aztán jött Tóth Gergely, akivel 2014-ben együtt álltak a plovdivi kadet-világbajnokság dobogóján, Patrik az első, Gergely a harmadik fokán. A nyolc között a közvetlen riválisát, Andrásfi Tibort egy tussal győzte le 8-7-re, az elődöntőben pedig azzal a Stubnya Mártonnal vívott, akitől egy hónapja a felnőtt válogatón (akkor ragadott újra párbajtőrt a sérülése után) kikapott a nyolc között. Most azonban 15-7-re nyert, így a döntőben megmérkőzhetett az előző hét szenzációját szállító Koch Mátéval, aki elsőéves juniorként nyert bronzot a heidenheimi felnőtt VK-viadalon. – A nap elején még görcsösen vívtam, de ahogy mentem előre, egyre inkább belerázódtam a versenybe – idézi fel az OMS-Tata ifjúsági olimpiai bajnoka. – A döntőben szorosabb asszót vártam, azonban már az elején elhúztam, s végül 15-7-re győztem. Először nem éreztem különösebb örömet, mint máskor, de ahogy tudatosult bennem, hogy az ezüst és a bronz után meglett az arany is, nagy boldogsággal töltött el. Amiatt, hogy az utolsó junior Világ Kupa-versenyen sikerül-e kiharcolnia az Eb-részvételt, nem izgul. Mint mondja, megvan a kellő versenyrutinja, és bízik abban, hogy az elvégzett munkának meglesz az eredménye. Hozzáteszi, úgy semmiképpen nem akar világversenyen szerepelni, hogy a hazai ranglistán nem végzett indulást érő helyen. (A válogatási elvek szerint a ranglista első három helyezettje automatikusan utazó, a negyedikre azonban a válogatott edzők tehetnek javaslatot – A szerk.) Egyébként sem csak a vívás szerepel központi helyen az életében, hiszen szeptember óta a budapesti Metropolitan Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója. Élvezi a mindennapokat az egyetemen, a tanulást jól össze tudja egyeztetni a sporttal, s miután már a fővárosban él, rendszeresen a felnőttválogatottal edz, ami igazán jól szolgálja a fejlődését.