UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-03-20 16:12

Kétfrontos támadás

A héten lép pályára az Európa-bajnoki részvételért az U17-es és az U19-es labdarúgó-válogatott. Szélesi Zoltán és Michael Boris együttese Magyarországon, illetve Csehországban küzd az elitkörös továbbjutásért, és bár könnyű dolga nem lesz, az előjelek kedvezőek, elszántságból pedig nincs hiány.

Majer Dániel Talán nem túlzás: idei legfontosabb hete elé néz a magyar korosztályos labdarúgás, egy időben lép pályára ugyanis az Európa-bajnoki selejtező elitkörében az U17-es és az U19-es válogatott. A tét nem kisebb, mint kvalifikálni magukat a kontinenstornára, ami már jó néhány éve nem sikerült egyik korosztálynak sem. Az U19-esek 2014-ben ugyan részt vettek az Eb-n, de azt rendezőként tették, selejtezőt tehát nem kellett vívniuk. Azt megelőzően 2008-ban szerepeltek utoljára a kontinenstornán, akkor a Gulácsi Péter, Németh Krisztián, Koman Vladimir fémjelezte kerettel egészen az elődöntőig jutottak, s ott az olaszok állták az útjukat.

Így örült az U19-es együttes az őszi továbbjutásnak és reményei szerint most is lesz hasonlóra oka Forrás: mlsz.hu
Így örült az U19-es együttes az őszi továbbjutásnak és reményei szerint most is lesz hasonlóra oka Forrás: mlsz.hu
Az U17-esek esetében két évvel még ennél is korábbra, egészen 2006-ig kell visszamennünk az időben az Európa-bajnoki szereplésig, amikor ezért a generációért szoríthattunk. Most azonban újra itt az esély, hogy a kettőből legalább az egyik társulat visszahelyezze a magyar korosztályos futballt az európai térképre. Erre papíron a fiatalabbaknak lehet esélyük, ők ugyanis már akár a négyfős csoport második helyén végezve is kivívhatják a továbbjutást, amennyiben az összes kvartettet figyelembe véve nem nekik lesz a legrosszabb a mérlegük a második helyezettek közül. Szélesi Zoltán együttese az ősszel hazai pályán, Liechtenstein, Dánia és Hollandia ellen harcolta ki az elitkörös részvételt, előbbi két válogatottat legyőzve, utóbbitól 4–0-s vereséget szenvedve, most pedig Izrael, Oroszország és Norvégia korosztályos csapatával néz szembe. „Nagyszerű lehetőség, hogy egyáltalán szerepelhetünk az elitkörben, és összemérhetjük magunkat a jók legjobbjaival. Már annak is nagyon örültünk, hogy továbbjutottunk az őszi selejtezőből” – mondja Szélesi. Az együttes a kvalifikáció óta eltelt időszakban a már korosztályos szinten sem elhanyagolható játékerőt képviselő olaszokkal, az írekkel és a vihar miatt egy félidő után beszüntetett találkozón a románokkal is játszott felkészülési mérkőzést. Az itáliaiakat legyőzte, a szigetországiaktól kikapott, a románok ellen pedig egy félidőt követően 1–0-ra vezetett. „A legfontosabb, hogy egyénileg és csapatként is töretlenül fejlődjünk. Visszatekintve a decemberi, olaszok elleni mérkőzésre, valamint a Telkiben töltött egy hétre, azt mondhatom: jó úton haladunk.” A játékosoknak extra motivációt jelenthet, hogy az A válogatott tagjaival osztozhattak a telki edzőközpont létesítményein, valamint hogy hazai környezetben léphetnek pályára az elitkörben. A három mérkőzésből az elsőt és az utolsót ugyanis Telkiben, a második, oroszok elleni összecsapást pedig a az MTK Hidegkuti Nándor Stadionjában rendezik. „Mondanom sem kell, nem mindennapi élmény és motiváció például Gera Zoltánnal összefutni a folyosón. Ahogyan az sem, hogy a barátok, rokonok ellátogathatnak a mérkőzésekre, és a televíziós közvetítésnek köszönhetően a srácok eljuthatnak a magyar otthonokba. Bízom benne, hogy mindez pozitív hatással lesz rájuk” – tekint előre Szélesi, aki szerint az első, az izraeliek elleni mérkőzés esetleges sikere megadhatná a kellő alaphangot a továbbjutásért vívott harcra. Mindenekelőtt azonban azt szeretné, hogy játékosai élvezzék a pályán töltött perceket.
Vogyicska Bálint NB I-es rutinjával igyekszik segíteni az U19-es csapatot Forrás: mlsz.hu
Vogyicska Bálint NB I-es rutinjával igyekszik segíteni az U19-es csapatot Forrás: mlsz.hu
A magyar nézők és a hazai környezet nyújtotta extra támogatásban ugyan nem bízhat, céljai megegyeznek a fiatalabbakéival a házigazda csehek, az osztrákok és a skótok ellen pályára lépő U19-es válogatottnak. Annyiban nehezebb lesz Vogyicskáék dolga az elitkörben, hogy az U17-esekkel ellentétben ebből a mezőnyből mindössze nyolc csapat utazhat az Eb-re, vagyis csak a csoportelsők kvalifikálják magukat. Már az együttes őszi továbbjutása is szép teljesítménynek számított, Vogyicska Bálint, a keretnek az MTK Budapest felnőttcsapatában futballozó játékosa azonban bizakodó: „Ötven százalék esélyünk volt az elitkörbe jutni, mert a két topcsapat, az olaszok és a svájciak ellen nem ígérkezett könnyűnek a dolgunk. Hasonló erősségű csoportban leszünk most is, a csehek és az osztrákok biztosan nagyon jók lesznek, és a skótokat sem szabad lebecsülni.” Nem is teszik a hetet ugyancsak Telkiben töltő fiatalok. „Naponta kétszer edzettünk, amellett különböző méréseken vettünk részt, csütörtökön pedig edzőmérkőzést játszottunk az NB III-as BKV Előre ellen. Jól ment a csapatnak, úgy érzem, mindenki nagyon koncentrált, aminek meg is lesz a gyümölcse. Érzek magunkban akkora erőt, hogy összejöhet a továbbjutás” – így a kék-fehérek középpályása. „A csapat magja már az őszi Eb-selejtezőre kialakult, ezért a rövid felkészülés ellenére hamar előjöttek az akkor használt taktikai elemek és beidegződések. Nagyon jó hangulatban készülnek a fiúk, jó a csapatszellem, összetartó és mentálisan erős a társaság – jellemzi együttesét a német Michael Boris. – A csehek hét-nyolc mérkőzését is elemeztük. Egyelőre azt tekintjük a legfontosabb találkozónak, és nem csak azért, mert az első lesz, hanem azért is, mert a házigazdákkal játszunk, akiknek amellett, hogy jó csapatuk van, meglesz a kellő támogatottságuk is. Kiélezett küzdelemre számítok, néhány apróság, valamint a napi forma, a játékosok mentális és fizikális állapota, továbbá a mérkőzések közötti regeneráció hatékonysága dönt.” Egyébként nem Vogyicska az egyetlen, rendszeresen az NB I-ben futballozó tagja a keretnek, a Haladásban játszó Tóth Máté és a Vasasban szereplő Kleisz Márk szintén a csapattal tart. „A játék iramában nincs nagy különbség a nemzetközi U19-es mérkőzések és a magyar felnőttélvonal között, a színvonalat tekintve igencsak közel áll egymáshoz a kettő – mondja Vogyicska. – Ami eltér, az az, hogy az NB I-ben taktikusabb, érettebb, rutinosabb játékosok futballoznak, akik a hibákat kíméletlenül kihasználják.” A fiatal labdarúgóknak nem csak a továbbjutás lebeghet a szemük előtt. Bizonyára bennük motoszkál a tudat, hogy – amint az ilyenkor lenni szokott – a külföldi klubok játékosmegfigyelői és menedzserei követik árgus szemekkel minden megmozdulásukat. „Ha eljutnánk az Eb-re, az azért már szólna Európában, és szerintem itthon is felkapnák a fejüket az emberek. Mint ahogyan azt a felnőttválogatott esetében tették.”

Az U17-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ ELITKÖRÉNEK MENETRENDJE Kedd: Magyarország–Izrael, 15:30 (Telki) Csütörtök: Oroszország–Magyarország, 15:30 (Hidegkuti Nándor Stadion) Vasárnap: Norvégia–Magyarország, 13:00 (Telki)

AZ U17-ES VÁLOGATOTT KERETE Kapusok: Ásványi Balázs (Puskás Akadémia), Kovács Péter (DVSC), Oroszi István (Ferencváros). Védők: Lakatos Benjámin (DVSC), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Csóka Dániel (Wolverhampton), Bolla, Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg). Középpályások: Csonka András (Ferencváros), Lipóth András (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Salzburg), Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Schön Szabolcs (Ajax). Támadók: Szendrei Norbert (Honvéd), Bencze Márk (Vitesse), Szerető Krisztofer (Stoke City), Csoboth Kevin (Benfica), Tímári Norman (Puskás Akadémia)

AZ U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ ELITKÖRÉNEK MENETRENDJE Szerda: Magyarország–Csehország, 17:00 (Magyarhradis, Csehország) Péntek: Ausztria–Magyarország, 11:00 (Magyarhradis, Csehország) Hétfő (március 27.): Skócia–Magyarország, 19:00 (Zlín, Csehország)

AZ U19-ES VÁLOGATOTT KERETE Kapusok: Demjén Patrik (Dorog), Bese Balázs (MTK Budapest), Vajda Dániel (Budaörs). Védők: Szalai András (Paks), Tóth Bence (PFLA), Szalai Attila (Rapid Wien), Gergényi Bence (Honvéd), Patik Márton (Ferencváros), Nagy Zsombor (MTK). Középpályások: Kleisz Márk (Vasas), Vogyicska Bálint (MTK Budapest), Szabó Bence (Puskás Akadémia), Hinora Kristóf (MTK Budapest), Tóth Máté (Haladás). Támadók: Takács Ronald (MTK Budapest), Csernik Kornél (Ferencváros), Bíró Ákos (Budapest Honvéd), Tömösvári Bálint (Budapest Honvéd), Bíró Bence (Guimaraes), Szabó Levente (Atalanta), Kamarás György (Balmazújváros)