UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-05-16 14:59

Elúszott az indiai vébé

Szomorúan térhet haza az U17-es labdarúgó-válogatott Horvátországból, miután utolsó Európa-bajnoki mérkőzésén 1-0-ra kikapott az ötödik helyért, egyúttal az októberi vb-részvételért zajló találkozón a franciáktól. A jelentősen megfogyatkozott magyar együttes kevés helyzeteinek egyikét sem tudta belőni, így a hatodik helyen zárta a kontinenstornát.

Majer Dániel Kikapott a franciáktól az U17-es labdarúgó-válogatott a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon, és nem indulhat az októberi indiai világbajnokságon. Szélesi Zoltán együttese a torna ötödik helyéért zajló playoff-mérkőzésen nem tudta megismételni a csoportkörben bemutatott bravúrt, és ezúttal vesztesen hagyta el a pályát a kékmezesek ellen.

Hiába ment el a szélen Szerető (pirosban)  centerezését Torvund nem tudta belőni Forrás: mlsz.hu
Hiába ment el a szélen Szerető (pirosban) centerezését Torvund nem tudta belőni Forrás: mlsz.hu
Már a találkozó előtt sejthető volt: ezúttal nehezebb dolguk lesz a mieinknek, hiszen az első mérkőzésen is hiányzó Szoboszlai Dominik mellett további két kezdőjátékos, Csonka András és Majnovics Martin is sárga lapos eltiltását töltötte. Mindezek tükrében az akkor látott felálláson változtatnia kellett Szélesinek, Csonka helyére Kovács Krisztián lépett előre a középpályára, a védelembe pedig Mocsi Attila érkezett. Két helyen változott tehát a magyar kezdő a franciák elleni első mérkőzéshez képest, ami a játékosokat illeti, valamint Szélesi Zoltán sem ülhetett le a kispadra, hiszen a negyeddöntőbeli kiállítását követő eltiltását töltötte. Nemcsak a mieink, de a franciák is eltérő csapattal érkeztek, ráadásul a korábbi, 4–2–3–1-es felálláshoz képest ezúttal a 4–3–3-as hadrendet vették elő. A kapuban Cremillieux helyett az Eb-n először Fofana állt, a védelemben Guenouchét Da váltotta, a támadók között pedig a kontinenstornán csak a feröeriek ellen csereként pályára lépő Flips kapott helyet, Geubbels kárára. Az első mérkőzéssel ellentétben ezúttal nem rontottak egymásnak a felek, az első tíz percben helyzet sem nagyon akadt, mindössze olykor a góllövőlistát vezető Gouiri próbálkozott. Az első igazán veszélyes francia támadásra a 15. percben került sor, Ásványi azonban jól zárta a szöget és megakadályozta, hogy Caqueret az alapvonalról középre gurítson. A kialakult szögletből ennek ellenére kis híján megszerezták a vezetést a kékek, Ásványi ugyanis rosszul jött ki, az ötösön emelkedő Bianda pedig nem sokkal csúsztatott a hosszú alsó mellé. Igazán a széleken veszélyeztetett Lionel Rouxel együttese, a 26. percben a mérkőzés vezető találatát is így szerezte, miután Flips jobbról becselezte magát a tizenhatoson belülre, és miután hiába kereste a lövőhelyzetet, legurította az érkező Gouirinek, aki tizenötről jobbal kilőtte a bal alsót (0-1). Az első meccsen látott azonnali egyenlítés ezúttal elmaradt, helyette Arday szállt bele csúnyán Pelmardba, a sárga azonban elmaradt. Még ha nem is rögtön, de a 34. percben aztán lehetősége nyílt a gólszerzésre a magyar válogatottnak, Szerető szelidítette meg a felívelt labdát a jobb szélen, majd – miután megverte emberét – a középen érkező Torvundnak centerezett. Pechére a csatár túl gyorsan érkezett, és már csak sarokkal kísérelhette meg a gólszerzést, az azonban nem jött össze, s az addigi legnagyobb lehetőségünk maradt ki.
A második félidőben Schön Szabolcsnak (pirosban)  is volt esélye gólt szerezni Forrás: mlsz.hu
A második félidőben Schön Szabolcsnak (pirosban) is volt esélye gólt szerezni Forrás: mlsz.hu
A 40. percben Csoboth kerülhetett volna helyzetbe, két francia védő szorításában azonban a tizenhatoson belül hosszan tolta meg, és a kifutó Fofana elcsente előle a labdát. Javítani a második félidőben már nem volt lehetősége, a szünetben ugyanis Szendrei érkezett a helyére. A záró negyven perc elején igyekezett fokozni a tempót a magyar együttes, helyzetekben ez azonban továbbra sem mutatkozott meg, habár Schön Szabolcs az 51. percben szólója végén ballal lőhetett, a kapu előtt keresztbe elsuhanó labda pedig csak centikkel kerülte el a hosszú alsó sarkot. Egy perccel később már a Haladás felnőttcsapatában az NB I-ben is bemutatkozott Kiss Tamás érkezett Bolla helyére, a vezetőedzővé előlépett Belvon Attila tehát még inkább a támadást helyezte tehát előtérbe. Az 56. percben ennek ellenére Ásványinak kellett meccsben tartania az együttest, a Puskás Akadémia kapusa Flips emelését szedte ki a léc alól, Tchouaemi kísérleténél azonban tehetetlen volt, a felső léc azonban a segítségére sietett és hárította a franciák nyolcasának tizenegy méterről leadott fejesét. Egyre jobban feltolták a védekezésüket a mieink, a helyzetek azonban továbbra sem akartak jönni, bár Schön azért a 64. percben megpróbált tizenegyest kiharcolni, Da előtti esését a bíró azonban nem ette meg. Az utolsó tíz percre fordulva az Eb-n immár kilenc gólos Gouiri dönthette volna el több ízben az ötödik hely sorsát, de rendre elegyénieskedte a remek egyéni megmozdulásokkal kialakított helyzeteit. A 80. percben Bencze Márk még felcsillantotta a reményt az egyenlítésre, tizenhétről jól el is találta ballal, a labda azonban pont a kapus helyére ment, aki így könnyedén védett. A három perces ráadásban a törökök elleni negyeddöntőhöz hasonlóan ismét nem sikerült benyomni az ellenfelet a kapujába, sőt, a tizenhatoson belülre sem tudta eljuttatni a labdát a magyar együttes, így be kellett érnie a hatodik hellyel.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB Magyarország–Franciaország 0-1 (0-1) Magyarország: Ásványi Balázs – Opavszky Balázs, Mocsi Attila (Timári Norman 69.), Bolla Gergő (Kiss Tamás 52.), Arday Dominik – Kovács Krisztián, Bencze Márk, Schön Szabolcs – Szerető Krisztofer, Csoboth Kevin (Szendrei Norbert a félidőben), Torvund Alexander Gól: Gouiri (26.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.