UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-06-16 16:53

Támadnak a magyarok

Magyar dömping lesz az első alkalommal hazánkba látogató TCR International Seriesben a Hungaroringen. A német túraautó-bajnokság betétfutamaként Mogyoródra érkező sorozatban kilenc magyar versenyző áll rajthoz, köztük az állandó résztvevő Tassi Attilával (18) és Ficza Ferenccel (21). Mintegy zászlóvívőként saját csapatának színeiben Michelisz Norbert is elindul, továbbá itt lesz a jövő Forma–1-es reménységeit felvonultató Forma–3-as Európa-bajnoki mezőny is, benne Michael Schumacher fiával, Mickkel, valamint IV. Károly dédunokájával, Habsburg Ferdinánddal.

Majer Dániel Érdemes lesz a hétvégén a Hungaroringre látogatni, hiszen a világ egyik, ha nem a legerősebb túraautó-bajnokságának tartott német sorozat (DTM) mellett a jövő Forma–1-es versenyzői – köztük Michael Schumacher fia, Mick – nem utolsó sorban pedig a TCR International Series magyarjai is a mogyoródi dombok között tekergetik a kormányt. A fő esemény a DTM lesz, amelyben az Audi, a Mercedes és a BMW több, korábbi Forma–1-es versenyzővel a mezőnyben csap össze a sorozat idei harmadik állomásán. A magyar szurkolók figyelme azonban minden bizonnyal sokkal inkább az egyik betétfutamra, a TCR-re koncentrál majd, amelyben az állandó résztvevőnek számító Tassi Attila (18) és Ficza Ferenc (21) mellett ezúttal nem kevesebb mint hét további magyar induló lesz, összesen tehát kilenc hazai pilótáért szoríthatunk.

Ezúttal nem csak Tassi Attila (balra) bújik versenyzőoverallba, hanem a csapattulajdonos Michelisz Norbert (jobbra) is Forrás: M1RA Facebook
Ezúttal nem csak Tassi Attila (balra) bújik versenyzőoverallba, hanem a csapattulajdonos Michelisz Norbert (jobbra) is Forrás: M1RA Facebook
Tassi és olasz csapattársa, Roberto Colciago mellett a M1RA Motorsport ez alkalommal harmadik autót is indít, amelyben nem más, mint a csapat alapítója, a főállásában a túraautó-világbajnokságban versenyző Michelisz Norbert foglal helyet. Hazánk első számú autóversenyzője természetesen csak a hazai futamra ugrik be, saját blogjában pedig rokonszenvesen azt fejezte ki: most nem ő, hanem a bajnoki címért küzdő Colciago és Tassi a fontos, és azzal együtt, hogy szeretné pótolni a májusi WTCC-futamon elmaradt dobogós helyezést, semmiképpen sem fog pontokat elvenni Tassiéktól, ha a pályán olyan helyzet adódik, hogy velük kell megküzdenie, hiszen neki csapattulajdonosként az istálló hosszú távú sikere a legfontosabb. Ami a 18. életévét a futam előtt pár nappal, június 14-én betöltő Tassi Attilát illeti, mondhatni újjászületett a legutóbbi, salzburgringi verseny edzésén, miután élete legnagyobb bukása során 200-as tempónál totálkárosra törte az autóját, ő maga azonban gyakorlatilag sérülés nélkül megúszta. Akkor a Honda túraautóit gyártó JAS Motorsport sietett Micheliszék segítségére, és küldött Olaszországból még aznap teljesen új versenygépet, a hungaroringi háromautós részvétel azonban így is veszélybe került, mert a két állomás közötti egyhetes szünet alatt képtelenség lett volna újjáépíteni Tassi totálkáros Hondáját. A M1RA azonban ismét megoldotta a helyzetet, a JAS Motorsport kapcsolatrendszerét felhasználva bérelt autót a Hungaroringre.
Jedlóczky L. Márk 17 évesen mutatkozhat be a TCR-ben Forrás: SpeedLight Photo Agency
Jedlóczky L. Márk 17 évesen mutatkozhat be a TCR-ben Forrás: SpeedLight Photo Agency
Nem csak Tassi, hanem a Zengő Motorsporttal versenyző Ficza Ferenc is bukott Ausztriában, sőt, neki ki is kellett hagynia a versenyt, csapata ugyanis nem tudta helyrehozni az autóját. A Hungaroringen azonban már indul, ráadásul az eddig használt Seat helyett vadonatúj Kia Cee'd volánja mögött. Az eredeti tervek szerint Zengőék már a belgiumi versenyhétvégétől kezdve a koreai márkával álltak volna rajthoz, ráadásul két autóval, a késlekedés miatt azonban mostanáig kellett várniuk az első versenygépre. Most viszont megkapták, ennek köszönhetően pedig mindenki másnál több, öt autót indítanak a Hungaroringen, egy KIA, négy Seat elosztásban. Ficza mellett beugróként köszönthetjük a magyar csapattal a túraautó-világbajnokságban versenyző Nagy Dánielt (19), a GT4 Európa Sorozat Északi Kupában részt vevő Mór Csabát, a magyar bajnokságban induló Tóth Csabát és az ETCC-ben versenyző György Anettet is. De ezzel nem ért véget a hungaroringi fordulóra benevező magyarok névsora, rajtrácsra áll ugyanis a szintén magyar Team Unicorse, valamint a JLG Motorsport színeiben, Alfa Romeo kormánya mögött, a 17 éves Jedlóczky L. Márk is, aki az idei országos bajnokságban a Zengő Motorsporttal versenyzett először a Hungaroringen, és nem kis meglepetésre rögtön nyerni tudott. Természetesen ezúttal egészen más céljai lesznek, de a p1race.hu-nak adott nyilatkozatából azért kiderül: nem feltett kézzel ugrik be a tapasztalt versenyzők közé, azt pedig külön megtiszteltetésnek veszi, hogy példaképével, Michelisz Norberttel versenyezhet egy mezőnyben. A magyar indulók igencsak hosszú névsorát a Botka Rally Team színeiben Kia Cee'd-del beugró Bernula István, a Suzuki Swift Európa-kupa 2015-ös bajnoka zárja.
Habsburg Ferdinándnak is lehet majd szurkolni a Hungaroringen Forrás: ferdinandhabsburg.com
Habsburg Ferdinándnak is lehet majd szurkolni a Hungaroringen Forrás: ferdinandhabsburg.com
A TCR-es mezőny kivesézése után érdemes pár szót ejtenünk a másik betétszériáról, a Forma–3-as Európa-bajnokságról is. A Max Verstappent (19) és az idén a Williams istálló színeiben a Forma–1-ben bemutatkozott Lance Strollt (18) felnevelő sorozat fontos lépcsőfok a királykategória felé vezető úton, az érdeklődést pedig csak fokozza, hogy az idei szezontól a hétszeres Forma–1-es világbajnok Michael Schumacher fia, Mick is a mezőny tagja. Magyar versenyző ebben a sorozatban ugyan nincs, magyar kötődésű azonban igen, itt versenyez ugyanis Habsburg Ferdinánd, az utolsó magyar király, IV. Károly dédunokája. A pontversenyt a svéd Joel Eriksson vezeti, pontazonossággal a második helyen követi őt a McLaren juniorprogramjának tagja, a brit Lando Norris, a harmadik helyen pedig mindössze két ponttal lemaradva Mick Schumacher csapattársa, Maximilian Günther következik. Rendkívül szoros tehát az élmezőny, és így – a sorozatra jellemző módon – magyar pályán is izgalmas küzdelemre van kilátás.

A VERSENYHÉTVÉGE PROGRAMJA Péntek, 2017. június 16. 13:30 - 15:00 Forma–3 1. és 2. szabadedzés (40-40 perc) 15:15 - 15:45 TCR International Series 1. szabadedzés 17:00 - 17:30 DTM 1. szabadedzés 18:00 - 18:20 Forma–3 Időmérés az 1. futamra Szombat, 2017. június 17. 9:40 - 10:10 DTM 2. szabadedzés 10:40 - 11:15 Forma–3 1. futam 11:40 - 12:00 DTM időmérés az 1. futamra 12:15 - 12:45 TCR International Series 2. szabadedzés 14:05 - 14:30 DTM ismerkedő körök és rajtrácsbemutató 14:45 - 15:45 DTM 1. futam 16:15 - 16:35 Forma–3 időmérés a 2. és a 3. futamra 16:50 - 17:25 TCR International Series időmérő edzés (20-10 perc) Vasárnap, 2017. június 18. 9:10 - 9:35 TCR International Series 1. futam 10:00 - 10:30 DTM 3. szabadedzés 11:05 - 11:40 Forma–3 2. futam 12:00 - 12:20 DTM időmérés a 2. futamra 13:00 - 13:25 TCR International Series 2. futam 14:35 - 15:00 DTM ismerkedő körök és rajtrácsbemutató 15:15 - 16:15 DTM 2. futam 17:00 - 17:35 Forma–3 3. futam

Egyéb korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.