UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-09-26 15:50

Harcra kész Honvéd

Története első UEFA Ifjúsági Liga-szereplésére készül a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese. A regnáló magyar bajnok a montenegrói aranyérmes FK Szutjeszka Niksics együttese ellen vívja első párharcát a nemzetközi porondon. Az edző, Simon Miklós idegenben is győzelmet vár csapatától.

Leiner SomaNégy és kettő. Ha valaki szeretne képbe kerülni a labdarúgó Ifjúsági Liga történetében, ezt a két számot jegyezze meg. Ugyanis eddig négy szezont élt meg eddig összesen a Bajnokok Ligája kistestvérének tartott sorozat, a jelenleg is aktuális lebonyolítási rendszer pedig két éve alakult ki. Az európai szövetség eredetileg kísérleti szándékkal hozta létre a szériát, amelyet a klubok kedvezően fogadtak, hiszen az alapvető cél az, hogy a fiatalok minél több nemzetközi mérkőzésen mutathassák meg magukat. Az első két évadban az indulási jogot összekötötték a Bajnokok Ligája főtáblával: azok a csapatok indulhattak az ifjúságiak mezőnyében, amelyek a felnőttek között a csoportkörbe jutottak. A fiatalok a „nagyok” meccsét megelőző órákban csaptak össze, és ez az idén sincs másképp. Két esztendeje azonban felvetődött, hogy olyan klubok is lehetőséget kapjanak a sorozatban, amelyek kiváló utánpótlással büszkélkedhetnek, de a felnőttegyüttesük nem kvalifikálta magát a BL csoportkörébe. Miattuk hozták létre az úgynevezett bajnoki ágat, amelyen a 32 legjobban rangsorolt európai ország U19-es bajnokcsapatai vívnak meg, egyenes kieséses rendszerben. A két ág tavasszal a legjobb tizenhat között találkozik össze.

A 2016/17-es évad utolsó fordulójában szerezte meg a bajnoki címet a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese, s vívta ki ezzel a részvételi jogot az UEFA Ifjúsági Ligában Forrás: Magyar Futball Akadémia
A 2016/17-es évad utolsó fordulójában szerezte meg a bajnoki címet a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese, s vívta ki ezzel a részvételi jogot az UEFA Ifjúsági Ligában Forrás: Magyar Futball Akadémia
A Budapest Honvéd-Magyar Futball Akadémia gárdája természetesen a bajnokcsapatok közt kezdi meg szereplését szerdán, első ellenfele a montenegrói FK Szutjeszka lesz, Niksicsben. Simon Miklós, a kispestiek vezetőedzője szerint nagy siker a játékosoknak, hogy részt vehetnek a sorozatban, és szeretnének győzelemmel debütálni a nemzetközi porondon. „Benne van már a játékosok fejében a mérkőzés, sokat beszélnek róla egymás között, de mi is izgatottan várjuk a kezdést. Az ellenfélről nem sokat tudunk, de a térségben erős, jó akadémiának számít, amely sok játékost ad el külföldre. Nehéz ellenfélre és nehéz mérkőzésre számítok. De nincs mellébeszélés: nyerni akarunk már idegenben is!” Kispesten nem titok, hogy az első csapat prioritást élvez. Az idén a 19 éves Herjeczki Kristóf és Tömösvári Bálint, illetve a 18 esztendős Banó-Szabó Bence is szerephez jutott már a felnőttek között, az élvonalban, s bár „papíron” az Ifjúsági Ligában is bevethetők lennének, az ő szerepeltetésük attól függ, hogy az NB I-ben számítanak-e a játékukra a soron következő mérkőzésen. „Alapvetően 1999-es, illetve 2000-es születésű játékosokkal vágunk a sorozatnak, de lesz 2001-es futballista is a keretben. A szabályok szerint három kilencvennyolcas is pályára léphet, de nálunk ez a korosztály már a felnőttekkel készül, így egyelőre nem tudni, kire számíthatunk közülük. Sok jó játékosunk van, magabiztosan készülünk az összecsapásra” – mondja Simon. A visszavágónak október 18-án a Bozsik Stadion ad otthont. A kispestiek továbbjutásuk esetén a kazah Kajrat Almati vagy az orosz Krasznodar ellen folytathatják.

Harmadik kísérlet Az elmúlt két idényben a Puskás Akadémia csapata vett részt az UEFA Ifjúsági Ligában. A bajnoki ág létrejöttének évében a ciprusi APOEL ellen kezdtek a felcsútiak, és könnyedén jutottak a második fordulóba, ahol a skót Celtic várt rájuk. Ugyan hazai pályán egygólos győzelmet aratott Komjáti András együttese, idegenben 3-0-ra kikapott, így búcsúzott a sorozattól. Egy éve az akkor már Bordán Csaba által irányított gárdát a görög PAOK idegenben lőtt góllal búcsúztatta, az első körben.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.