UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-10-11 19:41

Francia trónkövetelő

Kylian Mbappé felkerült a France Football harminc fős listájára, a 18 éves és kilenc hónapos labdarúgó minden idők legfiatalabb játékosa lett, akit neveztek az Aranylabdára. Az ifjú támadó győzelmére ugyan nüansznyi esély van az idén, de hosszútávon egyike lehet azoknak, akik letaszítják a trónról az évek óta egyedüralkodó Messi, Ronaldo párost.

Leiner Soma Elképesztő szezont tudhat maga mögött Kylian Mbappé. A 18 esztendős francia támadó nevét immár minden futballszurkoló kívülről fújja, a legnagyobbakkal emlegetik egy lapon. Teljesítménye megkoronázásaként a France Football beválasztotta 2017 harminc legjobb futballistája közé, ezzel ő lett a valaha volt legfiatalabb labdarúgó, akit jelöltek az Aranylabdára. A korábbi csúcsot az angol Michael Owen tartotta, aki mindössze pár nappal volt idősebb, mikor esélyt kapott az év legjobbjának járó díj megszerzésére. Bő egy éve kevesen gondolták volna, hogy a párizsi születésű játékos villámkarriert futhat be, de a remekül sikerült U19-es Európa-bajnokságon bizonyította rátermettségét: öt góljával segítette a gallokat a kontinensbajnoki címhez. Azonban úgy tűnt, mégsem ez lesz az ő szezonja – ugyan ott volt a Monaco kezdőcsapatában a szezon első tétmeccsén, sérülés miatt már az első félidőben le kellett cserélni. A tréner, Leonardo Jardim viszont töretlenül bízott a fiatal tehetségben, aki felépülését követően ismét a kezdőben találta magát. Góllal hálálta meg csapatba kerülését, innentől pedig megállíthatatlanná vált.

Kylian Mbappé messze a legfiatalabb az Aranylabdára jelöltek idei listáján: a második legifjabb Paulo Dybala novemberben tölti be 24. életévét Fotó: Getty Images
Kylian Mbappé messze a legfiatalabb az Aranylabdára jelöltek idei listáján: a második legifjabb Paulo Dybala novemberben tölti be 24. életévét Fotó: Getty Images
Két hónappal később már első mesterhármasának örülhetett a bajnokságban, tevékeny részese volt a Nancy elleni, 6-0-s sikernek. Az igazi áttörést azonban az újév hozta meg: az első kilenc meccsen tíz alkalommal talált be, a Manchester City elleni Bajnokok Ligája párharc mindkét mérkőzésén eredményes volt. És itt még nem volt vége: a Dortmund ellen három gólt lőtt két meccsen, majd a Juventusnak is beköszönt, igaz, az olaszok ellen már nem ért továbbjutást Mbappé remeklése. Szomorkodnia azonban nem kellett a szélsőként és centerként egyaránt bevethető támadónak, hiszen a BL-elődöntő mellett a bajnoki címnek is örülhettek a hercegségbeliek, tizenhét hosszú év után. Remeklése nem kerülte el Didier Deschamps figyelmét sem, a szövetségi kapitány idén márciusban küldött először behívót Mbappénak, aki a Luxemburg elleni vb-selejtezőn mutatkozhatott be a francia nemzeti együttesben. Eddigi egyetlen válogatottbeli gólját a hollandok ellen szerezte augusztusban. Az AS Monaco és Kylian Mbappé párhuzamosan fejlődött az előző idény során, bátran kijelenthetjük: egyik sem élt volna meg a másik nélkül. A francia támadónak szüksége volt Jardim bizalmára, a magára találó csatárpartnerére, Radamel Falcaóra, illetve olyan előkészítőkre, mint Thomas Lemar, vagy Bernardo Silva. A csapatnak viszont lételeme volt Mbappé, aki a szezonbeli 26 gólja mellett 11 gólpasszt is összehozott. Több volt, mint befejező csatár. A 18 éves francia legjobb pillanatai a mögöttünk hagyott idényből: Kis túlzással róla szólt a nyári átigazolási időszak: a hónapokig tartó találgatások után végül visszatért szülővárosába, és aláírt a Paris Saint-Germain együtteséhez. Ha az egy éves kölcsönszerződés után a dúsgazdag klub igényt tart Mbappé szolgálataira, potom 180 millió eurót kell kicsengetnie a Monacónak. Kisebb csoda lenne, ha nem fizetnék ki. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.