UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-11-08 16:27

Telt házas visszatérés

Nagy sikerrel rendezték meg a ritmikus gimnasztikázók mesterfokú bajnokságát a hét végén. Tíz évnyi szünet után mérték össze ismét tudásukat a legjobbak legjobbjai, ráadásul a felnőttek és a juniorok ugyanabban a mezőnyben versenyeztek. Borda Korinna, az MTK Budapest 14 esztendős sportolója összesítésben az ötödik lett, a junioroknál pedig az első. Deutsch-Lazsányi Erika a viadal eredményei alapján kijelölte a jövő évi junior Európa-bajnokságra készülő négy versenyzőt is.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Tíz év szünet után rendezték meg ismét a ritmikus gimnasztikázók mesterfokú bajnokságát. A tét nagy volt: azon túl, hogy a sportág egyik nagy hagyományokkal rendelkező viadalát kívánták visszahozni a versenyrendszerbe, a jövő évi válogatott keretek kijelölése szempontjából is fontos volt a részvétel. Ráadásul pillanatnyilag ez az egyetlen viadal, amelyen az utánpótláskorú és a felnőttversenyzők együtt, ugyanabban a mezőnyben mutathatják be gyakorlataikat. Azon túl, hogy a fiataloknak igen nagy motivációs erőt jelent, esetükben szakmai okok is indokolták a közös „fellépést”. Ezekről és az viadal végén kijelölt jövő évi juniorválogatott keretről beszélgettünk Deutsch-Lazsányi Erikával az MRGSZ technikai bizottságának elnökével.

Borda Korinna az ötödik helyen végzett , a juniorok között ezzel ő volt a legjobb Forrás:Facebook
Borda Korinna az ötödik helyen végzett , a juniorok között ezzel ő volt a legjobb Forrás:Facebook
− A mi esetünkben a junior- és felnőttpályafutás nem válik el olyan élesen, mint más sportágakban – magyarázta Deutsch-Lazsányi Erika. – Az átlépés szinte folyamatos a korosztályok között, ezért különösen fontos az utolsó éves fiatalok teljesítményét világosan látnunk. A legjobb összehasonlítási alap pedig az, ha közösen versenyeznek. A mesterfokú bajnokságon a legjobbak legjobbjai, a krém krémje vehetett részt, most az első rendezés alkalmából ez tizennégy versenyzőt, hat felnőttet és nyolc fiatalt jelentett. Hosszútávon azonban húsz, vagyis tíz-tíz indulót szeretnénk.  Az a nagy álmom, hogy visszatérjen a régi nagy tornászünnepek kora, amikor még a szertornászokkal együtt rendeztük ezt a fontos bajnokságot. Persze mi maradtunk ki ebből a szép hagyományból, hiszen tíz éve nem volt mesterfokú versenyünk, de mostantól mindent megteszünk azért, hogy legyen és egyre színvonalasabb keretek között. − Telt ház előtt zajlott a hétvégi esemény, a folytatás tehát nyilván garantált. − A szabadidős kategória országos versenyét követően léptek szőnyegre a legjobbak, aki tehette, ott maradt a mesterfokúra is, ami nagyon jó ötletnek bizonyult. A legapróbbak örültek, hogy láthatták az úgymond hazai sztárokat, legjobb versenyzőink számára pedig élmény volt a közönség rájuk irányuló figyelme. A nagy érdeklődés számunkra is pozitív visszajelzés, tehát igen, lesz jövőre is. − Az eredmények alapján dőlt el, hogy a következő idényben kik képviselhetik hazánk színeit a nemzetközi porondon. − Így van, a hét végi teljesítménye alapján Borda Korinna, Locke Szonja, Ákoshegyi Eszter és Wiesner Hanna alkotja az egyéni juniorválogatott keretet. Január első napjaiban hirdetjük ki a programot, most egy kicsit pihennek, készítik a gyakorlataikat. A tavaszi kontrolledzéseket követően május elején dől el, hogy a junior Európa-bajnokságra kik utazhatnak. Minimum két, maximum négy versenyzőről lesz szó. − A mesterfokún gondolom, ők nyújtották a legjobb teljesítményt a fiatalok közül. −Igen, az MTK Budapest versenyzője, Borda Korinna az ötödik helyen végzett, ezzel ő  lett a legjobb juniorversenyző, de a másik három válogatott kerettag is remek gyakorlattal rukkolt elő. Kiemelném még Borda Kiarát, aki mindössze tizenkét éves, így a legfiatalabbként vállalta a mesterfokún való részvételt, s végül a kilencedik lett. A negyedik helyezett Juhász Anna is hivatalosan még juniorkorú az év végéig, de már felnőttként indult, hiszen csak így kerülhetett be a jövő évi felnőttkeretbe. Az ő példája is bizonyítja, hogy a mi sportágunkban a legjobb versenyzők zökkenőmentesen léphetnek át a felnőttek közé.