UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-03-26 17:08

Kevesebb a gyémánt

„A mezőny nem volt olyan erős, mint az utóbbi években, de úgy tűnik, hogy nekünk az volt. Jobbra számítottam” – mondja Kliment László, a kadét kötöttfogású fiúk vezetőedzője a nemzetközi Fekete Gyémánt-kupáról, amely egyben magyar válogató is volt.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Hetedik alkalommal rendezték meg a Fekete Gyémánt-kupát, ezúttal a tokodi Hegyeskő Általános Iskola tornacsarnokában, amely a magyar kadét kötöttfogású fiúk második válogatóversenye is volt egyben. Tizenkét ország 165 versenyzője mérte össze tudását. A tizenegy súlycsoportból három született magyar aranyérem: Kovács Gábor a 48, Horváth Gyula 65 és Szilágyi Attila a +110 kg-ban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Kliment László, a kötöttfogású fiú-kadétválogatott vezetőedzője nincs megelégedve az eredményekkel: „A mezőny nem volt olyan erős, mint az utóbbi években, de úgy tűnik, hogy nekünk az volt. Jobbra számítottam. Kovács Gábor és Zurai Rajmund teljesítménye parádés volt – habár Rajmund ezüstérmes lett -, hiszen mindkét fiú még csak serdülő. Büszke voltam rájuk, ahogyan Horváth Gyulára és Szilágyi Attilára is.”

Sorakoznak a kadétok  FORRÁS: Bruckner Coelho
Sorakoznak a kadétok FORRÁS: Bruckner Coelho
A mester szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy nem tudták az akaratukat érvényesíteni a fiatalok: „Mentális gondokat láttam inkább, mint technikai és fizikai hátrányt. Vagányabban kellett volna birkózniuk, harcolniuk a pontokért. Ha nem sikerült valami, megtorpantak. Nem tudom, honnan ered a probléma. Lehet, hogy eredménykényszerben érezték magukat, vagy új még a nemzetközi közeg, de nem kellene megijedni már a mérlegelésen, amikor azt látják, hogy mekkora az ellenfelük.” A teljesítmény azért is elkeserítő, mert alig egy hónap múlva kezdődik a kijevi kadét Európa-bajnokság. „Négy hetünk maradt felkészülni az Eb-re. Jelenleg az európai középmezőnyben látom a válogatottat. Két pontszerző helyre számítok, de nagyon jó sorsolással akár éremre is befuthat valaki. Mentálisan kell felrázni a csapatot. El kell hinniük magukról, hogy képesek megcsinálni, amit szeretnének. Sokat dolgoztunk a lenti helyzeten való védekezésen és támadáson. Ebben már most látok fejlődést.” Kliment László és csapata Csolnokra utazik egyhetes nemzetközi edzőtáborba, majd két hétig Budapesten készül. A kijevi megméretés előtt pedig Tatán edz a csapat. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.