UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-04-06 19:18

A párizsi gyors

Az elsőéves junior, Palkovits István magabiztos győzelmet aratott a Párizsban megrendezett iskolai mezeifutó-világbajnokság férfi egyéni számában. A 17 éves atléta tizenhárom másodperces fölénnyel lett világbajnok.

U.P. info - utanpotlassport.hu Két éve mi, magyarok is közelebbről megismerkedhettünk az atlétika e sportágával, 2016-ban ugyanis a Margit-szigeten rendezték meg az iskolai mezeifutó-világbajnokságot. Akkor a legjobb honi versenyző Horváth Csongor lett, aki a 125 fős mezőnyben a negyvenharmadik helyen zárt. Idén Párizsban viszont ‒ ha nem is minden ‒ a fiúk egyéni versenye viszont egészen biztosan a magyarokról, egészen pontosan Palkovits Istvánról szólt.

A győzelem pillanata Fotó: Palkovits István facebook
A győzelem pillanata Fotó: Palkovits István facebook
A kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban tanuló, és a KARC-ban (Kecskeméti Atlétika és Rögbi Club), Németh Gyula edzővel és Nyilas Beáta testnevelő tanárral készülő fiú a francia verseny negyedéig csak bottal üthette az akkor még óriási iramot diktáló, hazai pályán futó vetélytársa nyomát. A magyar diák ekkor körülbelül huszonöt fős bolyban haladt, majd négy perc futás után begyújtotta a rakétákat, és mindenkit faképnél hagyott. A verseny felénél már Palkovits diktálta az iramot, amit senki sem tudott tartani, így nagyon meggyőző, tizenhárom másodperces előnnyel győzött az 5500 méteres távon. Ideje 16:15 perc. „Számítottam rá, hogy Pista jól fog futni, mert a vébét megelőző szekszárdi edzőtáborozáson nagyon jó eredményeket ért el. Idén még szeretnénk a junior vébé tízezer méteres távján futni. Először az a cél, hogy Pista a versenyt megelőzően egyáltalán teljesítse a kitűzött távot, majd ha az sikerül, akkor a vébén a tisztes helytállás lesz a feladata” ‒ mondta Németh Gyula edző. Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.