UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-05-05 10:39

Amerikai álom(karrier)

Az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait és az úszást is a szombathelyiek 18 éves versenyzője, Barta Márton. Csábította a Harvard és a Stanford is, ő végül a Notre Dame Egyetemet választotta, ahol a tanulásban és a sportban is a legmagasabb szinten tud majd teljesíteni. Nagy célja, hogy 2020-ban kijusson a tokiói olimpiára.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Parádés évet zárt 2017-ben a magyar úszósport, s kiemelkedő teljesítményt nyújtott a szombathelyiek versenyzője, Barta Márton is. A 18 éves sportoló két éremmel zárta (200 m vegyes, 4x100 m vegyes) a netánjai utánpótlás Európa-bajnokságot, majd az indianapolisi junior-világbajnokságon tagja volt a korosztályos világcsúcsot elérő 4x100-as gyorsváltónak. Emellett 400 m-en ezüst-, 200 m-en bronzérmet szerzett vegyesúszásban.

Barta Márton az Egyesült Államokban, a Notre Dame Egyetemen folytatja a tanulást és az úszást is Forrás: Derecsényi István
Barta Márton az Egyesült Államokban, a Notre Dame Egyetemen folytatja a tanulást és az úszást is Forrás: Derecsényi István
A szombathelyi versenyző természetesen szívesen emlékszik vissza a nagy sikerek okán emlékezetes esztendőre: „Az Európa-bajnokság nem egészen úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, bár ezüstérmet is szereztem, tehát nem volt rossz. Váltóban pedig kifejezetten jó időt úsztam. De a nyaram, illetve az egész évem csúcspontja az indianapolisi világbajnokság volt. Mindegyik úszásom kifejezetten jól sikerült, jó idők születtek, és a váltóarany mellé még két egyéni érmet is szereztem.” A sikeres esztendő után 2018-ban komoly váltás előtt áll Barta, hiszen úgy döntött, az Egyesült Államokban tanul tovább, így természetesen ott folytatja az úszást is. Elmondta, már évekkel ezelőtt is tervezte a tengerentúli karriert. „Először nyolcadik osztályos koromban hallottam erről a lehetőségről, egy akkori csapattársam hasonlóképpen ment ki Amerikába, mint most én. Igazából tőle jött az ötlet, aztán ahogyan teltek az évek egyre reálisabb lett ez az elképzelés, és végül is meg is valósult.” Marcit az Egyesült Államokban hívta a világhírű Harvard és Stanford is, a családdal közösen ők végül mégis az Indiana állambeli Notre Dame Egyetemet választották. „Úgy gondoltuk, hogy ez lehet az az iskolai, amelyben a tanulást és a sportot is százszázalékosan, a legmagasabb szinten tudom folytatni, most a kettő összehangolása lesz a legfontosabb. Egyébként a közgazdasági szakok tekintetében az egyetem egyértelműen a világ élvonalába tartozik, szóval az oktatás színvonalával sem lesz gond… Az első évben alaptárgyak lesznek, utána pedig szakosodás.” Szombathelyen remekül alakult a pályafutása, de vajon az Egyesül Államokban is előre tud majd lépni? „Ez igazából tőlem függ. Úgy érzem, jó kezekben leszek, sok edző foglalkozik majd velünk, s biztos vagyok benne, hogy kint is megfelelő figyelmet kapok majd, és minden adott lesz a fejlődéshez.” A döntés persze nem volt egyszerű. Hiszen mégiscsak elhagyja az országot, és egy egészen más környezetbe csöppen. „Ez okozta az egyetlen dilemmát. Nehezen tudok elmenni, fájó szívvel hagyom itt a családot, barátokat, ők biztosan hiányozni fognak. De igazából most már nagyon várom, hogy kint legyek, legszívesebben már most az Egyesült Államokban úsznék.” A folytatás egyébként nyilvánvalóan nem lesz egyszerű, hiszen Barta kilépett az utánpótláskorból, s immár a felnőttek között kell helytállnia. Mindenesetre a célokat már kitűzte a következő évekre. „Először is a legfontosabb, hogy minden rendben legyen. Megszokjam a kinti környezetet, megtaláljam a helyem, és megfeleljek mindkét fronton. Aztán pedig a következő évben ráfordulok a tokiói felkészülésre, ugyanis nagy célom, hogy kijussak a következő olimpiára.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.