UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-05-08 10:57

Kinyílott az aranyeső

Ötven dobogós helyezéssel, közte huszonegy aranyéremmel zárta a magyar korosztályos úszóválogatott a plzeni Négy Nemzet-versenyt, ezzel a fiú-, a leány- és az összesített csapatversenyt is megnyerte. Az utánpótlás szövetségi kapitánya, Petrov Iván elégedetten értékelte honlapunknak a látottakat, s külön kiemelte a versenyzők hozzáállását.

B. V. – utanpotlassport.hu Az elmúlt hétvégén sem maradtak feladat nélkül az utánpótláskorú úszók, a csehországi Négy Nemzet-versenyen szerepelt – a csehek, a lengyelek és a szlovákok mellett – a magyar válogatott. S az utóbbi időszak eredményeit figyelembe véve talán mondanunk sem kell, hogy halmozták az érmeket fiataljaink a kétnapos plzeni viadalon, amelyen 15-16 éves fiúk és 14-15 esztendős lányok indulhattak.

Zombori Gábor négy aranyéremmel zárta a csehországi viadalt Forrás: budafokteteny.hu
Zombori Gábor négy aranyéremmel zárta a csehországi viadalt Forrás: budafokteteny.hu
A csapat legsikeresebb tagja a Budafóka SE úszója, a 16 éves Zombori Gábor volt. Győzött 50 m, 100 m és 200 m háton, valamint ő vitte a prímet 400 m vegyesúszásban is. Az újpesti Kós Hubert (15) ugyanezekben a számokban bronzérmet könyvelhetett el, s tett még mellé egy aranyat 200 m vegyesen és egy ezüstöt is 100 m pillangón. A BVSC-s Nagy Réka (15) majdnem olyan sikeres volt, mint Zombori Gábor. A győri EYOF legsikeresebb versenyzője 200 és 400 m vegyesen, valamint 200 m mellen is győzött, 100 m gyorson pedig bronzéremnek örülhetett. Szintén három elsőséggel zárt Hatházi Dóra (15), aki 50, 100 és 200 m pillangón állhatott a dobogó tetejére. Rajtuk kívül aranyérmet szerzett még Török Dominik Márk, Galyassy Szilárd, Ugrai Panna és Szilágyi Gerda is. Az egyéni számokon túl a váltókban is uralta a magyar csapat a mezőnyt, a 4x100 méteres fiú gyorsváltó ezüstjén kívül mindegyik versenyszámban a mieink hozták el az aranyérmet. Így a magyar válogatott a fiúk, a lányok és az összetett viadal csapatversenyét is megnyerte Csehországban. Az ötven dobogós helyezést hozó két nap után Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány elégedetten értékelte honlapunknak a látottakat. „Az elmúlt években előfordult, hogy nem tudtunk győzni mindkét nem csapatversenyében, az idei szereplés viszont remekül sikerült. Legfontosabb feladatunk az erős csapategység kialakítása volt, a gyerekek nemcsak magukért úsztak, végig szurkoltak is egymásnak.” Petrov az eredményesség mellett a fiatalok mentalitását is fontosnak tartja, s e tekintetben is jelesre vizsgázott a válogatott. „Mindenki munkából jött a versenyre, ezért ilyenkor nem az időeredményeket kell nézni, hanem sokkal inkább a hozzáállást. Fontos, hogy hozzászokjanak: a magyar válogatottban szerepelni nemcsak jogokkal jár, hanem nagy felelősség is. De ezzel elégedett vagyok, valamennyi versenyző ennek megfelelően viselkedett, mindenki komolyan vette a feladatát. Ha valakit ki kellene emelnem, akkor az edzőket mondanám, akik – a legkisebb vidéki műhelyektől kezdve a fővárosi klubokig – rengeteg áldozatot hoznak a versenyzőikért, folyamatos lelkesedéssel dolgoznak, és imádják a munkájukat. A sikereket nekik köszönhetjük.” A plzeni sikerek után közeleg a junior Európa-bajnokság. A szakvezető elmondta, hogy a mostani csapatból Zombori Gáborra, Galyassy Szilárdra, Kós Hubertre, Hatházi Dórára és Nagy Rékára mindenképpen számít Helsinkiben is, de előfordulhat, hogy rutinszerzés céljából olyan fiatalok is lehetőséget kapnak a júliusi kontinensviadalon, akik nem ússzák meg a szintidőt. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.