UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-05-20 23:56

Tekintélymentő bronz a végére

Bizony, kudarc lett volna, ha a kötöttfogásúak nem nyernek érmet a kadét Európa-bajnokságon. De a szkopjei zárónapon – Tösmagi Attila jóvoltából – megszületett a várva várt bronz, mi több, Végh Artúr is közel állt hozzá. A fogásnem pontversenyét nagy fölénnyel nyerték az oroszok, a magyar csapat – az ukránokkal holtversenyben – kilencedik.

Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A kötöttfogás öt súlycsoportjáé volt a szkopjei kadét Eb utolsó, immár csak félnapos programja. És az utolsó esély, hogy a magyar birkózás rendkívül sikeres fogásneme éremmel zárja a küzdelmeket. Annak ellenére is, hogy – amint azt menet közben is említettük – a tavaly oly sikeres nemzedék több kiválósága már kinőtt a korosztályból. Éremre még ketten pályázhattak, de az ő útjuk a vigaszág megpróbáltatásain át vezetett a fontos, helyosztó találkozóig. Tösmagi Attila a 60, Végh Artúr pedig a 92 kg-ban várt ellenfélre. Két litván érkezett. Tösmagi súlycsoportjában Saviskas, aki előzőleg a horvát Prihiskalt verte 9–1-re, míg Végh következő ellenfele, Bukauskas ugyancsak kilenc pontot gyűjtött össze, de ő szűk egy perc alatt, a görög Xourasz kárára, és technikai tus lett a vége. Szóval, két komoly vetélytárs jött. Ami nem is csoda, hiszen Kliment László vezetőedző külön kiemelte, hogy nagyon erős volt a mezőny, hiszen az ifjúsági olimpiai kvalifikáció miatt mindenki a legerősebb csapatát küldte Szkopjéba. De a vigaszágon mindkét magyar 0-ra verte a litván vetélytársat. Végh lépett először szőnyegre. Kétszer is megkontrázta az ellenfél szaltóját, intették is Bukauskast, így 5–0-ra vezetett volna, de mivel a második kontráját megóvták, és az óvásnak helyt adott a versenybíróság, 3–0 állt az eredményjelzőn az első menet végén. A másodikban a litván ledöntötte Arturt, de olyan fifikás gánccsal, amilyen dzsúdósnak is díszére válna. Pontot persze nem kapott rá. A litvánok challenge-dzsel tüntettek, amit persze elutasítottak, és az azzal járó büntetőpont révén már 4–0 lett. A meccs eldőlt, de a magyar – nagyon helyesen – keményen rohamozott tovább. Bukauskas már alig állt a lábán, meg is intették, azzal lett 5–0. Tösmagi meccsében nem voltak óvásos kurflik. Simán nyert. Intették a litvánt, Attila válldobással növelte az előnyt (3–0), majd a biztonság kedvéért még ki is léptette a szőnyegről az ellenfelet (4–0). Egyetlen szépséghibát azért találtunk. Az intés utáni parterhelyzettel ő sem tudott mit kezdeni. Az egész verseny során talán egy magyarnak sem sikerült értékesítenie ezt a ziccert. Egyik bronzmérkőzés sem hozott kacifántos történetet. Tösmagi Attila intéssel vezetett (a parter most sem sikerült), aztán kitolta, végül kiléptette Steffent, úgy lett 3–0. A lengyel a túlzott igyekezetében hisztériás jeleneteket produkált, de hát csak magára haragudhatott. Tösmagit az dicséri, hogy hideg fejjel egyre csak a dolgát tette. Nem látványosan, de eredményesen. Meglett tehát a várva várt érem!

Szerez még ez a csapat sok szép sikert Forrás: MBSZ
Szerez még ez a csapat sok szép sikert Forrás: MBSZ
Már csak egy lépésre voltunk attól, hogy a szakvezetők előzetesen megfogalmazott reményei valóra váljanak. „Két éremmel már elégedettek lennénk” – mondta Kliment László vezetőedző. Végh Artúrnak az észt Karelson elleni vereségét pedig úgy kommentálta honlapunknak: „Maradt bennem hiányérzet, nagyon sajnálom az elszalasztott, második bronzot. Nyerhető meccs lett volna.” Az is volt. Levitellel vezetett 2–0-ra az észt (nem biztos, hogy meg kellett adni). A második menet elején intéssel szépített az érdi 92 kilós, de a 2–1 lett a végeredmény is. Két okból. Egyrészt – kell-e külön mondani? – a partert ő sem tudta érvényesíteni. Megemelte ugyan Karelsont, de eldobnia nem sikerült. A másik ok pedig az volt, hogy ment ugyan előre tisztességgel és elszántan, csakhogy ígéretes támadó mozdulat nélkül. Kellene, hogy legyen erős akciója álló helyzetből, mert anélkül nem megy… Nem véletlenül nevezi azt a birkózás „népnyelve” kenyérkereső fogásnak. A kötöttfogású csapat tehát egy bronzéremmel és két ötödik hellyel zárt. A körülményeket figyelembe véve ez elfogadható teljesítmény. Az Európa-bajnokság tíz kötöttfogású aranyérméből négyet az oroszok, hármat a grúzok, egyet-egyet pedig a bolgárok, az örmények és a törökök vihetnek haza. A pontversenyt nagy fölénnyel nyerte meg Oroszország együttese a grúzok és a törökök előtt. A magyar csapat a kilencedik helyen végzett – holtversenyben az ukránokkal, ami nekik nem éppen csúcs, nekünk viszont dicséretnek is beillik.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE Kötöttfogás, 2. programcsomag A versenyben maradt magyar szereplők 60 kg (25): Tösmagi Attila (ESMTK). 92 kg (19): Végh Artúr (Érdi Spartacus) A magyar mérkőzések Vigaszág. Tösmagi–Vicius Saviskas (litván) 4– 0. Végh–Ignas Bukauskas (litván) 5–0. Bronzmérkőzés. Tösmagi–Krzysztof Staffen (lengyel) 3–0. Richard Karelson (észt)–Végh 2–1 A 2. programcsomag aranyérmesei és a magyar szereplők helyezése 45 kg: Edmond Nazarjan (Bulgária), …12. Vitek Amadeusz 51 kg: Giorgi Tohadze (Grúzia), …14. Kecskeméti Dávid 60 kg: Szahak Ovanniszjan (Örményország), …3. Tösmagi Attila (Magyarország) 71 kg: Sztyepan Sztarodubcev (Oroszország), …20. Klányi Krisztofer 92 kg: Muhammad Jevlojev (Oroszország), …5. Végh Artúr (Magyarország) Pontverseny: 1. Oroszország 176 pont, 2. Grúzia 118, 3. Törökország 117, …9-10. Magyarország és Ukrajna 45-45

Amit eddig írtunk az Eb-ről Beharangozó, a magyar versenyzők menetrendjével 1. nap: szabadfogás 45,51,60,71,92 kg 2. nap: mind a tíz szabadfogású súlycsoport 3. nap: a szabadfogás vége + női 43,49,57,65,73 kg 4. nap: mind a tíz női súlycsoport (Szél Anna aranyérmével) 5. nap: a női verseny vége + kötöttfogás 48,55,65,80,110 kg 6. nap: mind a tíz kötöttfogású súlycsoport Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.