UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-05-24 14:00

Fradi-vívó az ifjúsági olimpián

Hetven év után tavaly alakult újjá a Ferencvárosi Torna Club vívószakosztálya, amely ugyan egyelőre csak tőr fegyvernemben indít versenyzőket. Az elmúlt több mint egy évben szép sikereket értek már el.

G. G.‒ utanpotlassport.hu Szabados Gábor, a szakosztály vezetője honlapunknak elmondta, az újjáalakuláskor azt a hosszú távú célt tűzték ki maguk elé, hogy létszámban és eredményekben fokozatosan felzárkózzanak a nagy vívóhagyományokkal rendelkező klubokhoz. A létszám azóta huszonöt százalékkal nőtt, ennek köszönhetően, már több mint kilencven vívója van a klubnak, és minden korosztály képviselve van.

Zsoldosi Karolina októberben az ifjúsági olimpián képviselheti a szakosztályt Forrás: hunfencing.hu
Zsoldosi Karolina októberben az ifjúsági olimpián képviselheti a szakosztályt Forrás: hunfencing.hu
Az FTC az Építők vívószakosztályát, valamint az ahhoz csatlakozó terézvárosi diáksport-egyesületet vette át. A klub versenyzői az előző évben különböző korosztályokban hat arany- három ezüst- és hat bronzérmet nyertek az országos bajnokságokon, ráadásul a felnőtt férfi tőrcsapat az egyesület történetének első felnőtt csapatbajnoki aranyát ünnepelhette vívásban. A klub sikere, hogy a 110 hazai vívóegyesület közel - minden vidéki riválist megelőzve - az utánpótlás pontrendszer hetedik helyén zárt. A fiatal sportolók közül kiemelkedik Zsoldosi Karolina, aki ott lesz idén Buenos Airesben az ifjúsági olimpián. Az 1905-ben alakult és megszakítással 1947-ig működött, nemrég újra életre kelt szakosztály célja, hogy a következő években is folyamatosan 4-5 tőrözőt adjon az utánpótlás válogatottakba. "Ezen kívül szeretnénk, ha még jobb eredményeket érnénk el a világversenyeken, valamint az országos bajnokságon is előrébb kellene lépni, itt minden korosztályban az éremszerzés a célunk" - jegyezte meg Szabados Gábor. A vívóterem három pásttal bővült, így jelenleg nyolc páston, gyakorlatilag "éjjel-nappal" zajlanak az edzések. "Minden hónapban érkezik egy-két új ember a kezdőcsoportba, ez évente tíz-húsz új versenyzőt jelent, igaz, szinte teljes nálunk a telt ház, ugyanakkor mindenki szeretettel várunk, aki szeretne a Ferencvárosban vívni. Persze, vannak kiöregedő vívóink, akik közül sokan Solti Antal mesteredző irányításával edzőként kezdenek dolgozni, így ugyanúgy velünk maradnak." Az Építők jelenlegi telephelyén a következő években felépül az a ferencvárosi sportkomplexum, amelyben sok egyéb sportág, így a jégkorong, a vízilabda vagy a kézilabda mellett a vívórészleg is új otthont kap. "Bízunk benne, hogy infrastrukturálisan tovább tudunk majd fejlődni, és akkor nemcsak tőrben, hanem az összes többi fegyvernemben megerősödünk, valamint tervezzük a kerekesszékes vívókkal való foglalkozást is" - összegezte Szabados Gábor. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.