UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-05-25 12:51

Éltek az eséllyel

A UTE együttesében a legutóbbi szezonban is rendre jégre léptek a még utánpótláskorú játékosok az Erste Ligában. A napokban három fiatal, Márkus Levente (18), Pokornyi Dávid (18) és Szalma Zsolt (19) profi szerződést kapott a klubtól. Róluk, az újpesti klubfilozófiáról és az utánpótlás feladatairól a vezetőedző, Szilassy Zoltán nyilatkozott honlapunknak.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA 2017/18-as évadban is számos fiatal játékosának adott lehetőséget az UTE felnőtt jégkorongcsapata a hazai élvonalban, vagyis az Erste Ligában. A jelek szerint a következő szezonban is folytatódik a tendencia, hiszen a napokban jelentették be, hogy három utánpótláskorú jégkorongozó, Szalma Zsolt (19) és Pokornyi Dávid (18) mellett a kapus Márkus Levente (18) is profi szerződést kap a lila-fehéreknél.

Szilassy Zoltán rendszeresen lehetőséget ad a fiatal játékosoknak Újpesten Forrás: UTE
Szilassy Zoltán rendszeresen lehetőséget ad a fiatal játékosoknak Újpesten Forrás: UTE
A három fiatalról az újpestiek vezetőedzőjét, Szilassy Zoltánt kérdeztük. „Zsolti és Dávid is a tavalyi remek teljesítményének köszönheti a szerződését, rengeteg potenciál van bennük. Éltek a lehetőséggel, amit kaptak, és ezzel is jelezni akartuk, hogy hosszú távon számolunk velük. Zsolti a kora ellenére sok élvonalbeli mérkőzésen játszott már, rendkívül tehetséges, és ami még fontosabb, céltudatos, tudja, mit akar a sportágtól. Dávid is sokat kihozott az első évéből a felnőttek között, nagyon jó versenyzőtípus, pontosabban játszik a mérkőzéseken, mint az edzéseken. Igyekszünk őt megfelelően rotálni, de a következő évadban számára is a felnőttbajnokság lehet már a prioritás. Leventét külön kell kezelni, hiszen a kapusok egyéni sportolóknak számítanak, ő nyilván kevesebb játéklehetőséghez jut majd. Mindenesetre a fejlődése biztató a jövőre nézve.” Szilassy 2014 óta irányítja az UTE felnőttegyüttesét, amely sokat fejlődött ez idő alatt. Ez igaz az utánpótlásgárdákra is. A felnőttek az előző évadban a felsőházba értek az Erste Ligában, és bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe. A lila-fehérek lehetőségei tovább javulhatnak, hiszen épül az edzőközpont jégpályával, szárazföldi edzéslehetőségekkel.
Szalma Zsolt a kitűnő tavalyi teljesítménye után profi szerződést kapott Újpesten Forrás: MJSZ
Szalma Zsolt a kitűnő tavalyi teljesítménye után profi szerződést kapott Újpesten Forrás: MJSZ
„A felnőttcsapat évekig nehéz helyzetben volt, lényegében az életben maradásért küzdött, örömteli, hogy most már nagyobb célokért harcolhatunk. A fiataljainknak szebb jövőképet tudunk mutatni. Az utánpótlás is elindult felfelé, lassan minden korosztályban versenyképes társaságot tudunk kiállítani, ez persze a klubnál dolgozó edzőkollégákat dicséri.” A korosztályos csapatoknál nem annyira az eredményesség, inkább a játékosok képzése az elsődleges cél. „Úgy gondolom, serdülőkorig egyáltalán nem számít az eredmény. Inkább arra kell odafigyelni, hogy megfelelően képzett játékosok kerüljenek a felsőbb korosztályokba, majd a felnőttek közé. Az utóbbi években és a budapesti felnőttvébén is kiderült, hogy izomtömegben vagyunk leginkább lemaradva, ezen kívül a képességfejlesztés lenne roppant fontos.” Az sem utolsó szempont, hogy meglegyen a megfelelő utánpótlás, lehetőleg saját nevelésű játékosokból. „Régebben a Dunaújváros volt zseniális ebben, hosszú évekig ők látták el jobbnál jobb fiatal játékosokkal a magyar bajnokságot. Szerintem jelenleg Fehérváron, a MAC-ban és nálunk, Újpesten működik ez igazán jól. És ha annyira sok a tehetséges fiatal, hogy nem jut mindenki lehetőséghez a nagycsapatnál, az sem baj. Az is nagy dolog, ha másik klubnál lesz komoly értéke a magyar jégkorongnak egy-két játékos.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.