UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-06-16 13:36

Már jobbak, de még nem eléggé

Pénteken véget ért a győri Olimpiai Sportparkban a birkózók serdülő Európa-bajnokságának az első napja, amelyen a szabadfogású fiúk voltak az érdekeltek. A magyar válogatott tagjai mindössze egy bronzmeccset harcoltak ki, a 68 kilogrammos Rizmajer Márton révén, ő végül ötödik lett. A magyarok a pontversenyben a tizedik helyén végeztek. Szatmári Zsolttal, a szabadfogásúak vezetőedzőjével beszélgettünk a történtekről a viadal után, a helyszínen, s arról, hogy mi kellene a sikeres nemzetközi szerepléshez.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu − Hogyan értékeli a versenynapon történteket? − Sosem jó kikapni. Ha lenyugszunk egy picit, és átértékeljük az egészet, akkor azért láthatjuk, hogy a tavalyi Európa-bajnoksághoz képest sokat fejlődtek a fiúk. Több mérkőzést tudtak nyerni, stabilabbak és magabiztosabbak voltak. Úgy vélem, hogy jelenleg a serdülő szabadfogású csapat képes megnehezíteni a birkózó-nagyhatalmakból származó sportolók dolgát, de legyőzni még képtelenek őket. A helyzet az, hogy még a középmezőnyhöz tartozó nemzetek versenyzőivel is meggyűlik a bajunk. Először rajtuk kell túllépnünk, utána lehet gondolkozni azon, hogy verjük meg az oroszt, a grúzt és az örményt… − Kinek a birkózásával volt megelégedve?

Szatmári Zsolt
Szatmári Zsolt
− Dely Marcell remekül küzdött. Sorsolása nem igazán volt kedvező, hiszen két orosszal szemben is szőnyegre kellett lépnie. Mindkettőt meg tudta fogni, sok pontot csinált rajtuk, meglepte őket, de végül kikapott. Csak azon múlt, hogy nem birkózhatott az éremért, hogy rutintalan, nem volt ott lélekben teljesen. Mizsei Zoltánra is büszke vagyok, erős örményt győzött le, majdnem technikai tussal. A következő meccsén sajnos, már nem bírt a litván Artiom Cvetkovval, így nem tudott tovább menetelni. Természetesen ki kell emelnem Rizmajer Mártont is, aki egyedüli magyarként jutott el a bronzmeccsig. − Ott azonban már nem bírt a grúz Daviti Kutcsujasvilivel, 11-0-ra kapott ki. Mi kellett volna a sikeréhez? − Birkózott ő már Davitivel Bulgáriában, nemzetközi versenyen. Akkor valamelyest szorosabb csatában szenvedett vereséget, de ez az Európa-bajnokság, mindenki máshogyan teszi oda magát. Szépen küzdött Márton, azonban sokkal erősebb volt nála a grúz. − Mi kellett volna ahhoz, hogy többen is odaérjenek az érem közelébe? − A felkészülésben leginkább a mentális fejlődésre helyeztük a hangsúlyt. A gyereknek úgy kell felmennie a szőnyegre, hogy nem tart attól, hogy elfárad, és szét akarja szedni az ellenfelét. Ez többé-kevésbé sikerült is, de szükséges lenne az, hogy ezekkel az ellenfelekkel rendszeresen találkozzanak nemzetközi felkészülési táborokban. Fel kell venniük a ritmusukat. A magyar szabadfogás erre egyelőre képtelen. Nagyon tehetséges csapatról beszélünk, menedzselésre van szükségük. − A hamarosan megnyíló Kozma István Birkózó Akadémia segíthet ezen a helyzeten? − Valójában az akadémiai rendszer a sportág nagyhatalmainál, de még Kubában is régóta működik, jól. Bízom benne, hogy Magyarországon mind a két fogásnem javát szolgálja majd. Az biztos, hogy szükség van rá. Én kicsit tovább is gondolnám a rendszert; területi szintre is kiterjeszteném. Nem biztos, hogy ennyire fiatal gyerekeket elengednek Budapestre a szüleik, s az sem biztos, hogy hogy ott van a helyük. A serdülő Európa-bajnokság szabadfogású versenynapjának tudósítását ITT olvashatja. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.