UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-06-22 15:58

Ötször szállnak harcba

Július 1-jén rajtol az utánpótlás kézilabda-válogatottak nyári eseménydömpingje. Elsőként hazai pályán a női juniorcsapat lép pályára a korosztályos vb-n, s őket további négy magyar együttes követi júliusban és augusztusban. A hazai szövetség szakmai igazgatójával, Zsiga Gyulával beszélgettünk a kilátásokról.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huÖt korosztályos világversenyen is részt vesznek a nyáron az utánpótláskorú kézilabdázóink. Július első napjától augusztus végéig szinte szünet nélkül szerepelnek az egyes válogatottak. A hazai szövetség szakmai igazgatójával, Zsiga Gyulával beszéltünk a csapatokkal szembeni elvárásokról és az esélyekről.

Zsiga Gyula bízik benne, hogy a női juniorcsapat dobogóra állhat a debreceni vb-n Fotó: Horváth Péter Gyula
Zsiga Gyula bízik benne, hogy a női juniorcsapat dobogóra állhat a debreceni vb-n Fotó: Horváth Péter Gyula
Elsőként a női juniorválogatott méreti meg magát. Golovin Vlagyimir csapata hazai pályán, Debrecenben szerepelhet utolsó utánpótláseseményén, és az elmúlt évek eredményességét tekintve nagyok a várakozások. „Már az is egyfajta siker, hogy elnyertük a rendezés jogát, és ez a sikerkorosztály itthon mutathatja meg magát. Bízom benne, hogy ez a fajta népszerűség, amit a nagy érdeklődés hoz, nem veti vissza a társaságot, és sikeresek lesznek. A szövetség az elődöntőbe jutást tűzte ki elvárásnak a csapat elé. Segíthet, hogy a több játékos is élvonalbeli csapatban játszik, a nehezebb szituációkba sokat hozhat ez a tapasztalat.” A tavalyi Eb-n negyedik helyezett magyar csapat Brazília ellen kezdi a világbajnokságot július 1-jén, ezen kívül még a norvég, a montenegrói, a portugál és az elefántcsontparti együttessel találkozik a torna korai szakaszában.
Háfra Noémi sokat tehet a válogatott sikeréért Debrecenben
Háfra Noémi sokat tehet a válogatott sikeréért Debrecenben
Egy nappal később kezd a leány serdülőválogatott Svédországban az úgynevezett nyílt Európa-bajnokságon. Ifj. Kiss Szilárd első nagy tornájára készülő korosztályos csapatának természetesen a nemzetközi tapasztalatszerzés lehet az elsődleges szempont. „Nagyon fiatal alakulatról van szó, amely az első komolyabb nemzetközi megméretésére készül. Ebben a korban az eredményesség még sokadik szempont, de a szakmai stáb külön kérése volt, hogy részt vehessenek a tornán. Nagyon bízom benne, hogy ott lesznek valahol az elején.” Július 19-én Szlovéniában száll harcba a fiú juniorválogatott. A gárda a legerősebb négyesbe került, de a csapat ettől függetlenül nagy célokkal készül a kontinensviadalra, meglepetésre készülnek. „Kiemelkedően tehetséges játékosok szerepelnek a fiú juniorcsapatunkban is. Ugyanakkor az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a nemzetközi élmezőnyhöz tartozó válogatottak játékoskeretei erősebbek. Ráadásul nagyon nehéz csoportba kerültünk, de tudom, Imre Vilmosék bravúrra készülnek, remélem, hogy sikerrel járnak.”
A fiú juniorválogatott és Imre Vilmos szövetségi edző bravúrra készül Szlovéniában Forrás: MKSZ
A fiú juniorválogatott és Imre Vilmos szövetségi edző bravúrra készül Szlovéniában Forrás: MKSZ
Augusztusban mutathatja meg magát, a tavalyi évben parádésan teljesítető leány ifjúsági válogatott. Bohus Bea EYOF-aranyérmes és Eb-bronzérmes csapata ezúttal a lengyelországi világbajnokságra készülnek. „Sikerkülönítményről beszélünk, amely a tavalyi remeklések óta csak tovább erősödött. Ugyanakkor a nyáron valószínűleg három kulcsjátékost is nélkülözniük kell, így – bár tudjuk, bárkit képesek legyőzni – szerényebbek az elvárásaink. Fontos, hogy biztosan továbbjussanak a csoportból, aztán hozzák ki a lehető legtöbbet a tornából.” A legutolsó fellépő a fiú ifjúsági csapat, amely az augusztus 9-én kezdődő szlovéniai ifi Eb-n lesz érdekelt. A válogatott az EYOF hetedik hely után első nagy tornájára készül. „Óriási küzdelmekre és nagy csatákra számítunk. Gyurka János nagyon szeretne bravúrt elérni az együttessel, de azt hallottuk, hogy nagyon erős összeállításban érkeznek a riválisok. Jó lenne bravúrt elérni, de ha az nem sikerül, akkor a realitások talaján maradva a 9-16. helyért kellene minél eredményesebben szerepelni.”

A NYÁRI KOROSZTÁLYOS VILÁGVERSENYEK: Női juniorválogatott, Debrecen (július 1-14.) Csoportbeosztás: MAGYARORSZÁG, Norvégia, Montenegró, Brazília, Portugália, Elefántcsontpart Leány serdülőválogatott, Svédország (július 2-6.) Csoportbeosztás: MAGYARORSZÁG, Litvánia, Hollandia, Feröer-szigetek, Grúzia Férfi juniorválogatott, Szlovénia (július 19-29.) Csoportbeosztás: Franciaország, Dánia, Portugália, MAGYARORSZÁG Leány ifjúsági válogatott, Lengyelország (augusztus 7-19.) Csoportbeosztás: MAGYARORSZÁG, Dánia, Egyiptom, Svédország, Chile, Horvátország Fiú ifjúsági válogatott, Horvátország (augusztus 9-19.) Csoportbeosztás: Németország, Spanyolország, Oroszország, MAGYARORSZÁG

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.