UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2018-06-27 19:58

Telitalálat mindenhol

Fárasztó időszakon van túl a hazai utánpótláskorú sportlövők kiválósága, Pekler Zalán. A 18 éves fiú amellett, hogy számos nemzetközi versenyen vett részt ‒ köztük a hazai rendezésű légfegyveres Európa-bajnokságon ‒, és Bakuban kiharcolta a részvételi jogot az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, a múlt héten befejezte gimnáziumi tanulmányait; nem is akármilyen teljesítménnyel. A komáromi lövő a háta mögött hagyott kemény időszakról és a soron következő megméretésekről mesél.

Sztrik Martin utanpotlassport.hu A 18 éves sportlövő Pekler Zalán már évek óta kitűnik kiváló teljesítményével, így nem túlzás azt állítani, hogy a sportág egyik legnagyobb hazai ígérete. Kevés olyan verseny áll mögötte, amelyen ne tette volna le a névjegyét, ugyanakkor az elmúlt időszak számára egyik legfontosabb viadala, a februári győri légfegyveres Európa-bajnokság nem a várakozásai szerint alakult.

A 18 éves Pekler Zalán egyedüli magyarként vesz részt az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Fotó: Nicolo Zangirolami
A 18 éves Pekler Zalán egyedüli magyarként vesz részt az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Fotó: Nicolo Zangirolami
„Célom az volt, hogy érmet szerezzek a hazai közönség előtt,  erről azonban pár tizeddel lemaradtam. Csalódott voltam, mert a tavalyi, remekül sikerült azerbajdzsáni junior Eb után mindenki többet várt tőlem, és én is magamtól”‒ mondja csüggedten a komáromi fiú, aki az említett bakui kontinensviadalon megnyerte a fekvő 50 méteres versenyszámot, a 3x40 m összetettben második, míg csapatban bronzérmes lett. Ráadásként sikerrel vette a kísérő programként megrendezett kontinentális kvalifikációs verseny akadályát is: a légpuskások 10 méteres számában olimpiai kvótát szerzett az októberi Buenos Aires-i ifjúsági ötkarikás játékokra, amelynek ‒ elmondása szerint ‒ nagy célokkal vág neki. „Ez az év legfontosabb versenye számomra. Igazából minden viadalon úgy indulok el, hogy éremmel a nyakamban távozzak, és ez most sincs másképpen: az aranyért megyek, szeretném megnyerni, és bízom benne, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét.” Zalán mozgalmas időszakon van túl, ám ‒ úgy érzi ‒ rengeteget fejlődött, megtanulta, hogyan őrizze meg nyugalmát a küzdelmek alatt, illetve hogyan viselje el a vállára nehezedő terhet. A hazai viadalok mellett nemzetközi szinten is rendszeresen próbára tette magát. Ezek közül a januári korosztályos müncheni viadalra és a Sydney városában, márciusban megrendezett junior világkupaversenyre emlékszik vissza legszívesebben, tudniillik mindkettőn ezüstérmet szerzett a 10 méteres légpuskás számban, valamint Ausztráliában felállhatott a dobogó legalsó fokára is az 50 méteres összetettben. „Fárasztó hónapokon vagyok túl, hiszen az edzések és a versenyek mellett sok időt kellett fordítanom a tanulmányaimra is az érettségi miatt. Ez heti egy edzés kiesését jelentette, de úgy érzem megérte, mivel a teljesítményemen és az eredményeimen sem látszódott meg: érmeket szereztem, és mindenből jelesre vizsgáztam ‒ mondja a tavalyi junior Eb győztes, aki mesél további terveiről is. ‒ Bízom benne, hogy sikerül bejutnom az egyetemre, ami most úgy tűnik, hogy meg is valósul. Gazdálkodás és menedzsmentet fogok tanulni nagy valószínűséggel a Budapesti Gazdasági Egyetemen vagy a Corvinuson. Most, hogy ezeket az akadályokat sikerrel vettem, minden energiámat a felkészülésre fordítom. Sűrűnek ígérkezik a nyári program: minden hétvégén versenyem lesz, hétközben pedig négy-öt órás tréningek. Emellett edzőmmel, Kisvárdai Istvánnal próbálunk minél több edzőtábort beiktatni.” Zalán az érettségi után sem pihen: a napokban a németországi Suhlban junior világkupaversenyen vesz részt, majd gőzerővel készül az augusztus végi dél-koreai junior világbajnokságra és az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.