UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-06-29 20:10

Nagy dobás Óbudán

Az ütők előkészítve, a kesztyűk kipucolva várják az U12-es baseball Európa-bajnokság nyitónapját. Az Óbudai Baseball Aréna ad helyet az U12-es korosztály június 30-tól július 8-ig tartó kontinensviadalának. A magyar baseball-utánpótlásnak hatalmas elismerés, hogy hazánk rendezheti a tornát. Az esemény jelentőségéről, a magyar válogatott felkészültségéről Morua Robertót, a válogatott szövetségi kapitányát kérdeztük.

Rácz Bence - utanpotlassport.hu Szombaton kezdődik Óbudán hazánk eddigi legjelentősebb baseballutánpótlás-eseménye, az U12-es Európa-bajnokság. A június 30-tól július 8-ig tartó tornán a hazai csapat is részt vesz, sőt, a felkészülési mérkőzések alapján akár előkelő helyen is végezhet. Morua Roberto, a válogatott szövetségi kapitánya kiemelte: az intenzív létesítményfejlesztés és a kiemelkedő utánpótlás-nevelés elismerése, hogy hazánk megrendezheti a kontinensviadalt.

„Magyarországon az első huszonöt évben a legnagyobb problémát az utánpótlás-nevelés körülményei okozták: nem volt elegendő, európai szintű létesítmény, ami minden sportban elvárás” – kezdte Morua Roberto. „A baseball fokozatos térnyerésével mára rendelkezésünkre állnak olyan professzionális pályák, mint az Óbudai Baseball Aréna, ahol a jövő héten már nemzetközi ütközeteket láthatunk.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a magyar csapat célja ugyan a végső győzelem, azonban a reális végeredmény szerinte az európai baseball-nagyhatalmak mögött, a középmezőnyben végezni.

„Az eredményeinket elsősorban a sorsolás befolyásolja. Nehéz csoportban vagyunk, mert az elmúlt évek két Európa-bajnokával kezdi meg a szereplését a magyar válogatott. A címvédő Olaszország mellett Hollandia, Franciaország, Csehország és Oroszország tartozik az esélyesek közé. Az olaszoknál – kis túlzással – minden faluban van egy baseballpálya, Amszterdamban pedig csaknem 60 egyesületben űzik a sportágat a gyerekek” – emelte ki a szakvezető.

A magyar csapat múlt hétvégén Pozsonyba látogatott, ahol négy felkészülési mérkőzést játszott a szlovák válogatottal és a Prague Lions csapatával. A 16 fős keret minden tagja lehetőséget kapott a bizonyításra. Mindenki kiélvezhette az első nemzetközi diadalok hangulatát, a csapat mind a négy meccsen felülkerekedett ellenfelén.

A magyar válogatott felkészülten várja a szombaton kezdődő kontinensviadalt Forrás: MOBSSz
A magyar válogatott felkészülten várja a szombaton kezdődő kontinensviadalt Forrás: MOBSSz

A válogatott edzője kiemelte a dobók remek teljesítményét. „Kitettek magukért, mindannyian ötven mérföld fölött dobtak. A cseh csapatban szereplők nem tudtak fölénk kerekedni a játék e területén, a győzelem mellett ez volt a legfőbb célkitűzésünk: erősíteni a dobó és fogó poszton játszó játékosainkat.”

A magyar csapat eddigi meggyőző szereplése nem véletlen. Morua elmondta, jobb körülmények között tudták megkezdeni a felkészülési időszakot:

„Csapatunk remekül szerepelt a felkészülési mérkőzéseken, de nem válogatottal játszottunk, hanem egy cseh csapattal. Több, mint egy éve kezdtük el a felkészülést remek körülmények között. Először adatott meg, hogy fűtött csarnokban, télen is lehetőségünk nyílt együtt dolgozni a gyerekekkel."

Remek formában várja U12-es keretünk a hétvégén kezdődő Európa-bajnokságot. A magyar válogatott a franciákon, oroszokon és az ukránokon kívül a lengyelekkel, az angolokkal és a csehekkel is találkozik.