UtánpótlásSport Egy nap az utánpótlásért címmel rendez konferenciát december 5-én szerkesztőségünk, jelentkezz most!
2023. december 1.
  • instagram
Junior ökölvívó-világbajnokság (Jereván, Örményország)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-07-05 10:56

Bekezdett a magyar csapat!

Három arany- és egy bronzéremmel kezdte a magyar csapat szerdán a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokságot. A nyitónapon látottakat Petrov Iván utánpótlás szövetség kapitány értékelte az Utanpotlassport.hu-nak, miközben csütörtök délelőtt újabb előfutamokkal és újabb magyar továbbjutókkal folytatódott a finnországi kontinensviadal.

Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huCsodálatosan kezdte a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokságot a magyar válogatott. A nyitónapon Késely Ajna a 400 m vegyes után 800 m gyorson is győzött, Milák Kristóf 400 m gyorson nyert, míg Horváth Lili szintén 400 m vegyesen szerzett bronzérmet.

Petrov Iván természetesen elégedett értékelt az első nap után
Petrov Iván természetesen elégedett értékelt az első nap után
A fantasztikus első nap után Petrov Ivánt, a korosztályos válogatott szövetségi kapitány kérdeztük a nem mindennapi kezdésről. „Maga a tény, hogy Késely Ajna 400 m vegyes után 800 m gyorson győzött, és Milák Kristóf a 400 m gyors aranyérme után 50 m pillangón pontszerzőként ért célba, valamint 100 m háton döntőbe jutott, azt mutatja, hogy az a felkészülési rendszer, amit többek között Széchy Tamástól és Kiss Lászlótól örököltünk meg, továbbra is működik. Ezen kívül megjegyezte, örömteli, hogy Zombori Gábor 2002-es születésű versenyzőként döntőbe jutott. És persze az is, hogy a szintén 16 éves Berecz Blanka a legjobb idővel, és a nála egy évvel fiatalabb Hatházi Dóra is döntős kétszáz méter pillangón. Ezen kívül pedig Ilyés Laura és Szabó-Feltóthy Eszter révén kétszáz háton is vannak magyar versenyzők a fináléban. Szinte az összes számban éremesélyekkel. „Ez az első napi eredménysor is csak tovább erősíti bennem, hogy szövetségi kapitányként az edzőket és a versenyzőket kell képviselnem. Ez az ő sikerük.”
Késely Ajna duplázott a junior Eb nyitónapján Fotó: Pass Ferenc/MÚSZ
Késely Ajna duplázott a junior Eb nyitónapján Fotó: Pass Ferenc/MÚSZ
De vajon mitől jönnek az eredmények, mi lehet a titka a magyar versenyzők folyamatos jó szereplésének? „Gyakran éri kritika a magyar úszósportot, hogy nem követjük a trendeket. Szerintem pedig éppen azért vagyunk sikeresek, mert nem követjük a trendeket. A versenyzőink egészen más versenyrendszerben nőnek fel, mint a többiek. Ott van a szövetség, amely hatalmas támogatást nyújt a versenyzőknek, és az egészen fantasztikus edzői gárda, amely egészen egyedülálló lehetőséget, képzést biztosít a gyerekeknek. Persze ezek a versenyek rávilágítanak arra, hogy vannak hiányosságaink is, elsősorban a sportorvosi háttérben. Úgy gondolom viszont, hogy a jövőben a Semmelweis Egyetem új rektora, dr. Merkely Béla segítségével ezen a területen is előre tudunk lépni.” Visszatérve Helsinkire, bár a körülményekkel akadtak problémák az első napon, a magyar versenyzők teljesítményén ez a legkevésbé sem látszott meg. Petrov szerint ezen nem kell csodálkozni. „Ezek a gyerekek olyan rendszerben nőnek fel, hogy a problémákat az edzőikkel közösen tökéletesen ki tudják zárni, és meg tudják oldani. Egyébként úgy tűnik, a kezdeti nehézségeket sikerült orvosolnunk, így most már tényleg csak a versenyzésre kell koncentrálni.” Csütörtökön délelőtt pedig újabb előfutamokkal és újabb magyar továbbjutókkal folytatódott az Európa-bajnokság. Négyszáz méter gyorson magyar külön csata zajlott az első futamban, Késely Ajna és Barócsai Petra versenyzett nagyot, végül az utolsó ötven méteren előbbi került ki győztesen, de mind a ketten az esti fináléba jutottak. Jól ment a 4x100-as mix gyorsváltó is, a végig az élmezőnyben úszó Hímer Krisztofer, Zombori Gábor, Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra összeállítású staféta a harmadik idővel jutott döntőbe. Folytatás 16 órától újabb magyar éremesélyekkel, többek között a leány 400 m gyors és fiú 100 m hát fináléjával.

JUNIOR ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÁSODIK NAP, HELSINKI Előfutamok. Fiúk: 100 m gyors: Hímer Krisztofer 51.04 – a középdöntőbe jutott, Milák Kristóf 50.83 – a középdöntőbe jutott, Szabó Bálint 52.55 – nem jutott tovább; 200 m pillangó: Bukovics Milán 2:03.66 – nem jutott tovább, Milák Kristóf 1:59.33 – a középdöntőbe jutott; 200 m vegyes: Bukovics Milán 2:10.16 – nem jutott tovább, Kós Hubert 2:06.80 – nem jutott tovább. Leányok: 400 m gyors: Barócsai Petra – 4:16.55 – a döntőbe jutott, Késely Ajna 4:15.49 – a döntőbe jutott, Muzsnay Zsófia 4:25.92 – nem jutott tovább; 200 m mell: Békési Eszter 2:31.93 – a középdöntőbe jutott, Horváth Lili 2:35.97 – nem jutott tovább, Vécsei Réka 2:34.18 – nem jutott tovább. Mix: 4x100 m gyorsváltó: Magyarország (Hímer Krisztofer, Zombori Gábor, Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra) 3:34.59 – a döntőbe jutott. A DÉLUTÁNI PROGRAM: fiú 100 m hát (döntő), leány 400 m gyors (döntő), fiú 100 m gyors (középdöntő), leány 200 m pillangó (döntő), fiú 200 m vegyes (középdöntő), leány 100 m gyors (döntő), fiú 200 m mell (döntő), leány 200 m hát (döntő), fiú 200 m pillangó (középdöntő), leány 200 m mell (középdöntő), fiú 1500 m gyors (döntő), mix 4x100 m gyorsváltó (döntő)

Korábbi cikkeink a junior Európa-bajnokságról: Folytatódik az aranyeső? − beharangozó Soha rosszabb startot! − az első nap tudósítása További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.