UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-07-12 19:55

Világbajnok kapitány

A felnőtt jégkorong-válogatott korábbi csapatkapitánya, Vas Márton lett az U20-as jégkorong-válogatott szövetségi edzője. A korosztályos válogatott decemberben Lengyelországba utazik a divízió I/B csoportos világbajnokságra, a 38 éves szakvezetőt a kinevezéséről és a következő hónapok teendőiről kérdeztük.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huVas Márton mindkét A csoportba feljutó jégkorong-válogatottnak a tagja volt, 2017-ben vonult vissza. Az elmúlt évadban már dolgozott a korosztályos nemzeti csapatok szakmai stábjában, a héten nevezték ki az U20-as gárda szövetségi edzőjének.

Vas Márton Forrás: MJSZ
Vas Márton Forrás: MJSZ
– Meglepte a felkérés? – Már néhány beszélgetésen, tárgyaláson túl voltunk a szövetséggel, így a kinevezés nem ért váratlanul. Ugyanakkor az első megkeresés némileg meglepett, hiszen nem edzősködöm régóta, ezért is nagyon örülök, hogy rám gondoltak. Olyan lehetőséget kaptam, amit semmiképpen sem akartam kihagyni. – Valószínűleg mostani játékosai azokon a csapatokon nőttek fel, amelyeknek Ön is meghatározó tagja volt. Hogyan látja, milyen lesz így a közös munka? – Azon leszek, hogy minél jobban felépítsük ezeket a srácokat. A jégkorongban is kritikus ez az időszak, amikor az utánpótlásévek után a felnőttek közé kell betörni, igyekszem mindenben a segítségükre lenni. Úgy gondolom, a különböző helyeken szerzett tapasztalataimat sikerülhet kamatoztatni, olyan látószögeket is próbálok eléjük tenni, amire akár nem is gondolnának. Bízom benne, hogy valóban nézték az említett válogatottakat, és tudják, nem a levegőbe beszélek nekik, hanem tényleg átéltem azokat a helyzeteket.
Az U20-as válogatott július végén Budapesten edzőtáborozik Fotó: Szombathelyi Beáta
Az U20-as válogatott július végén Budapesten edzőtáborozik Fotó: Szombathelyi Beáta
– Az elmúlt szezonban dolgozott az utánpótlásban. Hogyan látja az itthoni helyzetet? – Szerintem jó úton vagyunk. Egyre több a gyerek és egyre több az ügyes gyerek is. Elkezdődött egy sikeres projekt, nekünk az a feladatunk, hogy ezt továbbvigyük, és minden lehetőséget megadjunk a fiataloknak a fejlődésre. – Nem tétlenkedett, az első keretét már ki is hirdette, július végén háromnapos összetartáson találkozik először a csapattal. Mi lesz ott a cél? – Elsősorban a gyerekekkel szeretnék megismerkedni, mert nem találkoztam még mindenkivel közülük. Persze közben azért a közös munkát is megkezdjük, hozzátéve, hogy ez a szezonon belül még nagyon korai időszaknak számít a sportágunkban. – Decemberben Lengyelországban utaznak a divízió I/B-világbajnokságra. Mi lehet ott a cél? – Nagyon korai még erről beszélni, rengeteg idő van még addig, több hónap felkészülés áll még előttünk. Csak az év vége felé lehet konkrét elvárásokról beszélgetni.

AZ U20-AS VÁLOGATOTT KERETE A JÚLIUS EDZŐTÁBORRA: Kapusok: Gönczi Lajos (Debrecen), Márkus Levente (UTE), Szeles Martin (Fehérvár), Tóth Károly (Vasas) Védők: Bugár Gábor (MAC), Falus Ádám (Zürich, svájci), Fejes Nándor (MAC), Horváth Milán (Fehérvár), Kiss Roland (Fehérvár), Molnár András (UTE), Pokornyi Dávid (UTE), Sándor Flórián (Fehérvár), Seregély Máté (MAC), Szécsi Patrik (KMH), Türner Gábor (MAC), Vas Márk (Fehérvár) Csatárok: Császár Hunor (Fehérvár), Daadou Ádám (OKK, finn), Horváth Bálint (Rögle, svéd), Kemény Patrik (Wings, svéd), Kreisz Brunó (MAC), Lőczi Árpád (MAC), Madácsi Benedek (Fehérvár), Mihály Ákos (Fehérvár), Nagy Ákos (Fehérvár), Pákozdi Bálint (Visby/Roma, svéd), Papp Kristóf (Madison, amerikai), Péter Andor (Fehérvár), Péter Donát (Augsburg, német), Révész Marcell (Zürich, svájci), Szalma Zsolt (UTE), Szigeti Ákos (MAC), Vértes Nátán (Fehérvár), Vincze Gergő (Fehérvár)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.