UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-07-16 20:27

Kvótavadászat a Távol-Keleten

Egy arany- és két ezüstérmet szerzett a hongkongi Ázsia-bajnokságon a háromfős magyar ifjúsági cselgáncscsapat. A fiatalok ezzel valalmivel közelebb kerültek a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai kvótához. A fiúk vezetőedzője, Bíró Norbert beszélt arról oldalunknak, miért volt fontos a részvétel.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Az ifjúsági Európa-bajnokságot követően, miután frissült a korosztályos világranglista, a Magyar Judo Szövetség úgy döntött, hogy a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai kvótára még esélyes magyar versenyzőket elindítja két Ázsia-kupán is; Hongkongban, valamint Makaóban. Ennek okairól Bíró Norbert, az ifjúsági fiúválogatott szakágvezetője beszélt oldalunknak: „A pontok alapján kiszámoltuk, hogy nagyon extrém esetben lecsúszhatnak még az ifjúsági olimpiáról a magyar versenyzők, a vetélytársak ugyanis gyűjthetnek annyi pontot a hátralévő viadalokon, amennyivel kiszoríthatja a magyarokat a legjobb ötből. Mérlegelt a szövetség, s amellett döntött, hogy elindít négy fiatalt Ázsiában.”

Özbas Szofi (kékben) már biztosan ott lesz októberben, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián
Özbas Szofi (kékben) már biztosan ott lesz októberben, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián
A 73 kilós Nerpel Gergely, illetve a 90 kilogrammos Vég Zsombor egyaránt részt vett a hongkongi viadalon a hét végén. Mindketten bronzérmet szereztek a szarajevói ifjúsági Európa-bajnokságon,  Gergelynek azonban valamivel több pontja van, tehát jobb esélyekkel vágott neki a távol-keleti megméretésnek. Hongkongban viszont mindketten a dobogó második fokára álltak fel. Gergely esete egyértelműen kedvezőbb volt, ugyanakkor a döntőben alulmaradt az ausztrál Allan Rhysszal szemben. Bíró szerint a magyar fiú csupán azért kapott ki, mert szervezete nem akklimatizálódott tökéletesen. Vég pedig a fináléban a világranglistavezető kazah, Bekarisz Szaduakasztól kapott ki nagy csatában. Zsombor csak abban az esetben kerülhet be a legjobb öt közé a világranglistán, ha a hét végén fel tud állni a dobogó legfelső fokára Makaóban. A ceglédi fiúról tudni kell, hogy úgy lett bronzérmes az ifjúsági kontinensviadalon, hogy mindössze két héttel előtte épült fel súlyos sérüléséből. Bíró szerint azonban most már remek formában van. Amennyiben mindkét fiú aranyérmet szerez a következő megméretésen, úgy a szövetség dönti el, hogy kit illett az argentínai repülőjegy. A 63 kilogrammos lányok között tatamira lépő Özbas Szofi aranyérmet nyert Hongkongban, így biztossá vált indulása az októberi ötkarikás játékokon. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.