UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-07-20 14:24

Gátlástalan csábítás

Spiriev Attila leköszönő sportigazgató szerint utódjának könnyű lesz a magyar fiatalokkal – és mégis nehéz. A többi európai nemzethez hasonlóan itthon is meg kell küzdeni a tehetségeket megkörnyékező, és mindenfajta „színes, szagos" ígéretekkel Amerikába hívó scoutokkal. Az ígéret földjén azonban visszafejlődés várhat rájuk.

Arday Attila – utanpotlassport.hu Akár szenzációt is jelenthetett volna a magyar sportban, hogy Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója a szezon végén távozik a posztjáról. Miután a londoni olimpiát követően kinevezték a tisztségre a többek között menedzserként dolgozó szakembert, visszaköltözött az élet a sportágba, több és jobb edzőtáborozást és versenyzési lehetőséget kapnak például a fiatalok, főként a tehetségek – a sportba általánosságban áradó pénznek is köszönhetően. Spiriev Attila távozásának okáról még bennfentesnek hitt kollégák is csak találgatnak, az utánpótlás szempontjából nem is az ok a legfontosabb, hanem a következmény, az utódjára váró feladatok. A szakember készséggel elmondta, a majdani sportigazgatónak miért lehet nagyon könnyű és pokoli nehéz dolga itthon. „A dolgok nagy részét már nem kell kitalálni, az elmúlt öt év átalakításainak köszönhetően szakági programok működnek és eredményeket hoznak – véli Spiriev. – Kitartásra, türelemre van szükség a folytatáshoz, és a siker tíz évre kódolt. Az utat lefektettük, én ezt vállaltam annak idején. Az utódomnak azt tudom tanácsolni, hogy kövesse, mert nem lehet, hogy ne hozzon eredményeket. Ez a könnyebb része a munkának.”

Spiriev Attila szerint elvesztegeti az éveit, aki enged csábításnak Forrás: m4sport.hu
Spiriev Attila szerint elvesztegeti az éveit, aki enged csábításnak Forrás: m4sport.hu
Gyerek van, tehetség van, pénz van, a siker kódolt Spiriev Attila szerint. Akkor mi baj történhet? „A nehézséget a folyamatos csábítás jelenti Amerikából. Ez sok európai országnak problémát jelent, a németek és a svédek is gyakran panaszkodnak arra, hogy állandóan a tengerentúlra hívják a fiatalokat, mindenfajta színes, szagos ígéretekkel. Az önmagában nem lenne gond, hogy kint folytatják a pályafutásukat, ha fejlődnének. De kilencvenöt százalékban rosszabb eredményeket érnek el.” Nem kell papír a szakvezetőnek ahhoz, hogy sorolja a versenyzőket, az időket és a centimétereket, számszerűsítve, hogy ki mennyivel múlja alul önmagát a kinti időszaka alatt. Olyan is akad, aki hol itt, hol ott edz, itt a versenyek alapján értelmesen, ott nem annyira. Nem akar ugyanakkor senkit megbántani azzal, hogy a neveket közzé teszi. Szavai egybecsengenek azzal a július eleji összeállításunkkal, amelyben Szabó Dezső és Nguyen Anasztázia segítségével azt elemeztük, mi vár az óceán túlpartján atlétáinkra. „A magyar szövetségnek is van egy ösztöndíjrendszere, így aki itthon marad, kap támogatást a felkészüléséhez – folytatja Spiriev Attila. – A mostani U18-as atléták sikert sikerre halmoznak, a korosztályukban kétszer annyi döntős helyet, érmet gyűjtöttek, mint korábban. De nagyon észnél kell lenni, mert amint lehet, lecsapnak rájuk. Tucatjával járják az európai helyszíneket a scoutok, alighanem a győri ifjúsági Európa-bajnokságon is ott voltak, gátlástalanul megkörnyékezve a fiatalokat.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon