UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-07-23 14:35

Góllal köszönt bizalom

Hét U20-as játékos lépett pályára a labdarúgó NB I első fordulójában, összesen 252 perc erejéig. Kilencvenet csak a mezőkövesdi Szalai Attila teljesített, aki góllal hálálta meg edzője bizalmát. Közel járt Cipf Dominik is élete első élvonalbeli találatához, a Honvéd újonca látványos ollózással vétette magát észre a Haladás ellen.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz MLSZ ugyan az előző évad lezárultával nyugdíjazta a fiatalszabályt, honlapunk továbbra is figyelemmel követi a labdarúgó NB I ifjú játékosainak teljesítményét. Sorozatunkban a frissen kidolgozott produktivitási rendszerrel is foglalkozunk, és példákon keresztül szemléltetjük, mekkora összegekkel számolhatnak a nevelőklubok egy-egy utánpótláskorú futballista szerepeltetése nyomán.

Szalai Attila gólt szerzett az első fordulóban Fotó: Czeglédi Zsolt
Szalai Attila gólt szerzett az első fordulóban Fotó: Czeglédi Zsolt
A 2018-19-es bajnokság nyitófordulójában hat csapat küldött pályára U20-as (1998 január elseje után született) labdarúgót, összesen heten jutottak szóhoz. Az egyedüli mérkőzés, amelyen nem szerepelt fiatal játékos, a MOL Vidi FC−Kisvárda (4−0) találkozó volt. Rögtön az első fordulóban feljegyezhettünk gólt, ráadásul védő révén. A Mezőkövesd hátvédje, Szalai Attila (20) csapata második találatát szerezte a Paks elleni, 3−1-re megnyert összecsapáson. Noha az U21-es válogatott alapemberének érdemeiből ez semmit nem von le, Nagy Gergely kapus hathatós közreműködése is kellett, hogy rövid sarokra tartó lövés utat találjon a hálóba.

SZALAI ATTILA A védelem közepén, illetve baloldalán is bevethető játékos Gödön kezdte pályafutását, majd Vácon nevelkedett, mielőtt 2010 nyarán szerződtette a Vasas. Másfél év után az osztrák Rapid Wien látott fantáziát benne, és egészen 2017 júliusáig az osztrák fővárosban pallérozódott, az első csapatban egy alkalommal jutott szóhoz. A korosztályos-válogatottakban rendre számításba vett védő Mezőkövesden mutatkozott be a magyar élvonalban. A produktivitási rendszer értelmében Szalai az NB I-ben 90 perc után 90 pontot könyvelhet el, a támogatásból a magyar klubok − amelyekben 19 éves koráig játszott − a nevelési idő arányában részesülnek. Egy pont után 4000 Ft támogatás jár. Gödi SE − 2,5 év − 34.6 pont − 138.400 Ft Vác Város LSE −  2,5 év − 34.6 pont − 138.400 Ft Vasas − 1,5 év − 20.8 pont − 83.200 Ft

Két 2000-es születésű játékos lépett pályára a Puskás Akadémia és a Debrecen összecsapásán (0−1). Csereként lépett pályára  a felcsúti együttesben Kiss Tamás (17), míg az előző idény egyik felfedezettje, Kusnyír Erik (18) kezdőként játszott 81 percet. Az élvonalba feljutó MTK volt az egyedüli együttes, amely két ifjú játékosnak is bizalmat szavazott, Takács Ronald (19) és Vogyicska Bálint (19) is a hajrában szállt be. Ráadásul győzelemnek is örülhettek, hiszen Feczkó Tamás együttese 2−0-s sikerrel kezdett idegenben, az Újpest ellen. A Diósgyőrnek már kevésbé volt örömteli az első forduló, hiszen a Ferencváros 4−1-re múlta felül a miskolciakat a Groupama Arénában, a vendégegyüttesben Bárdos Bence (20) húsz percet játszott. A Honvéd a macedón Rabotnicski után a Haladást is legyőzte a Bozsik Stadionban (3−2). Noha csak egy perc jutott az élvonalban debütáló Cipf Dominiknak (17), kis híján megszerezte a szezon gólját: Lukács Dániel beadását ollózta kapura, s bár Király Gábor már verve volt, a labda a felső lécről az alapvonal mögé vágódott. A szombathelyi csapatban magyar fiatal nem, nigériai viszont pályára lépett, sőt Ibrahim Funsho Bambgoye (19) megszerezte első NB I-es gólját. Az Illés Akadémián nevelkedett U19-es gólkirály csereként lépett pályára, s bólintott remekül Gróf Dávid kapujába.

AZ U20-AS JÁTÉKOSOK ADATAI A 2018-19-ES BAJNOKSÁGBAN 1. forduló. 6 csapatban 7 játékos összesen 252 percet játszott. A LEGTÖBBET JÁTSZOTTAK: 1. Szalai Attila (Mezőkövesd) 90 perc, 2. Kusnyír Erik (Debrecen) 81, 3. Kiss Tamás (Puskás Akadémia) 29, 4. Bárdos Bence (DVTK) 20, 5. Takács Ronald (MTK) 18, 6. Vogyicska Bálint (MTK) 13, 7. Cipf Dominik (Budapest Honvéd) 1. A KLUBOK SORRENDJE: 1. Mezőkövesd 90 perc, 2. Debrecen 81, 3. MTK 31, 4. Puskás Akadémia 29, 5. DVTK 20, 6. Budapest Honvéd 1. GÓLSZERZŐK: 1 gól: Szalai Attila (Mezőkövesd)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.