UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-07-29 21:21

Rómát látni, és…

Az esztendő eddig lezajlott utánpótlás birkózó-világversenyein egyértelműen a női szakág volt a legeredményesebb: a kadét Európa- és világbajnokságon, valamint a győri serdülő kontinensviadalon összesen kilenc érmet szereztek a lányok, míg a kötött- és szabadfogású fiúk összesen ötöt. A Rómában hétfőn kezdődő junior Eb-n azonban fordulhat a kocka…

Krasznai Bence – utanpotlassport.huA Struhács György vezette kötöttfogású junior birkózóválogatott olyan versenyzőket sorakoztat fel Rómában, a korosztályos Európa-bajnokságon, akik – bátran kijelenthető – klasszissá váltak a kadétok között. Ilyen például a 87 kilogrammos, Európa- és világbajnok Szőke Alex, vagy éppen a világbajnoki második, Eb-bronzérmes, 82 kilós Takács István is. Nem mellesleg szőnyegre lép a 72 kilósok között az idei U23-as Európa-bajnokságon ötödik Lévai Tamás, illetve a győri felnőtt Grand Prix-n bronzérmes, 63 kilogrammos Váncza István is, aki legyőzte a tavalyi felnőtt-világbajnoki ezüstérmes kazah Ajnagulovot. Habár a 97 kilós kontinensbajnok, vb-ezüstérmes Vátzi Bálint szerdán súlyos sérülést szenvedett (összecsúszott a bordája), hasonlóan minőségi csere lép a helyébe: a három évvel ezelőtti kadét Eb-harmadik, vb-második Érsek Róbert. A vezetőedző a sikerek ellenére visszafogottan nyilatkozik a római várakozásairól.

Szőke Alex már elsőéves juniorként is felállna a dobogóra a junior Európa-bajnokságon  Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Szőke Alex már elsőéves juniorként is felállna a dobogóra a junior Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
„Nagyon fiatal a csapat, rengeteg elsőéves alkotja, s mivel a juniorkorcsoport három évig tart, hatalmas erőnléti különbségek lehetnek a sportolók között. Ezért kell óvatosnak kell lenni, amikor a célokat kitűzzük. Úgy vélem, ha egy-egy érmes és pontszerző helyünk lesz, már elégedettek lehetünk.” A szabadfogásúak mestere, Bánkuti Zsolt is hasonló eredményeket remél Olaszországban. A szakember kifejtette, hogy ezúttal nem hátráltatta sérülés a fiatalokat: „Nagyon kemény programot dolgoztam ki, s azt gondolom, hogy ez látszik is a fiúkon, alaposan elfáradtak. Először Tatán, majd két héten át Budapesten dolgoztunk, nemrégiben pedig Németországban edzőtáboroztunk, az utolsó néhány napban pedig már a helyszínen, Rómában készültünk. Olaszországban már csak arra fókuszáltunk, hogy a srácok szervezete megfelelően regenerálódjék és tökéletesen felgyorsuljon a mozgásuk. Úgy látom, hogy sikerült elérniük a csúcsformájukat” – véli Bánkuti, aki arról is beszél, hogy még Németországban nagyon sok pozitív inger érte birkózóinkat, hiszen az ottani versenyzők teljesen más ritmusban mozognak, s ennek nyomán tökéletes edzőpartnerek voltak. A női szakág hasonló helyzetben van, mint a kötöttfogású: nagyon fiatal a keret. „Több olyan sportoló is akad a válogatottban, aki kadétként Európa- és világbajnoki érmet szerzett, de ők vagy még mindig ahhoz a korosztályhoz tartoznak, vagy elsőéves juniorok – így a vezetőedző, Gyurasits Csaba. – A tisztes helytállásban biztos vagyok, ezen felül viszont megjósolhatatlan, mi történik. Jó sorsolással bármi megtörténhet, és mindenképpen kedvező, hogy ezúttal tényleg nincs semmiféle teher a lányokon.”

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA A magyar versenyzők programja Hétfő-kedd. Kötöttfogás, 1. programcsomag. 55 kg: Kecskeméti Krisztián, 63 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Kismóni Móric (Dorogi NC), Szőke Alex (ESMTK), Vátzi Roland (Dorogi NC) Kedd-szerda. Kötöttfogás, 2. programcsomag. 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE), 67 kg: Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 72 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 82 kg: Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér), 97 kg: Érsek Róbert Szerda-csütörtök. Leányok, 1. programcsomag. 50 kg: Kiss Krisztina (Kaposvári SI), 55 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE), 59 kg: Bognár Erika (Kecskeméti TE), 68 kg: nincs magyar induló. Csütörtök-péntek. Leányok, 2. programcsomag. 53 kg: Faragó Nikolett (Községi SE Földes), 57 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE), 62 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalasi BC), 65 kg: Szabados Noémi (FTC), 72 kg: Kardos Zsófia (FTC) Péntek-szombat. Szabadfogás, 1. programcsomag. 57 kg: Farkas Rajmund (Kecskeméti TE), 65 kg: Vilhelm Zoltán (Újpesti TE), 70 kg: Gulyás Botond (Pénzügyőr SE), 79 kg: Mester Milán (ESMTK), 97 kg: Lángh Martin (Csepeli BC) Szombat-vasárnap. Szabadfogás, 2. programcsomag. 61 kg: Kiss Károly (Budapesti Honvéd SE), 74 kg: Lukács Botond (Budapesti Honvéd SE), 86 kg: Szurovszki Patrik (Pénzügyőr SE), 92 kg: Pataki Sámuel (Érdi Spartacus), 125 kg: Vátzi Roland (Dorogi NC)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.