UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-07-30 17:18

Magasan a várakozások felett

Hihetetlenül jól sikerült a magyar kajak-kenu válogatott szereplése a plovdivi U23-as és ifjúsági világbajnokságon. A Makrai Csaba vezette alakulat egészen elképesztő teljesítményt nyújtva, tíz arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert a viadalon. Csapatunk toronymagasan a legeredményesebb ország lett, s a legjobb női és férfi kajakos nemzetnek járó díjat is megkapta.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A magyar U23-as és ifjúsági kajak-kenu válogatott egészen elképesztő teljesítményt nyújtva, tíz arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert a plovdivi korosztályos világbajnokságon. Az első magyar érmet pénteken, az ifjúságiak mezőnyében Molnár Csenge szerezte meg, aki kanadai vetélytársa mögött jócskán lemaradva második lett. Az első világbajnoki címet – szintén az ifik között – a leány kajak négyes hódította el. Nem is akárhogyan: a Szellák Szabina, Biben Karina, Gazsó Alida Dóra és Kőhalmi Emese alkotta kvartett pontosan két másodperccel előzte meg a német egységet.

Kós Benedek 500 és 1000 méter egyesben is világbajnok lett Forrás: kajakkenusport.hu
Kós Benedek 500 és 1000 méter egyesben is világbajnok lett Forrás: kajakkenusport.hu
Ugyanebben a korcsoportban született meg a magyarok második aranyérme Kós Benedek révén, aki szintén német hajót utasított maga mögé. Az ifjúságiak között kajak egyes 1000 méteren lett második Bakó Olga, aki 1.3 másodperccel maradt el a portugál Maria Reitől. Az U23-asok között is született magyar világbajnok; női kajak négyesünk volt gyorsabb mindenkinél 500 méteren.  Racskó Fruzsina, Szabó Ágnes, Katrinecz Rita és Malcsiner Eszter bő másfél másodperccel előzte meg a második lengyel hajót. Némi meglepetésre a felnőtt Európa- és világbajnoki aranyérmes Takács Tamara nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára Bulgáriában; ezüstöt nyert ezren. Igaz, nem ez a fő száma. Sokkal inkább intő jel, hogy másfél másodperccel kapott ki a német Jule Marie Hakétól. Harmadik helyen zárt Kiss Balázs és Dóri Bence Balázs kajak kettes duója 1000 méteren, míg a szintén U23-as, Koleszár Mátyás és Németh Viktor alkotta kajak kettes mindössze 11 ezredmásodperccel csúszott le a dobogóról a német hajó mögött. A megméretés szombati versenynapján, a 200 méteres döntőkben kétszer is eljátszották a magyar Himnuszt, Gazsó Dorkának a viadalon immár másodszor.
Takács Tamara a születésnapi vb-arannyal Forrás: kajakkenusport.hu
Takács Tamara a születésnapi vb-arannyal Forrás: kajakkenusport.hu
Az U23-asok között ugyanebben a számban szintén magyar győzelem született Lucz Anna révén. Nagy Bianka az ifi kenusok mezőnyében szeretett volna nyerni kétszázon, de végül másodikként zárt; a kanadai Sophia Jensennel nem tudott mit kezdeni. A 200 méteres távon az A döntőben Csizmadia Kolos (K-1 U23) hatodik lett, a B döntőben Molnár Rebeka (C-1 U23) és Nikodém Patrik (K-1 Ifi) is negyedikként zárt, míg Takács Mihály (C-1 U23) hatodikként ért célba. A cél az volt a vb-n, hogy túlszárnyalják a fiatalok az idei Eb-szereplést, ahol egy arannyal, négy ezüsttel és két bronzzal zártunk, így már az 500-as döntők előtt sikerült elérni a kitűzött célt. A vasárnapi zárónapon azonban minden várakozást felülmúltak a fiatalok. Mindkét női kajak egyes számban magyar aranyérem született. Előbb az ifiknél nyert a még serdülőkorú, mindössze 16 esztendős Rendessy Eszter úgy, hogy gyakorlatilag sima, rajt-cél győzelmet Takács Tamara pedig – ahogyan azt várni lehetett – 500 méteren javítani tudott. Az új-zélandiak klasszisa, Aimee Fisher féltávnál még több mint egy hajóval vezetett, ekkor Takács még a negyedik-ötödik helyen haladt, majd robbantott, s végül világbajnok lett. Az 1000 méteren már világbajnoki aranyat szerző kajakos, Kós Benedek 500 egyesben lemásolta Takács produkcióját; féltávnál a harmadik helyen haladt úgy, hogy a dán ellenfelének jókora előnye volt, de ekkor megindította a hajót Kós, és fantasztikus hajrával második vb-aranyát is begyűjtötte Plovdivban az ifjúságiak között.
Balról: Bakó Olga és Biben Karina sikeresen megvédte világbajnoki címét K-2 500 méteren Forrás: kajakkenusport.hu
Balról: Bakó Olga és Biben Karina sikeresen megvédte világbajnoki címét K-2 500 méteren Forrás: kajakkenusport.hu
Hozzá hasonlóan Biben Karina és Bakó Olga is megszerezte második aranyérmét vasárnap, ugyanis a kajak négyesben aratott győzelem után párosban is szenzációsan versenyezve több, mint egy hajóval nyert 500 méteren az ifik versenyében, ezzel megvédte vb-címét. Az U23-as kajak párosok mezőnyében is magyar győzelem született; a Katrinecz Rita, Malcsiner Eszter kettős rendkívül magabiztosan, több mint egy másodperc előnnyel aratott diadalt. Jutott egy bronzérem is a magyaroknak vasárnap. Nagy Bianka és Molnár Csenge ifi kenu páros végzett a harmadik helyen. Negyedikként zárt az U23-asok között Noé Zsombor kajak egyesben és a Bragato Giada, Kisbán Zsófia kenus duó. A Lelovics Dávid, Némedi Konrád férfi kenu kettős pedig hetedik lett. A négyesek közül a férfi kajakos egységeknél az Opavszky, Grivalszki, Szendy, Pálfi ifi hajó a hetedik, a Nádas, Koleszár, Németh, Gecse U23-as kvartett az ötödik, a Horváth, Zombori, Kocsis, Besenyei ifi kenu négyes pedig ugyancsak az ötödik helyen végzett. Az utánpótlás szövetségi kapitány, Makrai Csaba így vélekedett a plovdivi megméretés után: „Természetesen a verseny előtt is maximálisan bíztam bennük, de azt azért nem gondoltam, hogy ennyire sikeres lesz ez a vb. Külön kiemelném Kós Benedeket, hiszen parádés volt a teljesítménye. Nem is tudom mikor volt utoljára olyan a fiú kajakosoknál, hogy valaki két egyéni számot is megnyerjen. Ne feledkezzünk meg Rendessy Eszterről sem, aki nagyon fiatalon ünnepelhetett vb-címet. A legszebb az egészben – az érmek mellett, hogy mindenki apait, anyait beletett, s arra törekedett, hogy a kihozza a legtöbbet magából. Éppen ezért azokra a sportolókra is nagyon büszke vagyok, akik nem értek oda a dobogóra.” Magyarország egyébként ezzel a teljesítménnyel toronymagasan a legeredményesebb ország lett, valamint a legjobb női és férfi kajakos nemzetnek járó díjat is megkapta. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.