UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-08-08 15:15

Kisváros, nagy sikerek

Két év alatt két ifjúsági Európa-bajnoki címet szereztek a Dunakeszi VSE ifjú gátfutói. Eszes Dániel 2016-ban, Tbilisziben nyert aranyat, Huller Dániel pedig az idei, győri kontinensviadalon ért fel a csúcsra. A távolugró Farkas Petra szintén állandó tagja a világversenyek döntőinek, legutóbb a tamperei junior vb-n lett ötödik. Így aztán nem lepődünk meg, amikor Maracskó Pál vezetőedző azt mondja: a kilencven esztendős múltra visszatekintő szakosztály sosem volt még olyan sikeres, mint mostanában.

Leiner Soma - utanpotlassport.hu„Lehet, hogy van valami itt a vízben, nem tudom” – mondja nevetve Eszes Dániel, amikor arról faggatjuk, mi a Dunakeszi VSE sikereinek titka. A 19 esztendős gátfutó két éve aranyérmet nyert 110 méteren a tbiliszi ifjúsági Európa-bajnokságon, s bravúrját két évvel később klubtársa ismételte meg. No, nem teljesen, hiszen Huller Dániel négyszázon ért fel a csúcsra Győrben. Mégis figyelemre méltó, hogy az utóbbi időben csak dunakeszi atléták szállítottak aranyat az U18-as, vagyis az ifjúsági korosztály világversenyeiről.

Huller Dániel (balra) holtversenyben lett aranyérmes 400 m gáton a győri ifjúsági Eb-n Forrás: MASZ
Huller Dániel (balra) holtversenyben lett aranyérmes 400 m gáton a győri ifjúsági Eb-n Forrás: MASZ
„Nem hiszem, hogy bármi titok lenne a sikerek mögött. A folyamatos, alázatos munka, a rengeteg tapasztalat, amit az évek során gyűjtöttünk – ezek az összetevők. Persze a szerencse is kell hozzá, hogy ilyen kiváló gyerekek érkezzenek a klubhoz” – véli Maracskó Pál, a szakosztály vezetőedzője. Eszes a tamperei junior-világbajnokságon igyekezett újabb fejezetet nyitni sikereinek, ám 13.86-os ideje ezúttal nem volt elég a továbbjutáshoz. Pontosítva: az idő elég lett volna, az előfutamban elért negyedik hely azonban gátat szabott a középdöntőnek, más rosszabb selejtezős idővel, de jobb helyezéssel menetelhetett tovább. Daninak azonban így is maradt még komoly célja az idei versenyszezonra: megdönteni Baji Balázs korosztályos csúcsát. „Életem egyik legnagyobb élménye volt a két évvel ezelőtti, Európa-bajnoki győzelmem. Remélem, lesz még hasonló sikerem, mindent megteszek érte, de sajnos a tavalyi Eb-n és az idei világbajnokságon is kiestem. Van még azonban lehetőségem, hogy Balázs 13.60 másodperces rekordját felülmúljam, így az év hátralevő részében is csak a versenyzésre koncentrálok, minden mást sutba dobok.” Nagy feladat Huller Dánielre is vár még ebben, hiszen a friss kontinensbajnok a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára készül. „Egyáltalán nem volt benne a pakliban, hogy aranyérmet szerzek Győrben, előzetesen csupán a döntőbe jutást tűztem ki célul. Természetesen vannak nagy álmaim a jövőre nézve, de egyelőre kizárólag az ifjúsági olimpia lebeg a szemem előtt, hiszen ott is döntőt szeretnék futni.” A gátas legények eredményein túl Farkas Petra sikerei mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az ifjú távolugró az elmúlt két korosztályos Európa-bajnokságon egyaránt negyedik lett, míg az idei juniorvébén – a magyar küldöttség legjobb eredményét szállítva – ötödikként végzett. Szenczi László tanítványa már most az egyik legjobb magyar távolugró, és hol van még a vége... „Az összes eredményemre nagyon büszkén tekintek, de egyikkel sem vagyok teljesen megelégedve. A világbajnoki ötödik hely szép, de tudom magamról, hogy többre vagyok képes. Nem is a helyezés lényeges, inkább az a hatszáztizenhat centiméter, amit elértem. Ha nincsenek a kisebb technikai hibák, ennél sokkal jobb is lehetett volna. Hosszú távú célom, hogy valamelyik világversenyről éremmel térjek haza.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.