UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-08-22 08:55

Elérik a csúcsformát?

Szeptember 17-én kezdődik a junior birkózók világbajnoksága Trnavában. Nincsenek egyszerű helyzetben a fiatalok, hiszen nemrégiben ért véget Rómában a korosztályos Európa-bajnokság, így nagyon kevés idejük maradt a csúcsforma-igazításra. A kötöttfogású fiúk vezetőedzőjével, Struhács Györggyel beszélgettünk a felkészülés menetéről, valamint az esélyekről.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A két héttel ezelőtt véget ért római junior birkózó Európa-bajnokság után a kötöttfogású fiúk is tíz nap pihenőt kaptak. Megérdemelték, ugyanis remekül szerepeltek a kontinensviadalon; a 63 kilogrammos Váncza István és a 72 kilós Lévai Tamás egyaránt bronzérmet szerzett, míg a kadét világbajnok Szőke Alex elsőévesként a dobogó második fokára állt fel. A korosztályos világbajnokság szeptember 17-én kezdődik a szlovákiai Trnavában. Könnyedén merül fel tehát a kérdés: el lehet-e érni kétszer a csúcsformát egy hónapon belül úgy, hogy közben tíz napot pihentek a srácok?

Szőke Alex is szőnyegre lép Trnavában Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Szőke Alex is szőnyegre lép Trnavában Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
A kérdésre a kötöttfogásúak vezetőedzője, Struhács György válaszolt: „Ezek a fiúk nagyon komoly terhelés alatt állnak január óta. Éppen ezért nincsen semmi kétségem afelől, hogy tökéletes erőnlétben lesznek. A fő szempont az volt, hogy fejben legyenek kellőképpen kipihenve, hiszen rettentően meg tudja viselni őket lelkileg egy világverseny. Nemhogy kettő… Ezért döntöttünk amellett, hogy menjenek el néhány napra.” A csapat a múlt héten kezdte meg felkészülését Budapesten, majd a vb-ig Tatán folytatja a munkát. Struhács elmondta, hogy a hangsúlyt leginkább arra helyezik, hogy az általuk indított – sikeres – akciókból ne tudjanak visszakontrázni az ellenfelek, erre ugyanis gyakran volt példa az Eb-n. Emellett pedig kiemelten foglalkoznak azzal, hogyan kell birkózni akkor, amikor vezető pozícióban vannak, s hogyan, amikor hátrányban. De persze, nem feledkeznek meg a lenti helyzetből való védekezés és támadás gyakorlásáról sem. A szakember arról is beszélt, hogy a legnehezebb kategóriák – szokás szerint – a középső súlycsoportok lesznek (67 kg–87 kg). Hozzátette: mindegyik súlynak megvannak a maga korosztályos klasszisai, esélyesei, s szerencsére – az Európa-bajnokságon mutatott teljesítménye alapján – közéjük csatlakozott néhány magyar is. Struhács szerint annak ellenére, hogy nagyon fiatal a válogatott, továbbra is reális célkitűzés lehet egy érem, illetve egy pontszerző hely. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.