UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-08-24 12:00

Nyerő nyolcas

Kiderült, ki az a nyolc úszó, aki képviselheti Magyarországot a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Az októberi játékokon természetesen részt vesz két legnagyobb klasszisunk, Milák Kristóf és Késely Ajna, de rajtuk kívül is roppant erős magyar csapat utazik Argentínába.

B. V. – utanpotlassport.huKevesebb, mint két hónappal a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai rajtja előtt kiderült, hogy ki az a nyolc versenyző, aki képviselheti Magyarországot az elmúlt négy év legfontosabb utánpótlás-eseményének úszóversenyein.

Milák Kristóf Buenos Airesbe is aranyérmekért megy Forrás: LEN
Milák Kristóf Buenos Airesbe is aranyérmekért megy Forrás: LEN
A versenyrendszer – csak úgy, mint egyébként más sportágakban – egyáltalán nem szerencsés, hiszen mindössze négy fiú és négy lány képviselheti a tehetségekben roppant gazdag magyar úszósportot. Elég, ha csak júliusi eleji helsinki junior Európa-bajnokságra gondolunk. A pazar nyári eredmények alapján így nyilván nem volt könnyű kiválogatni azt a négy-négy versenyzőt, aki Argentínában is megméretheti magát. Összesen hat klub fiataljai alkotják a keretet. A fiúk mezőnyében Milák Kristóf kerettagságához szemernyi kétség sem férhetett. Az érdiek 18 éves klasszisa négy aranyéremmel tért haza a finnországi korosztályos kontinensviadalról a glasgow-i felnőtt Eb-n, 200 m pillangón pedig utcahosszal verte egész Európát. Nyilván nem októberben lesz a legfrissebb, de már többször bizonyította, őt ez a legkevésbé sem zavarja, egyértelműen a magyar csapat egyik legnagyobb esélyese lehet Argentínában. Ráadásul a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint kilenc számban is rajthoz áll.
Késely Ajna szépen búcsúzna az utánpótláséveitől Argentínában Fotó: Pass Ferenc
Késely Ajna szépen búcsúzna az utánpótláséveitől Argentínában Fotó: Pass Ferenc
Mellette szintén szép reményei lehetnek a junior Eb-ről két arannyal hazatérő Kalmár Ákosnak. A 18 esztendős bajai versenyző akkor 800 és 1500 m gyorson nyert, a rövidebb távon Buenos Airesben is elindul. Rajta kívül még a 17 éves Bőhm Sebestyén (Eger) és a 16 esztendős Zombori Gábor (Budafóka SE) került be a keretbe. Hozzá kell tennünk, hogy az egyéni esélyek mellett a fiúk vegyes váltója is erős lehet, hiszen valamennyi úszásnemből akad egy kiváló versenyző a csapatban. A lányok között természetesen kétség sem férhetett a junior Eb-n legeredményesebb magyar versenyző, az akkor öt aranyérmet szerző Késely Ajna szerepléséhez. A Kőbánya SC 17 éves kiválósága utolsó utánpótlás-fellépésére készül, miközben három éremmel (két ezüst, egy bronz) tért haza a glasgow-i felnőtt Eb-ről. A tervek szerint a három gyorsúszó szám (200, 400, 800 m) mellett 200 m vegyesen is elindul. Mellette még a korosztályos Eb-ről szintén aranyéremmel hazatérő 16 éves Berecz Blanka (Kőbánya SC) és 17 esztendős Barócsai Petra (Érd), valamint a százhalombattaiak szintén Eb-érmes hátúszója Ilyés Laura Vanda alkotja a magyar csapatot. Nem akármilyen nyolcas!

AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁRA UTAZÓ MAGYAR KERET: Fiúk: Bőhm Sebestyén (50 m mell, 100 m mell, 200 m mell), Kalmár Ákos (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors), Milák Kristóf (50 m gyors, 100 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors, 50 m pillangó, 100 m pillangó, 200 m pillangó, 50 m hát, 100 m hát), Zombori Gábor (50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 200 m vegyes) Leányok: Barócsai Petra (200 m gyors, 400 m gyors), Berecz Blanka (100 m pillangó, 200 m pillangó), Ilyés Laura Vanda (50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 200 m vegyes), Késely Ajna (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 200 m vegyes)

További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.