UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2018-08-27 11:17

Jó pályára állnak

Az Aigleben lévő UCI központban rendezték meg az idei utánpótlás pályakerékpár Európa-bajnokságot augusztus 21-től 26-ig. Öt mozgalmas svájci nap áll a versenyzők mögött, hiszen minden nap legalább egy magyar versenyzett. Csapatunk teljesítményét Pataki Ibolya szövetségi kapitány elemezte.

RKB – utanpotlassport.hu A kontinensviadal első napján, kedden három versenyző állt rajthoz, három különböző számban. Az ifik között Filutás Viktor (Pannon Cycling Team) a 4000 m-es egyéni üldöző időfutamban a 19. helyen végzett 4:34.370-es idővel, azonban nem tudta megdönteni saját rekordját és újabb magyar csúcsot tekerni. Molnár Gábor (BVSC-Zugló) selejtező versenye következett, ahol a magyar csapat egyik legjobb eredményét, a 16. helyet szerezte meg, ami nagy teljesítmény, tudván, hogy az előző évadban rengeteg betegség nehezítette a kerékpáros felkészülését. A nap utolsó versenyén Varga Bálint (Kontent-DKSI) indult a junior scratch versenyszámban, csupán a versenydrukk leküzdése miatt. Mivel Varga egyelőre kevés nemzetközi rutinnal rendelkezik, a szövetségi kapitány szükségesnek ítélte a 19 éves fiú indítását.

A versenyzők egy része úgy volt jelen az Eb-n, hogy évközben országúton versenyez Fotó: Pataki Ildikó
A versenyzők egy része úgy volt jelen az Eb-n, hogy évközben országúton versenyez Fotó: Pataki Ildikó
Szerdán Zathureczky Márk (Pannon Cycling Team) versenyzett, s nem került döntőbe az előfutamból. A csütörtöki napon Varga Bálint indult a 3000 m-es egyéni üldöző időfutamban, 3:42,905-ös idővel végzett a 20. helyen. Pénteken hosszú versenyszámmal folytatódott a magyar csapat megmérettetése: az olimpiai omniummal, ami négy számból áll. Itt Vida Bálint (BVSC-Zugló) állt rajthoz a junioroknál. Az omnium scratch számában a 18. helyen végzett, azonban a másodikban – ami tempóverseny – bukásba keveredett, ahol visszaült a nyeregbe és folytatta a versenyt. A selejtezőben megőrizte a helyezését, végül a záró számban a pontversenyben remekül teljesített: az 50 km/óra átlagú 100 kör után összesítésben tartotta a helyét: a 18. helyen végzett omniumban. Egy másik ifjúsági versenyző, Orosz Gergő (Pannon Cycling Team) pénteken az U23-asok pontverseny-döntőjében állt rajhoz, ám nem tudta befejezni a futamot. Pataki szerint a kerékpáros kimerült állapotának egyik oka az egész éves országúti versenyzés lehetett. Az utolsó nap reggelén az U23-as omnium vette kezdetét, amiben Filutás Viktor indult. A scratch-et kiváló eredménnyel, a 8. helyen tudta befejezni, azonban a tempóversenynél nem tudott pontot szerezni, ez sokat rontott a helyezésén. A harmadik számban bukásba keveredett, azonban visszaült a kerékpárra és befejezte a versenyt. A pontversenyben szépen helyt állt, egy hajrágyőzelemmel és egy 4. hellyel összetettben a 15. pozícióban zárt. Pataki Ibolya a versenyzők által mutatottakkal elégedett volt, s a hazafele úton nagy várakozással beszélt a jövő évi Eb-ről. „Teljesíthettek volna jobban is a fiúk, de mindent megtettek. Szerettünk volna a legjobb tízbe kerülni valamelyik versenyszámban, de ennyi jött most össze” – kezdte Pataki. „A versenyzőink tehetségesek, jó úton járunk, kerékpárosaink eredményesek lehetnek a következő években. Úgy érzem, hatalmas előrelépés lesz az épülő kőbányai fedett 200 m-es fapályánk, hisz ott már sokkal hatékonyabban, a versenytársakkal azonos körülmények között tudunk majd felkészülni – említi a kapitány a szakág legnagyobb problémáját, a létesítmények hiányát –. A szövetség kiemelt támogatásának köszönhetően a technikai feltételeink adottak, kitűnő kerékpárokkal versenyezhetnek a válogatott tagjai. Hiszem, mire egy év múlva újra elérkezünk az Eb-hez, már reális cél lehet az, hogy valaki felérjen a legjobb tíz közé még akár azok közül is, akik az évadban országúton is versenyeznek.” További híreink KERÉKPÁRBAN sportági aloldalunkon.