UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-09-02 07:32

Erősödő mezőny

„Egy érmet és egy pontszerző helyet várok. Rendkívül erős lesz a mezőny. Tényleg csak a legjobbak lesznek ott Bulgáriában” – összegez a leány junior cselgáncsválogatott vezetőedzője, Radics Attila szűk két héttel a szófiai korosztályos Európa-bajnokság előtt.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Alig két hét múlva kezdetét veszi a junior cselgáncsozók Európa-bajnoksága Szófiában. A magyar leányválogatott erős kerettel utazik, s a vezetőedző, Radics Attila ennek megfelelően tűzte ki céljait: „Egy érmet és egy pontszerző helyet várok. Nagyon boldog lennék, ha ez sikerülne. Az előzetes nevezések alapján rendkívül erős lesz a mezőny. Ha egy Európa-kupát vizsgálunk meg, ott körülbelül öt-hatszáz versenyző méreti meg magát. A kontinensviadalon viszont nagyjából négyszáz. Tényleg csak a legjobbak lesznek ott Bulgáriában. Az igazság az, hogy a dzsúdó az utóbbi években nagyon erős sportág lett, egyre nehezebb odaérni a dobogós helyezésekre. Ennek ellenére, azoktól a versenyzőktől, akik eddig is remekeltek a viadalokon, most is jó szereplést várok. Rengeteg múlik majd az adott napi formán, ez biztos.” Radics arról is beszélt, hogy nem szeretne külön kiemelni neveket, kiktől várja a legtöbbet, ugyanis ezzel nyomást gyakorolna a fiatalokra, s ez nem tenne jót nekik.

Özbas Szofi (kékben) nagyon sűrű program előtt áll
Özbas Szofi (kékben) nagyon sűrű program előtt áll
Érdekesség, hogy az ifjúsági olimpiai kvótát megszerző, 63 kilogrammos Özbas Szofi is tatamira lép Szófiában. A ceglédi lánynak így meglehetősen sűrű lesz a programja, mivel az októberi ötkarikás megméretés után közvetlenül elindul a bahamai junior világbajnokságon is. Felmerül tehát a kérdés: nem megy az eredményesség rovására a túlzott megterhelés? „A klubja beleegyezése nélkül nem indítanánk el ezeken a viadalokon. Az Eb tökéletes felkészülési és bizonyítási lehetőség lesz neki. Egyértelműen az olimpia kell, hogy a legfontosabb legyen, s ha jól szerepel Buenos Airesben, az akár plusz löketet is neki adhat a vb-re.” Mindemellett a mester kifejtette, hogy a lányok remek állapotban vannak: „Pontosan ott tartanak most, ahol ilyenkor kell. Különösebb súlyproblémával sem bajlódik egyikük sem. A múlt héten Horvátországban voltunk nemzetközi edzőtáborban, ahol a taktikai elemek mellett leginkább küzdelmi helyzetekre helyeztük a hangsúlyt. A hátralevő két hétben mindenki a saját klubjánál végzi el az utolsó simításokat.” Megkértük Radicsot, hogy hasonlítsa össze a jelenlegi junior fiú- és leányválogatottat. Szerinte most valamelyest erősebbek a fiúk, de ennek örülni kell, mivel az utóbbi években egy kicsit a lányok eredményesebbek voltak. Természetesen hamarosan arról is beszámolunk, hogyan sikerült az erősebbik nem felkészülése. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.