UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-05 18:32

Fehérvár: oda az együttműködés

Az Alba Fehérvár és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia közötti megállapodás megszűnt, s ezzel együtt a közös munka is. Ez azt jelenti, hogy a húsz éve sikeresen működő székesfehérvári sportági utánpótlás-nevelésben új fejezet nyílik.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu  Már a teljes magyar kosárlabdasportot körbejárta a hír, miszerint az Alba Fehérvár együttesének, illetve a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiának az utánpótlása a továbbiakban külön utakon folytatja a munkát, elválik egymástól. A két elnök a múlt héten egymással „vívott” az interneten, több nyílt levelet is intézett a másikhoz. Ezt Székesfehérvár városának vezetősége sem hagyhatta szó nélkül, s az alábbi kommünikét jelentette meg.

Dávid Kornél
Dávid Kornél
„Az önkormányzat nem örül a vitának, és a jövőben sem szeretne sportági veszekedéseket finanszírozni. Elfogadhatatlan, hogy veszélyeztetik az utánpótlás-nevelést, illetve vitákra sarkallják a felnőttcsapat életét követő embereket, edzőket, szülőket és különösen aggasztó módon a gyermekeket.” A legfontosabb az egész történetben természetesen az: milyen hatással lesz a különválás a helyi utánpótlás-nevelésre? Tekintettel arra, hogy immár biztos: a két évtizede tartó sikeres együttműködésnek vége. A rendszer eddig úgy működött, hogy a DKKA foglalkozott a 15 év alatti fiatalokkal, ezután vette át őket az Alba. Kétségtelenül kiváló munka folyt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az utóbbi szezonban a fehérvári együttes a fiúk között, a junior- és a kadétbajnokság megnyerése mellett helyt állt az U16-os és az U20-as EYBL (a két kontinentális utánpótlás-sorozat) közép-európai nagydöntőjében is. A különválás azt jelenti, hogy ezzel eltűnt az Alba Fehérvár utánpótlás-nevelő programjának az alapja. Vagyis újra kell építenie azt. Úgy tudjuk, a Fejér megyei városban négy-öt olyan tornaterem van, amely megfelelő a magas szintű munkához. Adódik tehát a kérdés: egyáltalán képes lesz-e megosztozni a létesítményeken a két műhely? Dávid Kornél nem aggódik. Ígéri, ezután is ugyanúgy folytatják, ahogyan eddig. „Nincs földrengés, nem áll meg a világ. Fiú- és leányvonalon egyaránt visszük tovább mindazt, amit már jó ideje: a profizmust és az elveinket. Bízunk abban, hogy a gyerekeket és a szüleiket nem befolyásolja ez a helyzet. Úgy gondolom, továbbra is a legjobb kezekbe kerül az, aki nálunk szeretne kosárlabdázóvá válni.” Az Alba Fehérvár részéről senki sem kívánt nyilatkozni honlapunknak. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.