UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-09-08 15:34

Sporthősök tere

Több száz utánpótláskorú sportoló vívott együtt a sportág magyar világ- és olimpiai bajnokaival a Hősök terén.

Ezúttal a Hősök terén jöttek össze a vívók, megünnepelni sportáguk világnapját. Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Ezúttal a Hősök terén jöttek össze a vívók, megünnepelni sportáguk világnapját. Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu „A Bazilika előtt vívni is különleges élmény volt. Megvolt a maga pikantériája az egyeztetéseknek az egyházzal, hogy miközben benn a mise szól, addig mi a lépcsők előtt kardokkal csörömpölnénk, de azt hiszem, a mai látvány még azon is túltesz” – mondta Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke az utanpotlassport.hu-nak, körbenézve a Hősök terén, ahol a vívás nemzetközi világnapja alkalmából villámcsődületet (flashmobot), azaz a látványra adó, némileg meghökkentő rendezvényt tartottak. „Nem mondom, hogy olyan élmény ez, amelynek hatására minden turistából rögvest vívó lesz, de az biztos, hogy készülnek a fotók, a szelfik, feltöltik a Facebookra, és viszik a sportágunk hírét. Nekünk pedig ez is a célunk: népszerűsíteni a vívást a világ minden pontján” – magyarázza a helyszínválasztást Csampa Zsolt, és tény: a Hősök terén, a hely jó szokásához híven talán csak nézelődő járókelőből akadt több, mint beöltözött vívóból. Pedig utóbbiból sem volt kevés. A több száz fiatal között kadét-, junior- és felnőtt világ- és Európa-bajnokok egyaránt akadtak. A BVSC junior-világbajnok párbajtőrözője, Andrásfi Tibor már a térre jövet igyekezett hírverést kelteni. Széles mosollyal meséli, szándékosan vívóruhában indult el otthonról, nagy-nagy örömére pedig négy-öt alkalommal is megállították, mesélje már el, mit csinál az utcán egy ilyen különös felszerelésben. „Remélem, igen!” – feleli nevetve a kérdésre, hogy jövő héttől már csak miatta is három-négy ifjú vívóval több keresi fel a BVSC-Zugló edzéseit.
Szatmári András, 2017 kardvívó-világbajnoka ezúttal csak melegítőben vett részt a világnapi ünnepségen. Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Szatmári András, 2017 kardvívó-világbajnoka ezúttal csak melegítőben vett részt a világnapi ünnepségen. Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Egy másik világbajnok, a 2017-ben Lipcsében felnőtt-, 2012-ben Porecben pedig juniorkardozóként diadalmaskodó Szatmári András – immáron az MTK melegítőjében – állja a közös képeket a nála is fiatalabbakkal. Bár a felkészülést megkezdte az új szezonra, vívóruhát ő erre a napra még nem vett. „Mindenképpen meg akartam nézni, milyen látvány, ha több száz vívó jelenik meg a Hősök terén, és azt kell, mondjam, maximálisan megérte kijönni” – magyarázza, majd a fotók kapcsán megjegyzi, 25 éves fejjel is pontosan emlékszik, mennyit számított neki gyerekként, amikor a már sikeres, felnőtt vívókkal válthatott pár szót, vagy állhatott össze egy kép erejéig. „Tanácsokat még nem kérnek, és nem is érzem úgy, hogy osztogatnom kellene, de mindig nagy élmény az utánpótlás-versenyzőkkel találkozni – nekem és remélem, hogy nekik is” – teszi hozzá. A tér túlsó felén Imre Géza osztogat instrukciókat, ezúttal nem az ellenfelek legyőzésére ad tippet a Budapesti Honvéd ifjú versenyzői számára, hanem a flashmob végi hazautazásra.
Hősök és sporthősök egy képen, egy téren. Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Hősök és sporthősök egy képen, egy téren. Forrás: Magyar Vívó Szövetség
„Nem mondom, hogy egy-egy hazai versenyre nem fogok átöltözni még, de úgy érzem a hétköznapi munkában, és most itt a téren is, hogy megvannak a tehetséges, jól felkészült fiataljaink, akik minden korosztályban képesek a világelithez tartozni” – mondja a világ- és Európa-bajnok párbajtőröző, akinek két-két olimpiai ezüst- és bronzérem is  díszíti a vitrinjét. Imre Géza világbajnoki címei közül a legutóbbit Budapesten, a 2013-as vb-n nyerte. A fiatalokat elnézve pedig azt reméli, a jövő nyári olimpiai kvalifikációs versenyen azt is megtapasztalhatja majd, milyen, amikor a lelátóról drukkolhat ki egy hazai páston megnyert világbajnoki aranyat. Ha minden a vívószövetség tervei szerint alakul, a 2019-es viadal döntőit pont itt, a Hősök terén rendezhetik meg. Ha ötszázan nem is, de ketten-hárman talán ismét fegyvert ragadhatnak a magyar vívók közül Árpád vezér és Gábriel arkangyal szobra alatt. Így lesz a Hősök teréből – ideig-óráig – a sporthősök tere. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.