UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-09-12 18:00

Kinézték a dobogót

Csütörtökön kezdődik a junior cselgáncsozók szófiai Európa-bajnoksága. A fiú- és a leányszakág vezetőedzőjével, Horváth Lászlóval, illetve Radics Attilával a sportolók felkészültségéről, és persze a várakozásokról beszélgettünk.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Csütörtökön kezdődik a junior dzsúdósok Európa-bajnoksága Szófiában. A magyar leányválogatott acélos kerettel utazik a viadalra, a vezetőedző, Radics Attila ennek megfelelően tűzte ki a célokat. „Egy-egy érmet és pontszerző helyet várok. Az előzetes nevezések alapján rendkívül erős lesz a mezőny. A cselgáncs az utóbbi években népszerű sportág lett, egyre nehezebb odaérni a dobogóra. Ennek ellenére azoktól a versenyzőktől, akik eddig is remekeltek a nemzetközi viadalokon, most is jó szereplést várok.”

Sipőcz Richárd (kékben) Szófiában is nagyot szeretne dobni
Sipőcz Richárd (kékben) Szófiában is nagyot szeretne dobni
Érdekesség, hogy a lehetséges egy ifjúsági olimpiai kvótát megszerző, 63 kilogrammos Özbas Szofi is tatamira lép Szófiában. Így aztán a ceglédi lánynak meglehetősen sűrű lesz a programja, mivel az októberi ötkarikás megméretés után még a bahamai junior-világbajnokságon is részt vesz. Felvetődik a kérdés: nem mehet-e az eredményesség rovására a nagy terhelés? „A klubja beleegyezése nélkül nem indítanánk el az összes versenyen. Az Eb tökéletes felkészülési, egyben bizonyítási lehetőség lesz neki – így a vezetőedző. − Egyértelműen az olimpia a legfontosabb állomás, s ha jól szerepel Buenos Airesben, az plusz lökést is adhat a vébére.” A fiúk mestere, Horváth László szerint igen stabil az általa irányított keret. „Az Európa−kupa-sorozat alapján a srácok voltak az eredményesebbek, ez azonban nem garancia semmire. Különösen fontos lenne a jó szereplés Szófiában, hiszen a legutóbbi világversenyes érmet ebben a korosztályban kétezer-tizennégyben Tóth Krisztián szerezte, ő akkor világbajnok lett. Kollégámhoz hasonlóan én is egy-egy érmet és pontszerző helyet remélek. Bár ezt akár visszafogott tervnek is tekinthetem, hiszen előfordulhat, hogy akár egy súlycsoportban is teljesítjük azt.” A 81 kilogrammos súlycsoportban rendkívül izmos a magyar csapat. Gőz Roland, Rajkai Róbert és Tóth Benedek egyaránt remekelt az Európa−kupa-viadalokon. Bulgáriában Rajkai és Gőz indul, ugyanakkor Tóthot sem mellőzik: Rajkai mellett ő utazhat a már emlegetett bahamai vb-re, a hazai rendezésű U23-as Európa-bajnokságon pedig Gőzzel együtt képviseli majd a magyar színeket. Szó esett a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, plusz 100 kilós Sipőcz Richárdról is, aki még ifiként bizonyíthat a juniorok között. „Ő az idősebbekhez is beköszönt már, nem is egyszer. Akadt olyan verseny, amelyen legyőzte a korosztályos világbajnoki bronzérmest. Úgy vélem, jó sorsolással akár az Eb-n is dobogóra is állhat.”

A magyar indulók Fiúk 55 kg: Feczkó Csanád (Miskolci VSC), 66 kg: Kozma Ákos (Kaposvári JK), 73 kg: Gunics Endre (Domaszéki Judo Ifjúsági Egyenlőségi SE), 81 kg: Gőz Roland (KSI SE), 81 kg: Rajkai Róbert (Százhalombatta Város Ifjúsági SE), 90 kg: Tóth Apor (Miskolci VSC), 90 kg: Tóth Ferenc (Rákosvidéke Hajtós DSE), 100 kg: Árvai Péter (Ceglédi VSE), +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi István Egyetem SE), +100 kg: Waczulik Richárd (Újpesti TE) Leányok 44 kg: Beringer Fatime (KSI SE), 44 kg: Vaska Fanni (Ippon Judo Tatabánya SE), 57 kg: Maróti Alexandra (Újpesti TE), 57 kg: Varga Brigitta (KSI SE), 63 kg: Özbas Szofi (Ceglédi VSE), 70 kg: Balogh Sára (Szatymazi SE), 70 kg: Czerlau Jennifer (DVTK-Miskolci JC), 78 kg: Tóth Fanni (KSI SE), +78 kg: Szigetvári Mercédesz (Bajai JC)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.