UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-16 16:56

Nagyszombat – nagy dobás?

Hétfőn rajtol a junior birkózó világbajnokság Nagyszombatban. A három vezetőedzővel, Struhács Györggyel, Bánkuti Zsolttal és Gyurasits Csabával beszélgettünk a várakozásaikról.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Hétfőn kezdődik Nagyszombatban a junior birkózók világbajnoksága. A korcsoport kontinensviadala augusztus elején ért véget Rómában. Az Európa-bajnokságon a kötöttfogásúak voltak a legeredményesebbek: a 63 kilogrammos Váncza István és a 72 kilós Lévai Tamás egyaránt bronzérmet szerzett, míg a kadét világbajnok Szőke Alex elsőévesként a dobogó második fokára állt fel.

Szurovszki Patrik (kékben) nagy dobásra készül Nagyszombaton
Szurovszki Patrik (kékben) nagy dobásra készül Nagyszombaton
Vezetőedzőjük, Struhács György elmondta, hogy a hangsúlyt leginkább arra helyezték a felkészülési időszak alatt, hogy az általuk indított sikeres akciókból ne tudjanak visszakontrázni az ellenfelek, erre ugyanis gyakran volt példa az Eb-n. Emellett kiemelten foglalkoztak azzal, hogyan kell birkózni akkor, amikor vezető pozícióban vannak, s hogyan, amikor hátrányban. De persze nem feledkeztek meg a lenti helyzetből való védekezés és támadás gyakorlásáról sem. Struhács szerint annak ellenére, hogy nagyon fiatal a válogatott, reális célkitűzés lehet egy érem, illetve egy pontszerző hely Szlovákiában. Érdemes megjegyezni, hogy Lévai Tamás nem vesz részt a világbajnokságon, mivel pihenőre van szüksége az U23-as vb-előtt. A kadét Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Vátzi Bálint viszont felépült sérüléséből, így a 97 kilogrammosok között szoríthatunk neki. Az olaszországi Eb-n a szabadfogású fiúk között Szurovszki Patrik ezüstérmet szerzett, míg az 57 kilós Farkas Rajmund az ötödik helyen végzett. A fogásnem vezetőedzője, Bánkuti Zsolt elmondta, hogy ennek tükrében Szlovákiából is éremmel szeretne hazatérni: „Nehéz bármit is mondani a várakozásokról, hiszen rettenetesen sűrű lesz a mezőny. Itt nem lesz olyan, hogy jó a sorsolás, mindenkinek ki kell hoznia magából a legtöbbet, ha oda szeretne érni a helyosztókig. Most azt mondom, hogy akkor lennék elégedett, ha lenne egy érmesünk, s az már csak a hab lenne a tortán, ha további egy pontszerző helyre is odaérne valaki. De természetesen, amennyiben mindenki kihozza magából a maximumot, jól birkózik, és tegyük fel, csak egy ötödikünk van, szerintem akkor sem lenne keserű a szám íze.” A vb-n azok a birkózók indulnak a magyar női szakág képviseletében, akik pontszerző helyen végeztek Rómában, illetve a kadét Európa-bajnok, 59 kilogrammos Bognár Erika, mert benne rengeteg potenciált lát a vezetőség. Rajta kívül szőnyegre lép még Szlovákiában a kadét Eb-ezüst- és bronzérmes Szekér Szimonetta (55 kg), a szintén kadét kontinensbajnoki harmadik Dollák Tamara (57 kg) és Felhő Viktória (62 kg) is. A lányok mestere, Gyurasits Csaba elmondta, pontszerző helyekben lehet bízni, de figyelembe kell venni azt, hogy Szekér és Bognár csupán első-, míg Dollák és Felhő másodéves, tehát rendkívül fiatal a csapat.

JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁG, NAGYSZOMBAT A magyar versenyzők programja Hétfő−kedd. Kötöttfogás, 1. programcsomag. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Kismóni Móric (Dorogi NC), Szőke Alex (ESMTK), Vátzi Roland (Dorogi NC) Kedd−szerda. Kötöttfogás, 2. programcsomag. 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE), 67 kg: Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 72 kg: Bak Gergely (FTC), 82 kg: Takács István (BVSC), 97 kg: Vátzi Bálint (Dorogi NC) Szerda−csütörtök. Leányok, 1. programcsomag. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: nincs magyar induló. 59 kg: Bognár Erika (Kecskeméti TE), 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló Csütörtök−péntek. Leányok, 2. programcsomag. 53 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE), 57 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE), 62 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalasi BC), 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: nincs magyar induló Péntek−szombat. Szabadfogás, 1. programcsomag. 57 kg: Farkas Rajmund (Kecskeméti TE), 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Gulyás Botond (Pénzügyőr SE), 79 kg: Mester Milán (ESMTK), 97 kg: Lángh Martin (Csepeli BC) Szombat−vasárnap. Szabadfogás, 2. programcsomag. 61 kg: Kiss Károly (Budapesti Honvéd SE), 74 kg: Lukács Botond (Budapesti Honvéd SE), 86 kg: Szurovszki Patrik (Pénzügyőr SE), 92 kg: nincs magyar induló. 125 kg: nincs magyar induló

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.