UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2018-09-30 09:03

Argentínáig szaladt

Nagy tervekkel készül a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára a Budaörsi Triatlon Klub 17 éves versenyzője, Kiss Gergely. A júliusi kvalifikáció után kevésbé sikerült neki a görögországi korosztályos Eb, de nagy célja, hogy Argentínában visszatérjen a sikeres ösvényre.

B. V. – utanpotlassport.huMég júliusban derült ki, hogy két magyar triatlonista is részt vehet az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A spanyolországi Banyolesben tartott európai kvalifikációs versenyen Ferenczi Nikolett a hatodik, Kiss Gergely pedig a harmadik helyet szerezte meg, ami mindkettejüknek olimpiai kvótát ért. Helyezése alapján kijutott volna a tizenegyedik helyen záró Horváth Karolina is, viszont nemenként csak egy-egy magyar versenyző kvalifikálhatott a dél-amerikai viadalra.

Kiss Gergely pályafutása eddigi legnagyobb megméretesére készül Forrás: vs-foto.it
Kiss Gergely pályafutása eddigi legnagyobb megméretesére készül Forrás: vs-foto.it
A Budaörsi Tritalon Klub 17 éves versenyzője, Kiss Gergely természetesen boldogan emlékezett vissza a kvótát érő spanyolországi viadalra. „Nagyon jól sikerült a viadalt megelőző felkészülés és a versenyen is szinte minden tökéletesen alakult. A kerékpáros résztáv után az ütközések miatt kicsit hátrébb szálltam le, mint terveztem, de a végén talán életem legjobb futását nyújtottam, és ezzel meglett az a nagyon várt kvóta. Kiss ugyanis évek óta tervezte már, hogy kijut az ifjúsági olimpiára, így óriási álma vált valóra azzal, hogy ez júliusban sikerült. „Körülbelül tizennégy éves lehettem, amikor figyeltem, hogy éppen ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelynek esélye lesz részt venni a versenyen. Így mondhatjuk, hogy régi álmom vált valóra akkor Spanyolországban, és csak azt most kezdem felfogni igazán, hogy tényleg ott lehetek majd októberben az ifjúsági olimpián.” A triatlonisták versenyei október 7-én kezdődnek Buenos Airesben, először a lányok, majd a fiúk egyéni viadala következik, két nappal később pedig a mixváltók szállnak harcba. Érdekesség, hogy utóbbi számban nem nemzetek, hanem kontinensek adnak csapatot, értelemszerűen Európa első számú váltóját az egyéni küzdelmek alapján két legjobb fiú és két legjobb lány adja. A másodikat a harmadik-negyedik legjobbak és így tovább… Gergely nagy célokkal utazik a viadalra, a számára visszafogott szereplést, tizenharmadik helyet hozó augusztusi ifjúsági Eb után visszatérne a sikeres útra. „Különösebb elvárásaim nincsenek magammal szemben, de nagyon örülnék ha az első hatban vagy nyolcban végeznék egyéniben.” Az ifjúsági olimpia történetéből remek magyar példák állnak előtte:2010-ben Dudás Eszter arany-, 2014-ben Lehmann Bence ezüstérmes lett. „Szeretném megismételni a bravúrjukat. Ők a mixváltó versenyében nyerték ezeket az érmeket, nagy álmom, hogy nekem egyéniben sikerüljön a dobogóra állnom.” További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.