UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-10-08 09:38

Profin, akár a felnőttek

Ifjúsági olimpiai bajnok lett Rabb Krisztián. Az egész nap nagyszerűen versenyző kardvívó felnőtteket megszégyenítő magabiztossággal jutott döntőbe Buenos Airesben, ahol 15:13-ra legyőzte dél-koreai ellenfelét is. A párbajtőröző Zsoldosi Karolina a nyolcaddöntőben búcsúzott.

K. T. I. – utanpotlassport.hu  „Profi volt, úgy viselkedett és vívott mindvégig, hogy az egy felnőtt olimpikonhoz is méltó lenne” – nyilatkozta Ravasz Etele, a kadétkorú kardozók szövetségi kapitánya alig pár perccel az után, hogy Rabb Krisztián megnyerte a döntőt az ifjúsági olimpián. A szakvezető kiemelte: a 16 esztendős sportoló rendkívüli alázattal csinálta végig a felkészülést és a Buenos Aires-i versenyt is.

Rabb Krisztián (balra) német ellenfelet búcsúztatott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia negyeddöntőjében Forrás: FIE
Rabb Krisztián (balra) német ellenfelet búcsúztatott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia negyeddöntőjében Forrás: FIE
Korosztályos Európa-bajnokunk öt győzelemmel és két vereséggel kezdett a selejtezőben, összesítésben a harmadik legjobb eredménnyel került a tizenhatos főtáblára. Első ellenfelét, a román egyéni kadétvilágbajnok, Andrei Pastint 15:8-cal búcsúztatta, így az ellenfél ismeretében a vártnál jóval könnyebben jutott a negyeddöntőbe. „Nincs mit finomkodni, egyszerűen kiütötte Pastint, onnan kezdve pedig nem volt megállás. Lehengerlő volt a magabiztossága." A legjobb négy közé kerülésért a német Antonio Heathcockot győzte le 15:11-re, majd az elődöntőben azzal a Mazen Elarabyval találkozott, aki a táblaelső franciát búcsúztatta egy körrel korábban. Ám az egyiptomi sem jelenthetett akadályt, A Vasas sportolója ellenállhatatlan vívással 15:6-ra verte, ezzel biztosította helyét az esti fináléban. A döntőben aztán 15:13-ra nyert Hyun Jun ellen, s ezzel megszerezte a magyar csapat második ifjúsági olimpiai bajnoki címét a 2018-as Buenos Aires-i játékokon. Az első aranyérem az úszó Milák Kristóf nyakába került.
Zsoldosi Karolina (balra) a nyolcaddöntőben búcsúzott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Forrás: FIE
Zsoldosi Karolina (balra) a nyolcaddöntőben búcsúzott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Forrás: FIE
Az Amerikában született, s amerikai igazolással is versenyző, ám magyar anya és apa gyermeke, Robert Vidovszky egyetlen lépésre volt a finálétól: 15:14-re kapott ki a döntős dél-koraitól. A női tőrözők között Zsoldosi Karolina képviselte a magyar színeket, s a nyolcaddöntőben a kínai Fu Jing-junggal szemben maradt alul 15:10-re. Rabb Krisztiánnal hosszabban is beszélgettünk a kiutazás előtt, az eddigi sikereiről és jövőbeli terveiről szóló interjút ide kattintva lehet elolvasni. Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású eseményekről és eredményekről!