UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-10-09 16:12

Ifi vb után anyagi KO?

Minden jel szerint sokba, nagyon sokba, sőt – a rendezéshez nyújtott állami segítség ellenére – túlságosan is sokba került az augusztusi budapesti ifjúsági ökölvívó-világbajnokság. Olyannyira, hogy friss hírek szerint a sportági szövetség, a MÖSZ akár a helyzetét végképp ellehetetlenítő állapotba is juthat a felhalmozott hatalmas hiány miatt.

Munkatársunktól – utanpotlassport.hu A Nemzeti Sportban megjelent írás szerint mások mellett Erdei Zsolt sportági elnök sem adott érdemi választ a felszaporodott adóssággal kapcsolatos felvetésekre, így arra sem, hogy a pénzügyi gondok következményeként példának okáért elmaradnak-e a következő hetek-hónapok hazai tornái, a magyar részvételek a külföldi versenyeken, illetve hogy – és ez már jócskán túlmutat a sportszakmai kérdéseken – van-e, lesz-e pénz a szövetségi dolgozók fizetésére... Arra sincs egyelőre válasz, hogy miképpen képzelik el a kilábalást az érintettek a nyugtalanító helyzetből, amelybe a Duna Arénában amúgy sikeresen lebonyolított ifi vb miatt sodródott a MÖSZ.

A budapesti ifjúsági vb ezüstérmese, a 60 kg-os Orbán Adrián
A budapesti ifjúsági vb ezüstérmese, a 60 kg-os Orbán Adrián
Információink szerint annyi már történt a „mínuszok” ügyében, hogy a szövetség elnöksége kijelölt egy vizsgáló bizottságot azzal a feladattal, hogy a budapesti vb-vel kapcsolatos összes kifizetést, számlát, minden pénzmozgást nézzen át, gyűjtse be az összes  fontos információt, s tárja az illetékesek elé megállapításait, amelyekből  a remények szerint kiviláglik majd, hogy miért zárult jelentős deficittel a hazai vb-rendezés. Úgy tudjuk, hogy az alkalmazottaknak járó bérek kifizetése csúszott ugyan, de nem maradt el, s „belső pénzek átcsoportosításával próbálják megoldani a likviditási problémákat”. Mindenesetre nagy kár a mínuszba csúszásért, már csak azért is, mert maga a vb látványos külsőségek között, gördülékeny szervezés mellett zajlott, hazai és külhoni dicséretek sorát kiváltva. A sikeres rendezés pozitívumát viszont nyilván a háttérbe szorítja – ha ugyan végképp ki nem üti – a súlyos ráfizetés ténye, amely tovább ront a sportág amúgy is vegyes megítélésén. Köztudott például, hogy az ökölvívás régóta csípi vezető nemzetközi sportdiplomaták szemét, egyfelől a ringek világában hosszú ideje tapasztalható, az olimpiákon is zavarokat okozó botrányok, pontozói csalások, másfelől az amatőr boksz világszövetsége, az AIBA huzamos ideje tartó irányítói válsága, elnökcserét is kiváltó korrupciós skandalumai miatt. Az AIBA vezetési krízise is belejátszik abba, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jó ideje lebegteti a döntést arról: maradhat-e az ötkarikás programban az ökölvívás? Az egyetemes boksz bajai pedig most „kicsiben”, adósságba forduló vb-rendezés formájában megjelentek itthon is. Őszintén kívánjuk: csak nehogy kiütés legyen a vége... Olyan KO, amelyet egy darabig bizonyosan képtelen lenne kiheverni a szövetség, és maga – az amúgy idehaza kiemelten támogatottak közé tartozó – sportág sem. További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.