UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-10-09 08:47

Mesterhármas a medencében

Két aranyéremmel folytatta szereplését hétfőn a korosztályos úszóválogatott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Milák Kristóf újabb parádés hajrával utasította maga mögé a mezőnyt 200 m gyorson, míg Berecz Blanka több, mint egy testhossznyi előnnyel győzött 200 m pillangón.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMagasra tette a lécet az ifjúsági olimpia első napján Milák Kristóf. Az érdiek 18 éves versenyzője óriási hajrával nyert 400 m gyorson, s ezzel megszerezte a magyar úszócsapat és egyébként az egész küldöttség első (arany)érmét Buenos Airesben. És a folytatás sem ígérkezett gyengébbnek.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Berecz Blanka fantasztikus versenyzéssel győzött 200 m pillangón Forrás: MÚSZ
Berecz Blanka fantasztikus versenyzéssel győzött 200 m pillangón Forrás: MÚSZ
Nem is lett az! Milák ugyanis duplázott, a négyszázhoz hasonlóan  200 m gyorson is az utolsó ötven méteren hagyott állva mindenkit, s bár szorosabb hajrával, mint vasárnap, de ő csapott az elsőként célba, és 1:47.73-as idejével immár kétszeres ifjúsági olimpiai bajnoknak mondhatja magát. A szám másik magyar indulója, Kalmár Ákos nem jutott tovább az előfutamból, 1:52.54-es idővel búcsúzott. Milák ráadásként utána még leúszta a 100 m pillangó középdöntőjét is, amelyből igaz, nem a legjobb, hanem „csupán” a harmadik legerősebb idővel, de magabiztosan lépett tovább. Kétségeink ne legyenek, kedden ezen a távon is az aranyérem lesz a célja a magyar olimpiai csapat eddigi legeredményesebb versenyzőjének. Nagyot, sőt hatalmasat úszott a Kőbánya SC mindössze 16 éves sportolója, Berecz Blanka is. 200 m pillangón a szám junior Európa-bajnoki címvédőjeként – csak úgy, mint a délelőtti előfutamban – lassan kezdett, de után olyan pazarul felépített úszással hagyott maga mögött mindenkit, hogy a hajrában már nem is volt kérdés. A végén 2:10.37-es idejével több, mint egy testhossznyi előnnyel nyert.
Milák ismét nagyot hajrázott, újabb arany lett a jutalma Fotó: Szalmás Péter
Milák ismét nagyot hajrázott, újabb arany lett a jutalma Fotó: Szalmás Péter
Nem csoda, hogy Berecz trénere, Turi György mesteredző is elégedett volt tanítványával. „A délelőtti előfutamban a riválisok láthatóan kiúszták magukat, Blanka viszont miután a második futamban következett, tudta, hogy milyen időre van szüksége, így lehetett valamelyest tartalékolni. Ezért éreztem, hogy a döntőre sok lehet benne, erős időt is írtam fel neki, s bár ő nem kezdett elég bátran, gyönyörű úszással nyerte meg a futamot, s ezért minden dicséretet megérdemel.” Annak pedig különösen örül, hogy versenyzőjének egyáltalán nem az első komoly sikeréről van szó, hanem már huzamosabb ideje roppant kiegyensúlyozottan szállítja a kitűnő eredményeket. „Bár Blanka még kislány – Késely Ajnánál is fiatalabb –, eddig gyakorlatilag ahol elindult, mindenhol a legfényesebb érmet szerezte meg. Tavaly az EYOF-on 200 m pillangón, a junior Eb-n két évvel fiatalabbként a 4x200 m gyorsváltóval, aztán az idén a helsinki korosztályos Európa-bajnokságon megint csak 200 m pillangón és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként, és most pedig az ifjúsági olimpián. A mi sportágunkban ezt hívják Grand Slamnek.” Kitett magért a születésnapos – éppen hétfőn 16 esztendős – Zombori Gábor is. A Budafóka SE versenyzője két számban is döntőbe verekedte magát, 100 m háton és 200 m vegyesen is remek idővel a hetedik helyen zá A magyar csapat a hétfői versenynapon még a kitűnő kezdést is túlszárnyalta, a kérdés, hogy lehet-e ezt még fokozni. Magyar éremesélyek mindenesetre kedden is lesznek, Milák Kristóf a 100 m pillangó, Késely Ajna pedig a 800 m gyors döntőjében tehet sokat a sikeres folytatásért.

IFJÚSÁGI OLIMPIA, BUENOS AIRES (ARGENTÍNA) Második nap Fiúk. Döntők. 200 m gyors: 1. MILÁK KRISTÓF 1:47.43, 2. Robin Hanson (Svédország), 3. Denis Loktev (Izrael); 100 m hát: 1. Kliment Kolesznyikov (Oroszország) 53.26, 2. Daniel Cristian Martin (Románia), 3. Thomas Ceccon (Olaszország) …7. Zombori Gábor 56.21; 100 m mell: 1. Sun Jiajun (Kína), 2. Denisz Petrasov (Kirgizisztán), 3. Tanigucsi Taku (Japán); 200 m vegyes: 1. Tomoe Hvas (Norvégia) 1:59.58, 2. Thomas Ceccon (Olaszország), 3. Finlay Knox (Kanada), …7. Zombori Gábor 2:05.19 Középdöntő. 100 m pillangó: Milák Kristóf 1:47.73 – a döntőbe jutott Leányok. Döntők. 100 m hát: 1. Darja Vaszkina (Oroszország) 1:00.45, 2. Kaylee McKeown (Ausztrália), 3. Rhyan White (Egyesült Államok); 50 m mell: 1. Agne Seleikaite (Litvánia) 31.37, 2. Chelsea Hodges (Ausztrália), 3. Tina Celik (Szlovénia); 200 m pillangó: 1. BERECZ BLANKA 2:10.37, 2. Dune Coetzee (Dél-Afrikai Köztársaság), 3. Michaela Ryan (Ausztrália); 4x 100 m vegyes váltó: 1. Kína 4:05.18, 2. Ausztrália, 3. Oroszország

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!