UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-10-10 08:09

A hetedik: Pusztai Liza

„Csellel, gánccsal mind nem elég, - a hetedik te magad légy!" – írta József Attila A hetedik című vers „Ellenség ha elődbe áll" kezdetű szakaszában. Pusztai Liza elé nem ellenség, hanem egy nemes rivális, a mexikói Natalia Botello állt az ifjúsági olimpiai döntőjében, és gáncs nélkül, cselből is volt elég a magyar kardvívó fegyvertárában ahhoz, hogy ő legyen a győztes. Egyúttal a hetedik magyar aranyérem tulajdonosa a Buenos Aires-i játékokon!

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu A műkedvelő közönség alighanem megnyalta a szája szélét, látva a párosítást, mi magyarok pedig aggodalommal vegyes izgalommal várhattuk a női kardvívók döntőjét a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Összejött ugyanis az álomfinálé: az elmúlt két év talán két legmeghatározóbb kadétversenyzője, Pusztai Liza és mexikói riválisa, Natalia Botello várt egymásra az arénában. Idén a junior- és a kadét-vb-n is összecsaptak: előbbin, az elődöntőben a mexikói, utóbbin, a fináléban a magyar tehetség nyert.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Pusztai Liza pályafutásában egy korszak lezárult: ifi olimpiai aranyéremmel! Forrás: FIE
Pusztai Liza pályafutásában egy korszak lezárult: ifi olimpiai aranyéremmel! Forrás: FIE
Az idei harmadik „randevú” már az ifjúsági olimpiai aranyról volt hivatott dönteni. Az első tust a mexikói adta, majd a bíró szerint a másodikat is, ám egy sikeres videókéréssel mégis Pusztai egyenlített, majd fokozatosan el is lépett ellenfelétől, és végül 8:4-es fórral mehetett az egyperces szünetre. Liza vívására egyébként is jellemző az erős kezdés: a döntőig vezető úton mindhárom asszójában ő pihenhetett előnnyel. A bolgár Joana Ilijeva elleni negyeddöntőben és a dél-koreai Ju Eun Lee-vel vívott elődöntőben is az asszó második felében került hullámvölgybe, ám mindkétszer kezelni tudta a helyzetet, és nyert (15:13 majd 15:12). Ezúttal viszont elmaradt a hullámvölgy, sőt a pauza után zsinórban négy tust adott Botellónak. Fél kézzel talán már a kezében is érezte az aranyérmet – bár mestere, Bódy Benjámin ekkor is nyugtatta a pást széléről: csak lépésről-lépésre, koncentráljon a következő találatra –, mikor a mexikói egy utolsó elszánt rohamba kezdett. A 2018-as juniorvilágbajnok szorosabbá tette a hajrát (13:8), de fordításra így sem maradt esélye. Pusztai 14:9 után befejezte az asszót. „What a superb talent” – vagyis: „micsoda elképesztő tehetség", zengte a Buenos Aires-i kommentátor, miközben a vívócsarnok a „ria-ria Hungária” kántálástól, és Pusztai Liza örömittas sikolyától zengett. Levezetésképpen pedig a Wellhello Balatoni nyár-feldolgozásától – egy kis figyelmesség a szervezőktől. „Döcögősen indult a nap, de szerencsére hamar sikerült túllendülni a hullámvölgyön” – kezdte az utanpotlassport.hu-nak adott értékelését Bódy Benjámin. „A nyolcaddöntő kulcsfontosságú volt, ettől a bolgár kislánytól kapott ki az Eb-n a döntőbe jutásért, volt is stressz Liza vívásában, de megoldotta a feladatot. A finálé viszont… Előre tudta, mit csinál az ellenfél. Végig uralni tudta az asszót, simán nyert” – jelentette ki Pusztai Liza edzője, aki elmondása szerint félig-meddig meg is könnyebbült, mikor kiderült, hogy Botello lesz az ellenfél az aranyasszóban „Nagyon jól ismertük, sok csata volt már kettőjük között. A juniordöntőn kikaptunk, a visszavágónak is beillő kadét-vb-döntőre viszont olyan részletesen kielemeztük, mint senkit korábban. Amit ott használtunk, azt használtuk most is, még egy kicsit tovább fejlesztve." Bódy Benjámin hozzátette, ez a diadal nem csak azért különleges, mert Pusztai az egyetlen ifjúsági olimpiai lehetőségét megragadta a bajnoki címért, hanem mert egy korszakot is lezár az ifjú kardozó karrierjében. „Hihetetlenül nagy dolgot vitt végig: úgy öregedett ki a kadétok közül, hogy Európai-, világ- és olimpiai bajnok. Párját ritkító eredménysor. Elmondhatatlan, mennyire büszkék vagyunk rá” – zárta értékelését, majd rohant az éremátadó ceremóniára Bódy Benjámin. Ezzel a magyar vívócsapat két aranyéremmel (Pusztai Liza, Rabb Krisztián – mindkettő kard) egy hetedik (Dékány Kinga – párbajtőr) és egy tizenegyedik hellyel (Zsoldosi Karolina – tőr) zárt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia egyéni versenyszámaiban.