UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-10-15 12:13

Egy centire a még nagyobb csodától

A Buenos Airesben ezüstérmet szerző Endrész Klaudia edzője őrjöngött, s majd megőrült a számítógép-monitor előtt. Végül kicsit több, mint egy centiméter döntött a dobogós helyekről.

K. T. I./UP-info - utanpotlassport.hu Izgalmas versenyben dőlt el Buenos Airesben a leány távolugrás végeredménye. Az első fordulót a 605 centiméteres ugrásával a harmadik helyen záró Endrész Klaudia a második körben is jól teljesített és 626 cm-es ugrásával a két verseny összesítése alapján a második helyen végzett. Ezzel a kiválóan küzdő székesfehérvári atlétalány ezüstérmet nyert az Ifjúsági Olimpián.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Endrész Klaudiáé a 21. magyar érem Buenos Airesben Forrás: atletika.hu
Endrész Klaudiáé a 21. magyar érem Buenos Airesben Forrás: atletika.hu
A speciális számítás alapján kialakult, igen szoros végső sorrendben a belga Maita Beernaert nyert (12,32 m: 601/631 cm) Endrész Klaudia egyetlen centivel lemaradva lett a második, (12,31 m: 605/626 cm), míg a kisebb legjobb ugrás miatt, a harmadik helyen az osztrák Ingeborg Gruenwald végzett (12,31 m: 611/620 cm). „Benne volt már egy kiugró eredmény, nagyon megérdemelte ezt a sikert” – értékelte az utanpotlassport.hu megkeresésére Házi Éva tanítványa Buenos Aires-i szereplését. „Rengeteg versenyünk volt az utóbbi időben, ahol megvoltak az árulkodó részsikerek, egy-egy nagy, de érvénytelen ugrás, nagyon stabil, erős átlagok, ezért nem mondom, hogy meglepetés volt a 626 centiméteres új, egyéni csúcs. Ráadásul volt egy érvénytelen kísérlete, ami saccra 630-640 centi között lehetett volna” – tette hozzá a tréner. Házi Éva szerint a különleges lebonyolítás nem okozott problémát Klaudiának. A szokásoktól eltérően döntő nélkül, két azonos értékű selejtező összesítéséből született meg a végeredmény az ifjúsági olimpián. „Nem tudjuk még, hogy ez a rendszer marad-e a jövőben. Meglepetés volt a kiírás. Biztos megkérdezik majd a sportolókat, nekik hogy tetszett, de aztán szokás szerint az asztalnál dől el, mi lesz a jövőben a távolugró versenyek lebonyolítása. Isten tudja, mit lehet ebből kihozni” – fogalmazott Házi Éva. „Még mindig furcsa belegondolni, hogy egy ifjúsági olimpiai éremmel tér majd haza Buenos Airesből. Sajnos nem tudtam kiutazni vele, de a számítógépen és a telefonomon végig követtem a történéseket, majd megőrültem, ugráltam, tapsoltam, szuggeráltam a kijelzőt, hogy jöjjenek az eredmények, miközben azt mormoltam, gyerünk, meg tudod csinálni. Hála az égnek meg is csinált mindent, amit előzetesen megbeszéltünk és elterveztünk” – mesélte a siker hátteréről Endrész Klaudia nevelőedzője. A Dunaújvárosban élő távolugró a magyar küldöttség 21. érmét szerezte a 2018-as ifjúsági játékokon. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.