UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-10-28 10:19

Ezüstös szelek szárnyán

Nagyszerűen zárta az idei vitorlásidényt a 29-es hajóosztályban a Jeney Máté, De Jonghe Arthur kettős. A Garda-tónál megrendezett Európa-kupa sorozat utolsó, döntő állomásán megszerzett hetedik helyével összetettben a dobogó második fokára léphetett fel.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A válogatott edzője, Goszleth Marcell honlapunknak elmondta, ez az eredmény különösen annak fényében értékes, hogy a hajóosztály mindössze hároméves múltra tekint vissza hazánkban. A magyar bajnok Jeney Máté, De Jonghe Arthur kettős ugyan éppen kicsúszott az első hatból, a 29-es hajóosztály Európa-kupa sorozatának utolsó, döntő állomásán Olaszországban, így is remekül teljesített. Sőt, örömteli meglepetést okozott. A fiatal magyarok végül az összesített második helyen végeztek, amire szinte senki sem számított. Még akkor sem, ha ugyanez az egység, az idei Európa-bajnokságon már bizonyította rátermettségét egy hatodik helyezéssel. A hat magyar egységből három is az erősebb aranycsoportban futhatott az utolsó, szombati napon, a másik három pedig az ezüstcsoport első harmadában végzett. A sikerhez ezúttal némi szerencsére is szükség volt, ugyanis a nagy ellenfelek közül két egység is új összeállításban szállt vízre a mindent eldöntő, Garda-tavi kilencedik viadalon, így eredményüket nem lehetett a korábbihoz adni. Jeney Máté és De Jonghe Arthur viszont együtt kezdte, s együtt is fejezte be a sorozatot, így az összesítésben egy ötödik, egy hatodik, két hetedik és egy nyolcadik helyezés maradt bent legjobb öt eredményként, amely végül az ezüstéremre volt elegendő.

A Garda-tónál ezúttal nem voltak kiszámíthatóak a szélviszonyok Forrás: Fraglia Vela Riva
A Garda-tónál ezúttal nem voltak kiszámíthatóak a szélviszonyok Forrás: Fraglia Vela Riva
A magyar páros a lehető legjobban kezdett, az első futamban a harmadik helyen ért célba. A folytatásban azonban megtorpant az egység, és nem is véletlenül. − A második futamban sajnos korán rajtoltak, emiatt nem volt érvényes az eredményük, ami mentálisan kicsit visszafogta őket – idézte fel honlapunknak az Európa-kupa utolsó, négynapos versenyén történteket a 29-es hajóosztály válogatottjának edzője, Goszleth Marcell. – Egy újabb jó futamot követően a negyedikben ismét gond volt, egy befutó előtti szabálytalankodás miatt kellett visszalépniük. Mivel két érvénytelen eredménynél több nem lehet, a hátralévő futamokban már nem hibázhattak, így érthető módon óvatosabbak lettek. A történtekből le kell vonni a szükséges tanulságokat, bár a korai rajt mindig benne van a pakliban, bárkivel megeshet, aki ki van hegyezve a startra. A mostani hetedik, valamint az összesített második helyezés mindenképpen nagy siker, hiszen mindössze hároméves múltra tekint vissza hazánkban ez a kategória. A küldöttség vezetője, Goszleth Marcell az elutazást megelőzően úgy beszélt a Garda-tavi helyszínről, mint számukra ismerős vizekről, hiszen a legjobb magyarok gyakran versenyeznek és edzőtáboroznak a Fraglia Vela Riva elnevezésű vitorlásklubban. A széljárást is kiszámíthatónak tartotta, de csak mostanáig. Az Európa-kupa-viadal alatti időjárási front ugyanis teljesen rácáfolt korábbi megállapítására. A várva várt thermikus szelek helyett egészen más típusú, frontos légmozgások érkeztek a tóra, amely igen nehézzé tett néhány futamot. A bevett dolgok egyszeriben nem működtek. − A fiúk szerencsére jól reagáltak a váratlan helyzetre, ami versenyzők esetében mindig fontos tulajdonság – folytatta értékelését Goszleth Marcell, aki nemcsak a második helyen végzett párosról, de a többiekről is elismerően beszélt. – Azt vártam, hogy három hajónk bejusson az arany csoportba, ami sikerült is. A Lászlófy Levente, Pavlik András kettős volt a második legsikeresebb, az ötvenegyedik helyével. Ők az utolsó napon, szombaton futottak bele egy korai rajtba, pedig nagyon jól álltak addig, különösen az arany csoportban mentek jól. Szereplésük azért volt különösen biztató, mert először ültek össze egy hajóba, látszódott még rajtuk az összeszokottság hiánya. A szintén a mezőny első felében végző Ralovich Dávid, Bador Bence egység éppen ellenkező koreográfia szerint futott, nekik a selejtezőkben ment jobban, a döntőkben kevésbé, de ők is teljesítették a kitűzött célt. A szakember külön kiemelte a Kis-Szölgyémi Luca, Ugron Hanna egységet, amely a fiúkkal közös vegyes mezőnyben volt kénytelen
Kis-Szölgyémi Luca és Ugron  Hanga nagy jövő előtt álló páros forrás: Fraglia Vela Riva
Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga nagy jövő előtt álló páros forrás: Fraglia Vela Riva
versenyezni, így helyezésüket valójában a többi leányhoz kellene mérni. Ők ráadásul még ebben az utánpótláskorú mezőnyben is a legfiatalabbak közé tartoznak. − Lucával és Hangával szemben az volt az elvárás, hogy hetven százalékos teljesítményen belülre kerüljenek, amit sikeresen teljesítettek is. Nagyon sok idejük van még, lelkesek, szépen fejlődnek, hosszútávon nagy reményeket fűzök hozzájuk −vélekedett Goszleth Marcell, aki a jövő évi válogatott keret kijelöléséről is beszélt honlapunknak. Az olaszországi utolsó viadal jelentette az eredményességi szintet, amelyet a három arany csoportba került fiú egység, valamint hetven százalékos teljesítményével Luca és Hanga teljesített. Ezzel azonban még nem zárult le a kiválasztási folyamat, hiszen egy erőnléti szintfelmérés is vár a támogatott keretbe bekerülni kívánókra. S bár biztosat még nem lehet a végleges csapattal kapcsolatban, az már tény, hogy a Garda-tónál jól teljesítők jelentős lépéselőnybe kerültek társaikkal szemben.

29-ES HAJÓOSZTÁLY, EURÓPA-KUPA, DÖNTŐ, GARDA-TÓ (OLASZORSZÁG) A magyar egységek helyezése: Arany csoport: 7. Jeney Máté, De Jonghe Arthur…51. Lászlófy Levente, Pavlik András… 56. Ralovich Dávid, Bador Bence… Ezüst csoport: 11. Fodor Ákos, Seres Dániel… 15. Nagy Botond, Buza Boldizsár… 22. Kis-Szölgyémi Luca, Ugron Hanga. Összesített végeredmény: 1. Ewan Wilson, Finley Armstrong (brit) 25.0, 2. Jeney Máté, De Jonghe Arthur 33.0, 3. Vaszilij Andrejev, Leonyid Pusev (orosz) 46.

További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.