UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-11-08 15:28

Felépíteni Miskolcon

A Barcelonában és Málagában eltöltött utánpótláséveket követően a DVTK együtteséhez szerződött a 20 esztendős Tajti Mátyás. A korosztályos-válogatott középpályás céljai mellett az elmúlt évek tapasztalatairól is beszélt a honlapunknak adott interjúban.

Leiner Soma - utanpotlassport.hu2014-ben bombaként robbant a hír, hogy Tajti Mátyást a két spanyol gigász, a Real Madrid és a Barcelona is szeretné soraiban tudni. A Puskás Akadémia neveltje a katalánokat választotta, ám nem találta számításait, így az akkor még szintén élvonalbeli Málaga együtteséhez szerződött. Az andalúziai karrier ígéretesen indult, azonban a spanyol élvonalbeli bemutatkozás elmaradt, így a 20 esztendős középpályás a nyáron hazatért, és a DVTK-ban igyekszik bizonyítani.

Tajti Mátyás (jobbra) már két gólnál jár az idei szezonban Fotó: dvtk.eu
Tajti Mátyás (jobbra) már két gólnál jár az idei szezonban Fotó: dvtk.eu
– A legutóbbi fordulóban a játéknap legszebb találatát jegyezte, összességében már két gólnál jár az élvonalban. Megtalálta a helyét Miskolcon? – Abszolút, szeretem a várost, a csapattársak is hamar befogadtak. Már csak az eredmények hiányoznak – sajnos ez hosszabb folyamat, a klub két éve a kiesés ellen küzd. Nem értek egyet azokkal, akik szerint nincs játékunk, az új trénerrel a nulláról építkezünk. Sokat léptünk előre, de rendre magunkat verjük meg. – Utánpótlásévei legfontosabb időszakát Spanyolországban töltötte. Milyen érzés visszacsöppenni a hazai közegbe? – Nem érzek nagy különbséget, hiszen Fernando személyében spanyol edzőnk van, aki a kintiekhez hasonló tréningeket vezényel. Ez döntő faktor volt a hazatérésemben. – Egyre több magyar játékos szerződik külföldre fiatalon, a várt áttörés azonban rendre elmarad. Miben látja ennek okát? – Itthon mindenki azt várja, hogy majd könnyedén odakerülünk az első csapathoz, de a valóság ennél sokkal kíméletlenebb. Én fél év után tudtam, hogy sosem mutatkozhatok majd be a Barcelona felnőttegyüttesében, hiszen az utánpótlásba is folyamatosan öt-hat új játékos érkezett, miközben a klub 90 millió euróért szerződtetett sztárokat. Azt viszont reálisnak tartottam, hogy az itt eltöltött éveket követően spanyol élvonalbeli játékos legyek.
Elmaradt az áttörés Barcelonában
Elmaradt az áttörés Barcelonában
– Ezért szerződött Málagába? – Igen, hiszen a saját nevelésű játékosok ott rendre megkapják a lehetőséget, de az is igaz, hogy zömében 22-23 évesen. Jól alakultak a dolgaim, bajnokok lettünk az U19-es együttessel, majd a második csapattal is, én meg felkerültem a felnőttkerethez. A nyáron három hónapot edzettem velük, pályára léptem felkészülési meccseken, 19 évesen a lehetőség kapujában álltam. Aztán egyik napról a másikra visszatettek a második csapatba, én pedig értetlenül álltam a történtek előtt. Később kiderült, fizikálisan nem tartottak még kész játékosnak. – Az együttes kiesett az élvonalból. Ezután sem marasztalták? – Az utolsó néhány fordulóban már biztos volt a kiesés, ennek ellenére sem kaptuk meg az esélyt a bizonyításra. Ez jól mutatta, hogy a klub fiatalokkal kapcsolatos hozzáállása nem változott, ráadásul a másodosztályból pokoli nehéz feljutni. Nem akartam további 2-3 évet várni a lehetőségre. Az volt a tervem, hogy felépítem magam, és hétről hétre a felnőttek között lépek pályára. – Saját példájából kiindulva mit tanácsol a fiataloknak, érdemes belevágni a légióséletbe? – A fejlődésük szempontjából mindenképp. Úgy gondolom, hogy fiatalon lehet elsajátítani azokat a készségeket, amelyek szükségesek a sikeres nemzetközi karrierhez. A spanyol utánpótlásban nevelkedtem, gyorsabban gondolkodom a pályán, és hiszem, ha ismét kikerülök külföldre, nem érnek majd újdonságok. – Tavasszal úgy nyilatkozott, fejlődése érdekében egy évre hazatérne Magyarországra. Végül így alakult, de hogyan tovább? – Egyelőre nem gondolkodom ezen, csak a bennmaradásra koncentrálok. Egyébként sem jellemző rám, hogy hosszú távra terveznék, mindig a következő cél lebeg a szemem előtt. További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.