UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-11-11 12:19

Nagy célokkal Bukarestbe

Hétfőn kezdetét veszi az U23-as birkózók világbajnoksága Bukarestben. Az isztambuli korosztályos Európa-bajnokságon a magyarok közül a kötöttfogásúak voltak a legeredményesebbek, és erre most is minden esély megvan – a három szakág vezetőedzőjével beszélgettünk a várakozásokról.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A júniusi, isztambuli U23-as birkózó Európa-bajnokságon a magyar kötöttfogásúak remekeltek, a szabadfogásúak pedig leszerepeltek. A Lévai Zoltán vezette kötöttfogású válogatott egy-egy ezüst- és bronzéremmel, valamint hat ötödik hellyel a csapatrangsor negyedik helyén zárta a versenyt, és olyan birkózó-nagyhatalmakat előzött meg, mint Ukrajna, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova és Románia.

A két testvérpár: Lévai Tamás (balra), Lévai Zoltán (középen balra), Losonczi Ottó (középen jobbra) és Losonczi Dávid (jobbra)
A két testvérpár: Lévai Tamás (balra), Lévai Zoltán (középen balra), Losonczi Ottó (középen jobbra) és Losonczi Dávid (jobbra)
A vezetőedző szerint ráadásul a keret jóval erősebb lesz a bukaresti világbajnokságon. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy a 77 kilogrammosok között Gégény Dominik helyett az U23-as Európa-bajnok ifjabb Lévai Zoltán képviseli a magyar színeket. A mester fia a nyáron úgy nyerte meg a Német Nagydíjat, hogy legyőzte a felnőtt olimpiai bajnoki ezüstérmes Lőrincz Tamást, így az sincs távol a realitástól, hogy jövő héten U23-as világbajnok legyen. Édesapja szerint erre minden esélye megvan, ám a sikert nem lehet előre elkönyvelni: „Az utánpótlás legnagyobb korcsoportjáról beszélünk, tehát rendkívül erős mezőnnyel kell számolnunk. Világbajnoki címében annak ellenére sem lehetünk biztosak, hogy csúcsformában van. Az érem viszont alapelvárás vele szemben.” Érdekesség, hogy két testvérpár is a kötöttfogású keret tagja: a Losonczi családot az U23-as Eb-ezüstérmes Ottó (67 kg) és az U23-as kontinensbajnoki ötödik Dávid (82 kg) képviseli, míg a szintén U23-as Európa-bajnoki ötödik Tamás a Lévaiak esélyeit gyarapítja. A szakember egyébként úgy gondolja, hogy a csapatból szinte bárki odaérhet a dobogóra, és a célkitűzés ennek megfelelően két érem és két pontszerző hely lesz Bukarestben. A szabadfogású fiúk jócskán a várakozások alatt teljesítettek Isztambulban, hiszen versenyzőik meccset sem nyertek. A vezetőedző, Gulevszkij Kosztantyin egyértelműen kijelentette, hogy a csapat Eb-n mutatott teljesítményéből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. „A hatvanöt kilogrammos Asarin Roman már a budapesti felnőtt-világbajnokságon is bizonyította, hogy van benne potenciál. Szerintem Romániában képes lesz arra, hogy felálljon a dobogóra: céltudatos, motivált és kiváló formában van” – vélekedik a tréner, aki szerint a kétszeres junior Eb-bronzérmes Vida Csaba és az U23-as Európa-bajnoki második Tóth Bendegúz is az első háromban végezhet. Nagy Lajos mesteredző több mint három évtizede dolgozik a birkózásban, 2007 óta foglalkozik a női és leány utánpótlás-válogatottal. Edzői pályafutása alatt tanítványai 25 érmet szereztek a világversenyeken, szakmai munkájának köszönhető például Németh Zsanett utánpótlás-világbajnoki címe. Nagy jelenleg a felnőtt női válogatott mellett tevékenykedik edzőként, valamint az U23-as női válogatott vezetőedzője. Utolsó világversenye a bukaresti lesz, mivel visszavonul. A 65 éves szakember régóta dolgozik együtt Galambos Ramónával, aki első magyar női birkózóként korosztályában ugyanabban az évben (2013) nyert világ- és Európa-bajnokságot. Ramóna most szőnyegre lép Romániában, és edzője úgy gondolja, hogy ő az egyetlen olyan versenyző a nők között, aki éremesélyesnek mondható.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUKAREST A magyar versenyzők programja Hétfő-kedd. Kötöttfogás, 1. programcsomag. 55 kg: Kovács Bence, 63 kg: Jász Márton, 77 kg: Lévai Zoltán, 87 kg: Papp Bertalan, 130 kg: nincs magyar induló Kedd-szerda. Kötöttfogás, 2. programcsomag. 60 kg: Torba Erik, 67 kg: Losonczi Ottó, 72 kg: Lévai Tamás, 82 kg: Losonczi Dávid, 97 kg: Török Zsolt Szerda-csütörtök. Nők, 1. programcsomag. 50 kg: Réczi Bianka, 55 kg: Galambos Ramóna, 59 kg: nincs magyar induló, 68 kg: Szmolka Nikoletta, 76 kg: nincs magyar induló Csütörtök-péntek. Nők, 2. programcsomag. 53 kg: nincs magyar induló, 57 kg: Dollák Tamara, 62 kg: Felhő Viktória, 65 kg: nincs magyar induló, 72 kg: nincs magyar induló Péntek-szombat. Szabadfogás, 1. programcsomag. 57 kg: nincs magyar induló, 65 kg: Asarin Roman, 70 kg: Vida Csaba, 79 kg: Nagy Péter, 97 kg: nincs magyar induló Szombat-vasárnap. Szabadfogás, 2. programcsomag. 61 kg: nincs magyar induló, 74 kg: nincs magyar induló, 86 kg: nincs magyar induló, 92 kg: Tóth Bendegúz, 125 kg: Nagy Mihály

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.