UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2018-11-18 17:13

Fiatalos újítások

A Győrött rendezett tornász mesterfokú bajnokságon idén a teljes fiú utánpótlásmezőny felvonult a bírák előtt. A legjobb ifjúsági versenyző díját Schermann Bianka és Mészáros Krisztofer érdemelte ki.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu  Elsősorban a fiatalokat érintő újításokkal rendezték meg a hétvégén Győrben, a tornászok mesterfokú bajnokságát. A változások a férfimezőnyt érintették, s ennek köszönhetően már pénteken délelőtt megtelt az Olimpiai Csarnok lelátója. A Magyar Torna Szövetség kezdeményezésére idén nemcsak az ifjúságiak, de a fiatalabb korosztályok is meghívót kaptak a hazai évadzáró seregszemlére. Puskás Jenő szakmai igazgató, a férfi utánpótlás felelőse, honlapunknak értékelte a háromnapos eseményt: − Ez volt az első alkalom, hogy valamennyi korosztály elitjét egyszerre, egy helyen láthattuk versenyezni, ezért nagyon tanulságos volt ez a hétvége számunkra. A serdülőktől egészen a felnőttekig tudtuk felmérni a mezőnyt, s úgy tűnik, ennek súlyát a nézők is megértették, gyakorlatilag végig teltház előtt tornáztak a fiúk. Nagyon színvonalas küzdelmeket láttunk, a még utánpótláskorú, győri Mészáros Krisztofer ráadásul a felnőttek mezőnyében bronzérmes lett az egyéni összetett versenyben. Ezt nagy teljesítményként értékelem, hiszen a felnőtt férfi válogatott jónéhány tagját is maga mögé utasította. A serdülőknél és a kadetteknél is remek gyakorlatokat láttam, ami a szakág szempontjából mindenképpen biztató. Számukra azonban még nem ért véget az idei esztendő, előbb Linzbe, majd az Olimpiai Reménységek Versenyére utaznak, s csak a központi felmérés után pihenhetnek meg egy picit.

Schermann Bianka veszi át Rózsa Györgytől a Kanyó Éva-díjat Fotó: MATSZ
Schermann Bianka veszi át Rózsa Györgytől a Kanyó Éva-díjat Fotó: MATSZ
A fiú utánpótlásért felelős szakember azt is elmondta honlapunknak, hogy a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián kiválóan szerepelt Balázs Krisztián sérülése nem gyógyult meg, ezért ő nem is vehetett részt a hazai évzárón. A legjobb fiú ifjúsági versenyző számára kiírt Krasznai Lajos-díjat így Mészáros Krisztofer nyerte, ám Puskás Jenő szerint ez nemcsak a nagy vetélytárs távolléte miatt történhetett meg: − Ne felejtsük el, hogy a győri fiú az ifjúsági olimpiai kvalifikációról is csak egy hajszállal maradt le, s a korosztályos Európa-bajnokságon is jól helyt állt. Krisztiánnal nagy versenyben vannak, ami a magyar férfi tornasport szempontjából csak előnyt jelent, hiszen egymást ösztönzik egyre jobb és jobb teljesítményre. Másik nagyon kedvező tendencia, az országos bázisunk szélesedése, amely szintén nagy előrelépés. Korábban az FTC, a Honvéd és a Győri AC adta az utánpótlás-válogatott tagjait, ezen a hétvégén azonban a fiatal miskolci, dunaújvárosi és MTK-s versenyzők is remekeltek. A női mezőnyben az ifjúságiak jó szereplése kisebb meglepetést okozott, hiszen a legjobbak már korábban is sok borsot törtek a felnőttek orra alá. Ráadásul az utánpótlás-válogatott gerincét idén alkotó Bácskay Csenge, Schermann Bianka, Székely Zója trió a jövő esztendőben már a nagyok között folytatja a versenyzést. −  A nemzetközi felnőtt mezőnnyel kapcsolatban azonban óvatosan kell jósolgatni, még akkor is, ha Bianka, Csenge és Zója a fiatalok között remekül megállta a helyét – vélekedett az utánpótláskorúakért is felelős, női válogatott kapitánya Draskóczy Imre. – A csapatversenyek során már most biztos, hogy sokat hozzá fognak tudni tenni a nagyok teljesítményéhez, az egyénit majd meglátjuk. A fiatalok különösen megterhelő évet tudhatnak maguk mögött. A Gymnasiade megnyerését követően jött az olimpiai kvalifikációs verseny, a junior Európa-bajnokság, majd pedig az ifjúsági olimpia. Utóbbin Bácskay Csenge képviselte kiválóan színeinket, az ő csúcsformáját tehát októberre igazítottuk. Ezért érthető is, ha a hétvégén nem tudott kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Kiemelném Székely Zóját aki nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett a hétvégén, felemáskorláton és talajon egyaránt érmes lett a szerenkénti döntőkben. Nagyszerűen felszívta magát erre a három napra, amire különösen büszke vagyok. Nem lehetett panasz, az ugrás bronzérmese, Schermann Bianka produkciójára sem. Ő nyerte a legjobb ifjúsági versenyzőnek kijáró Kanyó Éva-kupát, amelyet az egykori sikeres tornásznő férje, Rózsa György adott át az MTK-Budapest tornászának. A díjátadó különös apropója volt, hogy Kanyó Éva éppen Győrben nyerte karrierje első nagy nemzetközi versenyét. Mindössze 15 és fél évesen, ami a 70-es években még igen ritka volt. A 40 éves korában elhunyt tornásznő emlékére alapított díj idén is jó kezekbe került. További korosztályos hírek TORNÁBAN a sportági aloldalunkon.