UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-11-18 21:23

Japán volt a meglepetés

A magyar szabadfogásúak már szombatra elfogytak a bukaresti U23-as világbajnokságon, de öt súlycsoport helyosztói persze a verseny zárónapját is izgalmassá tették. A legtöbb aranyat, hármat, Georgia könyvelhetett el, a pontversenyt Oroszország nyerte, de az egész vb meglepetését a japánok okozták.

Szekeres István utanpotlassport.hu Bukarestben az U23-as világbajnokság utolsó napja is lázban tartotta a szurkolókat. Annál is inkább, mivel a 74 kg döntőjében a román Maxim Vasilioglo is szőnyegre lépett. Igaz, esélytelenül, és a grúz (újabban georgiai) Kentcsadze két perc alatt csakugyan két vállra fektette. Az öt vasárnapi döntő tíz szereplője között volt négy orosz, két amerikai, továbbá egy-egy azeri, grúz, iráni és román. Végül az öt aranyból kettőt nyertek meg az oroszok, egyet-egyet az azeriek, a grúzok és az irániak. A fogásnem tíz aranya így oszlott meg végül: 3 – Georgia, 2 – Japán és Oroszország, 1-1 – Azerbajdzsán, Irán és Szlovákia. Ehhez némi magyarázat kívánkozik… Az oroszok csak két aranyat nyertek (négyet-ötöt is szoktak), de fölényesen megnyerték a pontversenyt. A 80-as években volt módom hosszú interjút készíteni Alekszandr Novikovval, a szovjet szövetség elnökével. Felvetettem neki, hogy tízezres nagyságrendű minőségi tömeg birkózik a hazájában, elvileg tehát akár minden súlycsoportot megnyerhetnének a világversenyeken, de az még egyszer sem fordult elő… Az elnök akkori válasza ma is érvényesnek látszik: „Csakugyan nagyon sok birkózót tudunk magas szintre eljuttatni. Odáig, hogy érmet, értékes helyezést szerezzenek. De az olyan aranyérmes zsenikre, mint amilyen önöknél Polyák Imre, Hegedüs Csaba vagy Kocsis Ferenc, mi is csak szerencsével bukkanunk.” A szlovák arany meglepetés is lehetne. De mivel a szerzője bizonyos Tajmuraz Szalkanazov, valahonnan az egykori szovjet területekről, különösebb magyarázatot nem igényel a dolog. Északi szomszédaink szívesen honosítanak ászokat onnan, bár az igaz, hogy a felkészítésüket már ők vezetik, a sikerhez tehát van közük. A 2000. évi sydneyi olimpia egyik bajnokát, David Muszulbeszt 2004 után „igazolták”, és 2008-ban Tamperében Európa-bajnokságot nyert új hazájának.

A japán olimpiai ezüstérmes, Rej Higucsi már Tokió jegyében indult el a "kicsik" között Forrás: UWW/Martin Gábor
A japán olimpiai ezüstérmes, Rej Higucsi már Tokió jegyében indult el a "kicsik" között Forrás: UWW/Martin Gábor
A bukaresti világbajnokság nagy meglepetését Japán okozta. A versenyzői 13 érmet nyertek, köztük 9 aranyat. A női birkózásban már hosszú évek óta toronymagasan világelsők, így a mostani öt aranyérmük nem különleges mutatvány (tavaly Bydgoszczban hatot nyertek). Csakhogy ezúttal a két férfi fogásnemben is sikerült bajnoki címet szerezni, összesen kétszer kettőt. Önmagában ez sem csoda, hiszen mindkettőben nagy hagyományaik vannak; a szabadfogásban zsenik egész sorát adták a világnak. Hanem most egyszerre produkáltak kiemelkedőt. Szemmel látható, hogy a tokiói olimpiai felkészülés intenzív szakaszába léptek. A legjellemzőbb példa a szabadfogású Rej Higucsi, aki az U23-asok bukaresti vetélkedőjén megnyerte a 65 kilósok küzdelmét. Róla tudni illik, hogy két éve, a riói olimpián ezüstérmet nyert az 57 kg-ban. Azt a súlyt már nem tudja tartani, így új kategóriába kell felvinni, felmenedzselni. Az pedig nem más, mint a hatvanöt. Nem egy súllyal léptetik feljebb, a 61 kilóba, mert az nem olimpiai súlycsoport. Így aztán nem is lehet kérdés, hogy mit keresett az olimpiai ezüstérmes a „kicsik” világversenyén. A magyar szabadfogásnak ennél kisebb, földhöz ragadtabb gondjai vannak. A csapat most a 18. helyen végzett a pontversenyben. Onnan kell feljebb lépni.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUKAREST Szabadfogás, 2. programcsomag A nap világbajnokai és a magyar szereplők helyezése 61 kg: Magomedraszul Idriszov (Oroszország), magyar induló nem volt 74 kg: Avtandil Kentcsadze (Georgia), magyar induló nem volt 86 kg: Kamran Gaszempur (Irán), magyar induló nem volt 92 kg: Samil Zubarjov (Azerbajdzsán), …17. Tóth Bendegúz 125 kg: Szaid Gamidov (Oroszország), …16. Nagy Mihály Pontverseny: 1. Oroszország 181 pont, 2. Georgia 108, 3. Irán 105, …18. Magyarország 14

Amit a világbajnokságról írtunk Nagy célokkal Bukarestbe Négy kieső Török Zsolt döntős! Egy ezüst, két bronz Háromból nulla Szabadfogású bronzesély Ötödik hely, és nincs tovább Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.