UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2018-11-20 10:47

Fiatalok, erősek

A szombat-vasárnapi szombathelyi súlyemelő országos bajnokságon a felső kategóriákban többnyire a legtapasztaltabbak győztek, a súlycsoportok „lentebbi” részében viszont az utánpótlás-korosztály képviselői diadalmaskodtak a vasi fővárosban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Szembetűnő volt a fiatalok előretörése a súlyemelők e hétvégi felnőtt országos bajnokságán, Szombathelyen, ahol főleg az alsóbb kategóriákban volt igazán látványos a húszon inneniek diadalmenete mind a női, mind a férfimezőnyben: előbbieknél és utóbbiaknál egyformán három súlycsoportban ünnepeltek tini győztest a Rohonci úti Haladás Sportkomplexumban.

Kusai Kristóf egyéni csúcsának beállításával érdemelt ki felnőttbajnoki címet Forrás: hajdupress.hu
Kusai Kristóf egyéni csúcsának beállításával érdemelt ki felnőttbajnoki címet Forrás: hajdupress.hu
Legelőször az 53 kilogrammban, ahol a háromnegyed száz fős mezőny egyik legifjabb tagja, a 16. születésnapját december utolsó napján ünneplő, idén korosztályos Eb-hatodik Árva Cintia nyakába akasztották az aranyérmet. A kecskeméti talentum októberben az ifjúsági olimpián nagyszerűen helytállt, hiszen negyedikként végzett. Most az ob-n elmaradt ugyan egyéni csúcsától, ám bajnoki elsőségét így is roppant magabiztosan szerezte meg  – témánk szempontjából nem mellékesen  – két 18 esztendős emelő, Oláh Natália és Csipkés Erika előtt. Az 58 kilósoknál a 18 éves oroszlányi Varga Virág eddigi legjobbját produkálva 150 kilóig jutott összetettben, s nyert minden nehézség nélkül, ahogyan a szintén 2000-es születésű Breitner Vivien győzelmének jogosságához sem férhetett kétség a 63 kilogrammos súlycsoportban. Említsük még meg a nyolc emelőt felvonultató 69 kg-os kategóriát, ahol a mezőny két legifjabbja, az egyként 15 esztendős Sebestyén Virág és Papp Eszter is derekasan teljesített: előbbi az ötödik, utóbbi pedig a hatodik helyen fejezte be szereplését. A 17 éves Boros Viktória élete legjobbját produkálta 90 kg-ban, ám egy kiló még így is hiányzott az aranyhoz, a hazaiak emelője végül másodikként végzett összetettben. A férfiaknál szintén az alsóbb súlycsoportokban állhattak fel a dobogó legtetejére az utánpótlást gazdagító súlyemelők. A legkönnyebbeknél, 56 kilogrammban a 17 éves Koncz Kristóf lett a befutó, a győri fiatalember – változatlanul ifjúságiként – a tavalyi felnőttezüstöt váltotta most aranyra az ob-n. Megjegyzendő, hogy közvetlenül mögötte egyéni rekorddal egy serdülő, a mindössze 15 esztendős oroszlányi Huber Bence végzett, akinél csupán egyetlen zsengébb korú induló akadt Szombathelyen. Jelesül a 2003. október 16-án született tamási Fenyő Dániel, aki ötödik lett a 69 kilósok között. A győzelem itt is fiatal versenyzőnek jutott: az a most húszéves kecskeméti Nagy Noel nyert nagy egyéni csúccsal, aki ifiként 2015-ben már volt felnőttbajnok. Élete eddigi legjobbját megismételve örülhetett a győzelemnek a 19 esztendős Kusai Kristóf a 77 kilogrammos súlycsoportban. A FISZEJ SE emelője meg sem állt 260 kilóig, s ha két kilóval is, de megelőzte a 18 éves ózdi Dúl Ádámot. Nem adta alább az első helynél az ifjúsági olimpián tizedikként végzett 17 éves Orsós Richárd sem, aki kilenc kilót javítva Buenos Aires-i produkciójához képest 220 kilós egyéni rekorddal győzött. Az élmény nem lehetett neki vadonatúj, hiszen 2017-ben már aranyérmes volt, igaz, egy kategóriával lejjebb érdemelte ki a felnőttbajnoki titulust. További korosztályos híreink SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.