UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2018-12-03 17:41

Generációváltás Liberecben

A magyar leány tornászválogatott aranyérmet nyert a hétvégi csehországi Olimpiai Reménységek Versenyén. Az egyéni összetett versenyt Szujó Hanna nyerte, aki a szerenkénti döntőkben is szerzett két további érmet. A fiúk a harmadik helyen végeztek a csapatversenyben.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A jövő évi korosztályos erőpróbákra való felkészülés jegyében, fiatal csapattal vett részt a magyar tornászválogatott a libereci Olimpiai Reménységek Versenyén. Az eredményeken azonban ez, különösen a lányok esetében, egyáltalán nem látszódott meg. A Horváth Emma, Makovits Mirtill, Nerhof Anett, Szilágyi Nikolett, Szmirnov Anna, Szujó Hanna összeállítású válogatott ugyanis megnyerte a csapatversenyt, az egyéni összetettben pedig a békéscsabai Szujó Hanna állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A második napon megrendezett szerenkénti döntőben sem lehetett a fiatal magyar tornász hölgyet megállítani, a háromból két szeren finálézott, talajon ezüstöt, gerendán pedig bronzot nyert. A fiúk mezőnyében négy ország vett részt a viadalon. A magyar gárda a harmadik helyen végzett, a szerenkénti döntőkben Márkus Sebestyén Róbert révén bővült az éremkollekció egy lovon szerzett bronzzal.

A csapatverseny győztese a magyar leányválogatott lett Forrás: OHC Liberec 2018
A csapatverseny győztese a magyar leányválogatott lett Forrás: OHC Liberec 2018
− Az ORV-t arra használtuk fel, hogy a kétezerkettes korosztályt, amelyikre a jövő nagy feladatai várnak, éles helyzetben próbáljuk ki – értékelte honlapunknak a fiúk hétvégi teljesítményét Puskás Jenő, a férfi szakág utánpótlásért is felelős szakmai igazgatója. – Úgy gondolom, nagyon jól tornáztak, megállták a helyüket. Az élen végzett kínai és francia válogatott igen erős csapattal érkezett a cseh városba. Az eredmény az elvárásoknak megfelelően alakult, a fiúk szereztek némi tapasztalatot a jövő évi nagy versenyek előtt, ez volt a célunk. A magyar leányválogatott alaposan kicserélődött a tavalyi részvétel óta, hiszen a csapat eddigi gerincét alkotó Bácskay Csenge, Schermann Bianka, Székely Zója trió januártól a felnőttek között folytatja a versenyzést. A felnőtt női szövetségi kapitány, Draskóczy Imre szerint azonban már most láthatóak azok a versenyzők, akik átveszik helyüket. Ráadásul eredményesen: − Öröm, hogy a jövő évi EYOF-ra és a magyarországi junior világbajnokságra ismét lesz jó csapatunk. Makovits Mirtill és Szujó Hanna már eddig is a kerethez tartoztak, ráadásul nekik nemzetközi tapasztalatuk is van, az őrségváltás tehát zökkenőmentesnek ígérkezik. Az idei junior Európa-bajnokság óta Jordanov Zoltán foglalkozik a leány utánpótlás-válogatottal, Liberecbe is ő kísérte el a csapatot. S bár a közös gyakorlások révén eddig is tudta mire képesek a versenyzői, az ORV-s produkció őt is meglepte. Felettébb kellemesen. − A versenyhelyzet mindig különleges, vannak, akik leblokkolnak a tét nagysága miatt, szerencsére velünk nem ez történt – vélekedett Jordanov a leányok szereplésével kapcsolatban. – Biztonságosan, jól tornáztak a lányok, ami biztató a jövő évi világversenyekre nézve. Már idén is különösen figyeltünk erre a generációra, felkészülési programot írtunk a számukra, ám eddig nem tudtuk a tudásukat éles helyzetben tesztelni. Ami a mezőnyt illeti, egyedül a kontinens legjobb három országa között számon tartott angol együttes jelentett nagy kihívást a számunkra. Ezért nagy öröm, hogy kiélezett, szoros meccsen ugyan, de végül nyertünk. Ehhez persze az is kellett, hogy három versenyzőnk is a első ötben végezzen, Szujó Hanna pedig az egész mezőnyt maga mögé utasítsa. A szakember arról is beszélt honlapunknak, hogy az ORV-n szerzett hasznos tapasztalatokat is felhasználják a további szakmai munka összeállításában. A Liberecben mutatottak alapján a technikai alapok és a fizikai állapot terén megfelelő szinten állnak a leányok, ám anyagerősségben még fejlődniük kell. Ugrásban és felemás korláton vannak leginkább lemaradások az elitet képviselő britek szintjéhez képest, ám három kiemelkedően jó gerendás is van a lányok között. Ez utóbbi billentette a mérleg nyelvét csapatunk felé a végelszámolásnál. Ezen a rizikós számon mindig sok múlik, ezért öröm, hogy éppen gerendán különösen megbízhatóak leány versenyzőink.

Olimpiai Reménységek Versenye. Liberec. Csapatverseny. Fiúk: 1. Kína 322.20, 2. Franciaország 300.35, 3. Magyarország (Bátori Szabolcs, Márkus Sebestyén Róbert, Dobrovitz Ádám, Rényei Balázs, Vizlendvai Máté) 292.75. Lányok: 1. Magyarország (Horváth Emma, Makovits Mirtill, Nerhof Anett, Szilágyi Nikolett, Szmirnov Anna, Szujó Hanna) 195.75, 2. Nagy-Britannia 195.30, Csehország 186.70.

A verseny részletes eredményei ITT találhatóak meg. További korosztályos hírek TORNÁBAN a sportági aloldalunkon.