UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-12-09 19:46

Hajszálra az érmektől

Hiába jutott el öt magyar is a nyolcaddöntőig a hétvégi junior-világkupa-versenyeken, az érem ezúttal egyiküknek sem jött össze.

UP-info - utanpotlassport.hu A hétvégén két fegyvernemben és összesen öt különböző kategóriában indultak magyarok a junior-világkupa-állomásokon. Ugyan érem ezúttal nem jutott, válogatottjaink három ötödik helyet és összességében öt döntős pozíciót így is szereztek – derül ki a Magyar Vívó Szövetség hivatalos honlapjának beszámolóiból.

Rabb Krisztián lett Varsóban a legjobb egyéni magyar – 5. helyet szerzett Forrás: hunfencing.hu
Rabb Krisztián lett Varsóban a legjobb egyéni magyar – 5. helyet szerzett Forrás: hunfencing.hu
Ifjúsági olimpiai bajnokunk, a kardozó Rabb Krisztián a juniorok között is remekelt a varsói junior fiú kard világkupa-versenyen. Somlai Béla tanítványa a veretlen csoportkört követően szoros győzelmekkel lépegetett egyre előrébb, végül a 175 indulós mezőnyben az ötödik helyen zárt. A nyolcaddöntőben a korosztály egyik legjobbját, a francia Pianfettit verte 15:14-re, majd a következő körben az olasz Neritől kapott ki 15:8-ra. Az ugyancsak kadet Európa-bajnok csapattag, Noseda Szabolcs jutott még el a legjobb 16-ig, míg Urbán Tamás, Horváth Gergő és György Lehel a 32-ben végzett. A csapatversenyeken az ötödik hely jutott a mieinknek – leány kardban és tőrben egyaránt. A varsói kardviadalon a Pusztai Liza nélkül felálló válogatott Törökország legyőzése után (45:28), a kelleténél simábban maradt alul a negyeddöntőben Németországgal szemben (26:45). A folytatás ugyanakkor szépen sikerült: a magyarok előbb Romániát, majd az ötödik helyért az Egyesült Államokat 45:42-re verték, ez utóbbi kifejezetten értékes sikernek számít. Így a Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Kern Bianka, Nagy Valentina összeállítású csapat az ötödik helyen végzett. A szófiai leány tőrversenyen a végeredmény szempontjából hasonló volt a forgatókönyv. Ugyanis a Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Szántay Anna összeállítású kvartett szintén ötödik lett. A nyolcaddöntőben Bulgária legyőzése semmiféle problémát nem okozott (45:17), aztán a negyeddöntőben Lengyelország következett, és egy szoros vereség lett a vége (32:35). A folytatásban Németországot sikerült 45:40-re legyőzni, majd az ötödik helyért a lehető legsimábban alakult a mérkőzés, Franciaország ugyanis visszalépett. Mindkét helyszínen szombaton rendezték a leány egyéni versenyt, amelyben két döntős helyezés jutott a magyaroknak. A szófiai női tőr vk-n Pöltz Anna végzett a nyolcadik helyen, miután a direkt kieséses táblán, nagyon erős ágon jutott a legjobb nyolc közé. A 32 között legyőzte a legmagasabban rangsorolt lengyel vívót, Tomczakot (15:13), majd a nyolcaddöntőben még simábban nyert az orosz korosztályos válogatott Udovicsenko ellen (15:10). A negyeddöntőben az amerikai felnőtt válogatott kapuját kopogtató Binderrel már nem bírt (4:15), ám mindez így is pályafutása első és remélhetőleg messze nem utolsó junior vk-döntőjét jelentette. Hajas Nóra a 32-ben, Szántay Anna és Zsoldosi Karolina a 64 között búcsúzott. Varsóban Nagy Valentina jutott a nyolcas döntőbe – a nyolcadik helyen végzett. Ravasz Etele tanítványa amerikai, bolgár, orosz, majd ukrán ellenfelet legyőzve jutott a negyeddöntőbe, az utolsó körben 15:14-re Szmirnovát múlta felül. A folytatásban a későbbi győztes orosz Zinyuhinától szenvedett vereséget (11:15). A mieink további két nyolcaddöntős helyezést is elértek, Bérczy Dorottyának és Kern Biankának köszönhetően. Szűcs Luca a 32, Koós Gréta a 64 között esett ki. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.