UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-12-15 09:11

...és akkor kisütött a nap

Az év végéhez közeledve visszatekintünk a korosztályos úszósport 2018-as sikereire. Az első részben a magyar szempontból minden idők legsikeresebb junior Európa-bajnoksága, a júliusi helsinki kontinensviadal legszebb pillanatait elevenítjük fel. Íme, az igazi aranyesőt hozó ötnapos verseny története.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNetánja után aligha hitték sokan, hogy van még feljebb. Már csak azért sem, mert a tizenegy magyar aranyérmet hozó izraeli korosztályos kontinensviadal után kiöregedés miatt számos klasszist vesztett el az utánpótlás úszóválogatott. Elég, ha csak Németh Nándort, Holló Balázst vagy éppen Lakatos Dávidot említjük.

Késely Ajna öt számban is nyert Helsinkiben Fotó: Pass Ferenc
Késely Ajna öt számban is nyert Helsinkiben Fotó: Pass Ferenc
De maradt Késely Ajna és Milák Kristóf. Helsinkiben mindketten ott folytatták, ahol azt 2017-ben abbahagyták. A magyar csapat vezéreiként újra világraszóló sikereket értek el halomra. Pedig nem indult egyszerűen a verseny. Amikor a magyar küldöttség landolása után néhány órával a helsinki Mäkelänrinne uszodához érkezett, gondok akadtak a regisztrációval, a helyi szervezők ugyanis valamiért nem voltak felkészülve a valóban nagy létszámú magyar csapat fogadására, az edzők száma állítólag meghaladta a LEN szabályzata alapján megengedetteket. De hát mit lehet tenni, ha egy országnak ennyi kiváló fiatal úszója van? Emellett az a világversenyeken igencsak szokatlan jelenség sem segítette a versenyzők feladatát, miszerint a finnek eleinte nem gondoskodtak transzportról a szállás és az uszoda között. Így az északi időjárással is meg kellett küzdeni, előfordult, hogy a 200 m pillangó felnőttvilágranglista-vezetője, Milák Kristóf és az akkor még „csak” tízszeres junior Európa-bajnok Késely Ajna a szakadó esőben tömegközlekedve, tetszés szerint villamossal vagy busszal érkezett a kontinensviadalt megelőző tréningekre.
Érettségi ide vagy oda, Milák Kristófot Finnországban sem lehetett megállítani Fotó: Pass Ferenc
Érettségi ide vagy oda, Milák Kristófot Finnországban sem lehetett megállítani Fotó: Pass Ferenc
Késely, a Kőbánya SC 17 éves kiválósága lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, egy ezüst- és két bronzérme mellett ötször is a dobogóra tetejére állhatott. Mesterhármast hozott össze a gyorsszámokban, 400, 800 és 1500 méteren is nyert, elsőként csapott célba 400 m vegyesen, majd zárásként a 4x200 m-es gyorsváltó óriási hajrával segítette újabb Európa-bajnoki címhez. Így parádés produkcióval, tizenötszörös aranyérmesként köszönt el utolsó korosztályos kontinensviadalán. Az érdiek azóta a Budapesti Honvédba igazolt 18 éves klasszisa, Milák Kristóf is óriási formában úszott Finnországban, ráadásul úgy, hogy a versenyt megelőző hetekben a tréningek mellett az iskolapadban, az érettségi vizsgákon is helyt kellett állnia. Mindenesetre a teljesítményén ez egyáltalán nem látszott, 200 és 400 m gyorson, valamint 100 és 200 m pillangón is Európa legjobbja lett. Mellé pedig nyert egy bronzérmet 4x100 m-es mix gyorsváltó tagjaként. Rajtuk kívül aranyérmet ünnepelhetett Helsinkiben a bajaiak 18 éves úszója, Kalmár Ákos  – 800 és 1500 m gyorson győzött –, na meg a Kőbánya SC csupán 16 esztendős versenyzője, Berecz Blanka 200 m pillangón pazar úszással elért első helyével. A tizenkettedik a már emlegetett leány gyorsváltóé volt, amelynek fináléjában Késely és Berecz mellett Barócsai Petra és Fábián Fanni úszott, míg a délelőtti előfutamban Gyurinovics Fanni kapott szerepet. A tizenkét arany- két ezüst- és öt bronzérmet hozó kontinensversenyen tehát sikerült túlszárnyalni a 2017-es parádés izraeli szereplést. Bár a tizenötszörös Európa-bajnok Késely Ajna és a nyolcszoros győztes Milák Kristóf az év végeztével elköszönt a korosztályos éveitől, a finnországi viadal bizonyította azt is, hogy a jövő miatt sem kell különösebben aggódnunk. Vagyis jó esély van rá, hogy Helsinki után 2019-ben a kazanyi Eb-n és a budapesti világbajnokságon is kisüt majd a nap.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.